Zeman navrhuje visegrádsku päťku

Český prezident Miloš Zeman na návšteve Slovenska oprášil myšlienku rozšírenia visegrádskej štvorky. K Česku, Maďarsku, Poľsku a Slovensku by podľa neho mohlo pribudnúť Slovinsko.

04.04.2013 18:42
zeman03 Foto: ,
Prvá zahraničná návšteva nového českého prezidenta Miloša Zemana viedla na Slovensko.
debata (14)

"Dúfam, že sa budeme stretávať pri ďalších príležitostiach, najmä vo formáte visegrádskej štvorky. Úprimne si prajem to, čo sa mi ako premiérovi nepodarilo, rozšíriť V4 o jednu krajinu. A tou je Slovinsko,“ uviedla česká hlava štátu na tlačovej konferencii so slovenským prezidentom Ivanom Gašparovičom. "Teraz, keď som prezidentom, sa mi to možno v spolupráci s ďalšími členskými štátmi podarí. A možno nie.“

Experti o účelnosti a zmysle návrhu pochybujú. "Myšlienka rozšíriť visegrádsku štvorku o ďalšieho člena nie je nová, objavuje sa viac-menej v pravidelných intervaloch, napríklad aj o Slovinsko. Doteraz však ani jeden pokus nebol úspešný, pričom dôvody sú celkom jasné: Značka V4 je pomerne dobre známa aj na celoeurópskej úrovni, každý ju identifikuje ako združenie štyroch konkrétnych stredoeurópskych štátov,“ uviedol Róbert Ondrejcsák, šéf Centra pre európske a severoatlantické vzťahy.

"Navyše, aj keby sa raz našiel konsenzus vnútri V4 o rozšírení, bolo by veľmi ťažké určiť hranicu, kam až sa rozširovať. V našom regióne sme už zažili niekoľkokrát takpovediac infláciu členov v prípade ďalších regionálnych organizácií, čo nakoniec viedlo k postupnej strate ich akcieschopnosti a dôležitosti. V záujme toho, aby sa touto cestou nevydala aj V4, nepovažujem pričlenenie Slovinska alebo ktoréhokoľvek ďalšieho štátu za dobrý nápad,“ uviedol Ondrejcsák.

"Sila V4 je v tom, že v súčasnom formáte vydržala všetky pokusy, či už poľské, české, alebo maďarské, o jej rozšírenie,“ tvrdí aj analytik Central European Policy Institute Slovenskej atlantickej komisie Milan Nič. "Myslím, že prezident Zeman sa potrebuje aj trocha rozhliadnuť a zistiť, že takto od pásu sa nestrieľa. Okrem toho Slovinsko nie je práve najatraktívnejšia krajina pre rozširovanie V4. Momentálne je to najohrozenejšia krajina eurozóny, je najväčšia pravdepodobnosť, že bude žiadať o pôžičku,“ povedal Nič.

Prezident Zeman sa však myšlienky visegrádskej päťky nemieni vzdať. "Poznáte to krásne príslovie: Ak neuspeješ, skús to znovu,“ povedal.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba