Informácie, že Duka nebráni obete zneužívania, boli falošné

Organizácia pre obete zneužívania kňazmi (SNAP), ktorá obvinila pražského arcibiskupa Dominika Duku, že ich nebráni, predkladala médiám nepravdivé informácie. Tvrdila, že český kardinál „nebráni obete zneužívania“ a žiadala ho, aby sa nezúčastnil na voľbe nového pápeža.

10.03.2013 16:04
Duka Foto: ,
Český kardinál Dominik Duka
debata (1)

Šéf SNAPu David Clohessy ešte minulý rok priznal na vypočutí pred súdom v americkom štáte Missouri, že organizácia vedome predkladala médiám nepravdivé údaje a že sú v nej osoby, ktoré nie sú odborne spôsobilé na prácu s obeťami pohlavného zneužívania.

Česká sekcia Vatikánskeho rozhlasu, ktorá informáciu priniesla, reagovala, že SNAP je združenie, ktorého vyhlásenia sú „nedôveryhodné a jeho členom chýba odbornosť pre posudzovanie tejto problematiky“. Jedinú prednosť podľa českej sekcie rozhlasu má v bohatých kontaktoch s rôznymi svetovými médiami a agentúrami.

Česká biskupská konferencia už vydala v tejto súvislosti vyhlásenie. Uvádza sa v ňom, že kardinál Duka pri svojej nedávnej ceste do USA upozorňoval na skutočnosť, že v prípade zneužívania ide o problém celej spoločnosti, nevynímajúc tým ani cirkev. Ide aj o problém rozpadnutých rodín a uvoľnenej morálky.

Hovorca Vatikánu Federico Lombardi podotkol, že organizácia SNAP je dlhodobo známa. Nie je však jej úlohou určovať, ktorí kardináli sa môžu na konkláve zúčastňovať.

1 debata chyba