Nikdy nechcel byť pápežom, tvrdí Františkova sestra

Ženy tak alebo onak blízke kardinálovi Jorgemu Bergogliovi svojimi ohlasmi na jeho voľbu za pápaža plnia argentínske médiá. Zatiaľ čo jeho sestra tvrdí, že sa nikdy nechcel stať pápežom, platonická láska z detstva spomína, že sa kňazom stal kvôli nej.

14.03.2013 22:41
Pápež František I., Jorge Mario Bergoglio Foto: ,
Argentínsky kardinál Jorge Mario Bergoglio z rádu jezuitov je novým pápežom a vybral si meno František I.
debata

María Elena Bergogliová bola vraj v stredu v šoku, keď začula z vatikánskeho balkóna meno svojho brata. „Nechcel byť pápežom,“ povedala Bergogliová televíznej stanici C5N. So svojím bratom navštívila Vatikán v roku 2001, keď ho Ján Pavol II. menoval kardinálom. O štyri roky neskôr pri voľbe nástupcu poľského pápeža sa vraj modlila, aby brata nezvolili. Vtedy sa jej prianie splnilo, Bergoglio skončil údajne druhý za Benediktom XVI.

Teraz vraj s možnosťou, že by brata zvolili, vôbec nepočítala. Radosť sa v nej mieša s ľútosťou. „Chudák, tie emócie, ktoré musí cítiť, keď počuje všetkých tých ľudí volať ‚Nech žije pápež!‘,“ vyhlásila Bergogliová.

Žena menom Amalia zase argentínskym médiám rozprávala o nenaplnenom vzťahu, ktorý mala v detstve s budúcou hlavou katolíckej cirkvi. Keď mali 12 rokov, boli susedia v štvrti Flores v Buenos Aires. Jorge Bergoglio vraj chcel, aby sa stala jeho dievčaťom. „Keď si ťa nevezmem, stanem sa kňazom,“ napísal jej vtedy údajne v liste.

Začiatok jeho kňazskej dráhy podľa Amalie zapríčinil jej otec, ktorý jej vzťah s Bergogliom zakázal. „Otec mi dal výprask, keď zistil, že som dostala list od chlapca. Neodpovedala som na neho,“ povedala Amalia agentúre EFE. Teraz vraj má snáď Boh dôvod, aby jej otcovi odpustil.

Argentínsky kardinál Jorge Mario Bergoglio na...
Argentínsky kardinál Jorge Mario Bergoglio si...
+7Argentínsky kardinál Jorge Mario Bergoglio si...
debata chyba