Slovensko sa zapojí do bojovej skupiny EÚ

Visegrádska štvorka (V4) sa chce zviditeľniť vo vojenskej oblasti v Európskej únii. Spolok Slovenska, Česka, Maďarska a Poľska plánuje vytvoriť v roku 2014 spoločnú bojovú skupinu.

07.03.2013 09:05
Glvac Foto:
Minister obrany Martin Glváč
debata (4)

Ráta sa s tým, že v pohotovosti bude v prvom polroku 2016 a s Poľskom ako vedúcou krajinou. Ministri obrany štvorice štátov rokovali o tejto téme v stredu vo Varšave. Bojová skupina bude mať tritisíc príslušníkov, pričom 1 200 zabezpečí Poľsko.

Šéf slovenského rezortu verí, že sa už podarí dospieť k zhodnej predstave o fungovaní ozbrojenej zložky: „Je najvyšší čas, aby krajiny visegrádskej štvorky prijali konečné rozhodnutia o odstránení problémov, ktoré sprevádzajú vytvorenie spoločnej bojovej skupiny,“ poznamenal Martin Glváč. Zdôraznil, že značka V4 je veľmi dôležitá a mala by sa zachovať. „Je však najvyšší čas informovať o ponuke na spoluprácu krajiny, ktoré prejavili záujem. Mrzí ma, že v tomto smere nedošlo v poslednom období k žiadnemu viditeľnému pokroku,“ podotkol slovenský minister.

Pripravovaná bojová skupina je podľa Glváča vlajkovým projektom tohto regionálneho zoskupenia a je dôležité, aby bol tento projekt úspešný. „Mali by sme však začať pozerať za horizont roku 2016 a pokúsiť sa identifikovať nasledujúci krok – ďalší veľký a politicky viditeľný projekt s reálnym efektom na naše obranné spôsobilosti,“ poznamenal. Pokračoval, že krajiny by mali myslieť aj na to, ako spraviť túto skupinu alebo aspoň niektoré jej komponenty dlhodobými.

Glváč a jeho rezortní kolegovia podpísali dokument o porozumení, ktorým sa formalizuje zámer vytvoriť spoločnú bojovú skupinu. „Je to prvý krok v oblasti posilnenia vojenskej spolupráce v strednej Európe,“ citoval Poľský rozhlas bezpečnostného analytika Dariusza Kalana. Poukázal na to, že krajiny V4 majú viacero spoločných vecí: „Napriek rozdielom majú Poľsko, Česko, Slovensko a Maďarsko veľa spoločných záujmov. Všetky štyri štáty sú závislé od dodávok energetických surovín z Ruska.“

4 debata chyba