Pápež František chce bojovať proti sexuálnemu zneužívaniu kňazmi

Pápež František chce, aby cirkev rázne bojovala proti sexuálnemu zneužívaniu kňazmi. Povedal to v piatok na stretnutí s prefektom Kongregácie pre náuku viery, arcibiskupom Gerhardom Ludwigom Müllerom. Informoval o tom Vatikán vo svojom vyhlásení.

05.04.2013 16:04
Pápež František Foto: ,
Pápež František
debata (9)

Od svojho zvolenia do čela katolíckej cirkvi v polovici marca sa pápež teraz k sexuálnym škandálom duchovných vyjadril vôbec po prvýkrát. „Svätý otec kongregáciu zvlášť požiadal, aby sa naďalej držala línie nastavenej jeho predchodcom Benediktom XVI. a vzhľadom na prípady sexuálneho zneužívania konala rázne,“ píše sa vo vyhlásení.

Katolícka cirkev sa s obvineniami, že niektorí jej duchovní roky zneužívali deti a ich nadriadení sa potom škandály snažili pred verejnosťou ututlať, stretáva v posledných rokoch čoraz častejšie.

V roku 2009 bola zverejnená správa o stovkách prípadov sexuálneho zneužívania detí kňazmi v Írsku, ktoré vedenie cirkvi zamlčiavalo. Krízu dôvery v cirkev prehĺbili taktiež prípady zneužívania detí a mladistvých kňazmi hlásené z Nemecka, Belgicka, Spojených štátov a ďalších krajín.

9 debata chyba