Tisíce protestujúcich podpálili 160 domov kresťanov v Pakistane

Tisíce moslimských protestujúcich v sobotu podpálili 160 domov patriacich kresťanom v východopakistanskom meste Láhaur. V centre sporu je údajné previnenie jedného z miestnych kresťanov za rúhanie, tvrdí to agentúra AFP.

10.03.2013 08:43
debata (7)

Viac ako 3 000 protestu­júcich moslimov sa vydalo na trestnú výpravu kvôli hanlivým poznámkam na adresu proroka Mohameda, ktoré údajne pred niekoľkými dňami povedal dvadsaťosemročný pakistanský kresťan savany Masíh, uviedol policajný dôstojník Multan Chán.

Presný počet vypálených domov zatiaľ nie je známy. Všetky stáli v kresťanskej štvrti známej ako Jozefova kolónia a patrili rodinám zo strednej či nižšej vrstvy menšinovej kresťanskej komunity.

Pakistanský prezident Asif Alí Zardárí a premiér Rádža Parvíz Ašraf nariadili okamžité prešetrenie útoku. Polícia Masíha, ktorý pracuje ako sanitár, zadržala v piatok. Nešťastných poznámok sa mal dopustiť v stredu a na polícii ho udal jeho priateľ, ktorý pracuje ako holič. Po jeho zatknutí kresťania ušli zo štvrti v strachu z odvety moslimov.

Protestujúci sa v Jozefovej kolónii začali zhromažďovať v sobotu ráno a neskôr sa pustili do zapaľovania domov a ďalšieho majetku vrátane nábytku, riadu, motorových rikší, bicyklov i motocyklov patriacich kresťanom. „Malé domčeky tvorené obvykle len jednou alebo dvoma miestnosťami pohltili oblaky dymu. Z väčšiny z nich ostali len obhorené škrupiny,“ uviedol reportér AFP, ktorý sa dostal na miesto incidentu.

Policajti nakoniec protestujúcich rozohnali obuškami. Nikto nebol zabitý, ale približne 20 policajtov bolo ľahko zranených pri stretoch, uviedli oficiálni činitelia. Provinčný minister spravodlivosti Rana Sanaulláh varoval, že vláda neušetrí nikoho, kto bol do podpaľačstvo zapojený. „Títo ľudia spáchali vážny zločin. Neexistuje morálny, právny ani náboženský podklad pre spáchanie podobného činu,“ povedal súkromnej televíznej stanici Express News.

Do akej miery sa ale jeho slová naplnia, zostáva otázkou. Rúhanie je v Pakistane citlivou záležitosťou. Moslimovia tvoria 97 percent obyvateľstva a obvinenia z urážky islamu či proroka Mohameda môžu vyvolať násilné výbuchy hnevu verejnosti, aj keď sa jeho pravosť nepreukáže. Násilie sa potom obracia aj proti oficiálnym činiteľom, ktorí chcú tých, ktorí sa do neho zapojili, stíhať, alebo sa usilujú o zmeny pakistanského zákona o rúhaní.

7 debata chyba