Miloš Zeman zložil sľub a stal sa českým prezidentom

Miloš Zeman zložil slávnostný sľub a stal sa tretím prezidentom Českej republiky, zároveň prvým, ktorý bol zvolený v priamej voľbe. Po hymne odznelo 21 delových sálv. Po slávnostnom príhovore nového prezidenta Zeman zamieril na vojenskú prehliadku a pozdravil svojich prívržencov.

08.03.2013 10:02 , aktualizované: 12:03
Miloš Zeman, inaugurácia Foto: ,
Nový český prezident Miloš Zeman skladá prísahu.
debata (22)

„Sľubujem vernosť Českej republike. Sľubujem, že budem zachovávať jej ústavu a zákony. Sľubujem na svoju česť, že svoj úrad budem zastávať v záujme všetkého ľudu a podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia,“ povedal Zeman s pravou rukou na historickom vydaní českej ústavy.

Miloš Zeman zložil sľub do rúk predsedu Senátu Milana Štěcha, potom zaznela hymna a odpálili 21 delových sálv. Nový prezident dorazil do Vladislavskej sály Hradu desať minút po desiatej hodine. Ako prví vošli do sály práve predsedovia Senátu a Snemovne, za nimi český premiér Petr Nečas, odchádzajúci prezident Václav Klaus s manželkou Líviou, vdova po Václavovi Havlovi Dagmar a manželka Miloša Zemana Ivana s dcérou Kateřinou.

Miloš Zeman prichádza s manželkou a dcérou na...
Nový český prezident Miloš Zeman skladá prísahu.
+7Nový český prezident Miloš Zeman skladá...

Na Pražský hrad dorazil Miloš Zeman aj s rodinou o 9.00, kde sa uskutoční slávnostná inaugurácia. Pozvaných je vyše šesťsto hostí. Okrem samotného Klausa aj vdova po prezidentovi Václavovi Havlovi Dagmar a členovia vlády premiéra Petra Nečasa. Pozvánku však dostal aj exminister David Rath, ktorý v súčasnosti vo väzení čaká na začiatok svojho procesu.

Zeman sa koncom januára stal prvým priamo zvoleným prezidentom Českej republiky. Bývalý sociálnodemokra­tický premiér v súboji o najvyšší post porazil ministra zahraničných vecí Karla Schwarzenberga o takmer desať percent.

The Economist: Klaus a Zeman? Sú si podobní

Oproti Václavovi Klausovi je Miloš Zeman priaznivcom Európskej únie a ľavice, ale v niektorých ohľadoch sú si veľmi podobní. Obaja sú populisti, obaja boli premiérmi a obaja mali rušné politickú kariéru, napísal britský týždenník The Economist, ktorý nepredpokladá, že Česko teraz čaká pokojný prezidentský mandát.

Nový český prezident Miloš Zeman zdraví svojich... Foto: Reuters, Petr David Josek
Miloš Zeman, inaugurácia Nový český prezident Miloš Zeman zdraví svojich prívržencov, ktorých pozdravil po zložení prísahy.

Obama muži podľa denníka rozprávajú bez škrupúľ. Klaus odmietal obavy z globálneho otepľovania a označil za „apoštola arogancie“ bývalého amerického viceprezidenta Ala Gora, ktorý varoval pred zmenami klímy v dôsledku ľudskej činnosti. Zeman zase nazval svojho hlavného rivala v prezidentských voľbách Karla Schwarzenberga „sudeťákom“, hovoril o novinároch ako o „hyenách“ či „hnoji“ a počas návštevy Izraela prirovnal bývalého palestínskeho lídra Jásira Arafata k nacistickému vodcovi Adolfovi Hitlerovi.

Denník poznamenáva, že Klaus i Zema sú tiež veľkí bojovníci, keď ich niekto sklame. Odstupujúci český prezident po spore so svojím nástupcom na čele ODS Mirkom Topolánkom prispel k zvrhnutiu Topolánkovej vlády, a to aj napriek tomu, že k tomu došlo v polovici českého predsedníctva EÚ. Zemanova bývalá strana ČSSD sa teraz obáva jeho možnej odplaty za to, že ho nepodporila v jeho prvom pokuse dobyť Hrad v roku 2003. „Po Klausovej búrlivej ére to veľmi nevyzerá na pokojný, konštruktívny prezidentský mandát,“ myslí si The Economist.

22 debata chyba