Hollande prehráva, verí mu tretina

Krivdia mu alebo je naozaj neschopný? Prieskumy verejnej mienky vysielajú v posledných mesiacoch Françoisovi Hollandovi samé zlé signály.

28.03.2013 08:21
hollande Foto:
François Hollande sa usmieva so svojou družkou Valériou Trierweilerovou na snímke z apríla 2012, keď mu prieskumy verejnej mienky predpovedali, že zvíťazí v prezidentských voľbách. V súčasnosti mu chýba dôvod, aby sa tešil, pretože od jeho príchodu k moci mu popularita výrazne klesla.
debata (13)

Výrazne vzrástol počet Francúzov, ktorí sú nespokojní s výsledkami svojho prezidenta, pričom mu dôveruje len približne tretina opýtaných.

Boľačkou Hollanda je slabá výkonnosť ekonomiky a hlavne vysoká miera nezamestnanosti. Pred voľbami sľuboval, že ju zníži, lenže, naopak, stúpa, čo znamená, že prácu nemá každý deviaty človek. Prezident upozorňuje, že problém sa nedá vyriešiť iba na domácej pôde: „Potrebujeme rast vo Francúzsku aj v Európe, aby sme znížili nezamestnanosť. Základ našej obchodnej výmeny sa nachádza na európskom trhu,“ zdôraznil podľa agentúry Reuters.

Faktom je tiež, že Hollande zdedil veľký problém nezamestnanosti po svojom pravicovom predchodcovi Nicolasovi Sarkozym. Socialistický šéf Elyzejského paláca hovorieva, že nevlastní čarovný prútik, lenže mnohým už dochádza trpezlivosť, keď si spomenú na jeho predvolebné sľuby. „Francúzsko si zvolilo za prezidenta šampióna nekompetentnosti. Prináša smolu. Možno nebola náhoda, že sedel na tribúne parížskeho štadióna, keď sme prehrali so Španielmi,“ posmešne napísal jeden prispievateľ do debaty na portáli Boursier pod textom o nezamestnanosti. (Išlo o dôležitý kvalifikačný zápas na majstrovstvá sveta vo futbale, v ktorom Francúzi prehrali 0 : 1.)

Pomoc mladým ľuďom

Jedným z nových nástrojov politiky zamestnanosti je zákon, ktorý nadobudol účinnosť v novembri 2012. Má umožniť získať prácu mladým ľuďom, ktorí si nevedia nájsť zdroj obživy. „V roku 2013 na tento účel použijeme 2 miliardy eur a v roku 2014 to budú 3 miliardy eur,“ povedal Hollande podľa novín Libération vlani na jeseň, keď sa spustil tento program. Štát má každoročne výrazným podielom financovať desaťtisíce pracovných miest a zaručiť ich existenciu v trvaní jedného až troch rokov. Hollande verí, že v tomto a v budúcom roku sa celkovo pomôže štvrť miliónu ľudí bez zamestnávateľa.

Niektorí analytici pochybujú o tomto programe. „Vláda počíta v roku 2013 so 100-tisíc takýmito pracovnými miestami, ale dosiaľ sa ich podpísalo len 6 500,“ napísal riaditeľ Ústavu ekonomických štúdií Emmanuel Martin na webovej stránke tohto inštitútu. Dodal, že je ťažké predstaviť si, ako tento program dokáže pohltiť rast nezamestnanosti, keďže mesačne pribúda až 30-tisíc ľudí bez práce.

Vo všeobecnosti sa Martin nazdáva, že Hollande si nevybral správnu cestu. Poukázal na vysoké zdanenie milionárov, ktoré podľa neho môže ublížiť ekonomike. „Francúzsko znižuje schodok rozpočtu zvyšovaním daní namiesto škrtania verejných výdavkov. To je úžasná stratégia, ako utlmiť hospodársky rast,“ poznamenal ironicky. Pokiaľ ide o rast, odhady nevyzerajú dobre. Francúzska vláda predpokladala, že to v tomto roku bude 0,8 percenta, ale zrejme sa nakoniec poteší, keď v skutočnosti uvidí 0,1 percenta.

Prijatie v Dijone

Niektorí ľavicovo zameraní komentátori prízvukujú, že je predčasné odsudzovať Hollanda, pretože treba vyčkať na výsledky jeho vlády. Podľa nich sa ešte len ukáže, či sa stanú prínosom, alebo nie. Kritici, naopak, tvrdia, že prezident sa vyznačuje slabým dôrazom a malou nápaditosťou v oblasti vytvárania pracovných miest.

Hollande sa usiluje zlepšiť si imidž rôznymi spôsobmi, ale od dobrej nálady má nepochybne ďaleko. Pred dvomi týždňami sa vybral na dvojdňovú návštevu Dijonu, čo je mesto na východe krajiny. „Cesta sa zmenila na katastrofu vo vzťahoch s verejnosťou,“ týmito slovami nemecký týždenník Der Spiegel komentoval pracovný výlet Hollanda, ktorý mu mal pomôcť v popularite. Mnohí ho neprijali prívetivo.

Bol to pre nich iný Hollande, ako keď po víťazných voľbách veľa žien túžilo, aby ich pobozkal na líce. „Zavtipkoval vtedy, že je prezidentom bozkov,“ pripomenul jeho výrok Der Spiegel. Nedávno v Dijone však Hollandovi zmizol úsmev, keď sa spýtal jednej ženy na ulici, či sa chce s ním odfotiť. „Dosť vás vidíme v televízii,“ odvrkla. Ďalšia mu potom zjavne ubrala z nálady, keď poradila, aby si nezobral za manželku Valériu Trierweilerovú s tým, že Francúzi ju nemajú radi.

Hollandova družka nemá veľké sympatie. Vyčítajú jej, že sa niekoľkokrát prejavila politicky nevhodne a nejednému kole oči, keď sa píše, že sa rada obklopuje luxusom, kým iní sa majú zmieriť s uťahovaním opaskov.

Mimochodom, Hollande a Trierweilerová sa netaja, že im vyhovuje spoločný život bez obrúčok. A hoci nie je manželkou prezidenta, žije si ako prvá dáma Francúzska. Multimilionár Xavier Kemlin sa preto obrátil na súd so žalobou, v ktorej tvrdí, že 48-ročná družka hlavy štátu zneužíva peniaze daňových poplatníkov. Boháč je presvedčený, že keďže sa Trierweilerová nenachádza v oficiálnom vzťahu s prezidentom, nesmie sa jej platiť ani kancelária, ani asistenti a ani cestovanie s Hollandom.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba