Zomrela Železná lady Margaret Thatcherová

Zomrela bývalá britská premiérka Margaret Thatcherová. Politička, ktorá vďaka svojej nekompromisnosti získala prezývku „Železná lady“, sa dožila 87 rokov. Podľa hovorcu rodiny utrpela mŕtvicu, informovala o tom britská televízia Sky.

08.04.2013 14:03 , aktualizované: 21:59
Margareth Thatcherová Foto: ,
Margaret Thatcherová
debata (256)

„Mark a Carol Thatcher s veľkým zármutkom oznamujú, že ich matka barónka Thatcherová zomrela v pondelok ráno pokojne po mŕtvici,“ informoval hovorca rodiny Tim Bell.

Na snímke zo 17. septembra 1986  Margaret...
Najmladšia kandidátka vo voľbách, konzervatívka...
+12Na snímke z 8. júna 2010 britský premiér David...

Thatcherová sa už niekoľko rokov trápila so zdravotnými problémami. Pred viac ako desiatimi rokmi utrpela sériu menších mozgových mŕtvic.

Thatcherová bude mať pohreb s vojenskými poctami, teda len o stupeň menej okázalú rozlúčku, než akým je plnohodnotný štátny pohreb. Oznámila to agentúra AP s odvolaním sa na zdroje z britskej vlády. Pohreb sa bude konať budúci týždeň v londýnskej katedrále sv. Pavla.

Na pietnom akte sa čaká veľký počet pozostalých a priateľov a medzi smútočnými hosťami bude premiér David Cameron a vicepremiér Nick Clegg. Po pohrebe bude nasledovať súkromná kremácia v rodinnom kruhu. Ďalšie detaily, najmä dátum a hodinu pohrebu, úrad predsedu britskej vlády zatiaľ nezverejnil. Všetky okolnosti pohrebu budú závisieť na vôli rodiny.

Reprezentatívny, nie ale štátny pohreb bude mať Thatcherová na vlastné želanie. Posledný štátny pohreb premiéra sa v Británii konal v roku 1965 po úmrtí Winstona Churchilla. Pohreb Thatcherovej bude protokolárne podobný tomu, aký mala v roku 1997 princezná Di­ana.

Deň pred pohrebom bude rakva so zosnulou odvezená do kaplnky Panny Márie v londýnskom parlamente, kde bude uložená cez noc. V deň pohrebu nbude v centre mesta premávať doprava a pohrebné vozidlo odvezie rakvu do kaplnky britského kráľovského letectva vo Westminsteri. Odtiaľ ju na delostreleckej lafete odvezú do katedrály svätého Pavla ulicami, ktoré budú lemovať príslušníci britskej armády. Pred katedrálou vzdá mŕtvej poctu čestná jednotka, na schodoch do kostola budú takisto stať vojaci.

Katedrála nebude verejnosti prístupná, ale podľa Downing Street bude ceremoniál prenášať televízia.

Štátne vlajky zostanú v Británii spustené na pol žrde v pondelok a v utorok a tiež v deň pohrebu, uviedol zdroj z britskej vlády.

Poslanci britského parlamentu, ktorí sú teraz na veľkonočných prázdninách, sa v stredu zídu na mimoriadnej schôdzi venovanej pamiatke zosnulej expremiérky.

PIANO

Prečítajte si komentár Petra Javůrka Chvála alternatív

Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Železná lady Thatcherová zmenila tvár Británie

Rozhodnosťou a neústupnosťou si vyslúžila prezývku „železná lady“. Vďaka nej dokázala očistiť pošramotenú povesť Veľkej Británie a vrátiť ju medzi veľmoci na zahraničnej politickej scéne. Jediná žena v histórii v úrade britského premiéra Margaret Thatcherová stála na čele vlády 11 rokov.

Z úradu britskej premiérky odstúpila v novembri 1990. Na čele vlády stála Thatcherová od mája 1979, keď Británia strácala pozíciu svetovej veľmoci. Tešila sa povesti najúspešnejšieho britského ministerského predsedu povojnovej éry.

Margaret Hilda Thatcherová (rodená Robertsová) sa narodila 13. októbra 1925 v Granthame v grófstve Lincoln. Vyštudovala chémiu na Oxfordskej univerzite a neskôr právo. V roku 1959 ju zvolili za členku Dolnej snemovne za obvod Finchley, poslankyňou bola až do apríla 1992. Vodkyňou Konzervatívnej strany sa stala vo februári 1975. Okrem funkcie ministerskej predsedníčky bola v rokoch 1979 až 1990 ministerkou štátnej správy a prvým lordom pokladu.

Thatcherová bola vydatá od roku 1951 za Denisa Thatchera, s ktorým má dvojčatá Marka a Carol. Denis Thatcher zomrel v roku 2003.

V júni 1992 Thatcherovú povýšili do šľachtického stavu a získala titul čestná barónka z Kestevenu.

Čítajte celý profil Margaret Thatcherovej.

Cameron: Stratili sme veľkú Britku

„S veľkým smútkom som sa dozvedel o smrti lady Thatcherovej. Stratili sme veľkú vodkyňu, veľkú premiérku a veľkú Britku,“ vyhlásil v reakcii súčasný konzervatívny premiér David Cameron.

Ministerský predseda predčasne ukončil návštevu v Španielsku a tiež zrušil následne plánovanú cestu do Francúzska, aby sa mohol okamžite vrátiť do Británie. Štátnu vlajku pred jeho úradom na adrese Downing Street 10 stiahli na pol žrde.

Krátke vyhlásenie vydal aj Buckinghamský palác. „Kráľovná Alžbeta II. si vypočula so smútkom správu o smrti barónky Thatcherovej. Jej Veličenstvo odošle súkromnú kondolenciu rodine,“ uvádza sa v texte.

Thatcherová vrátila Londýn do líderskej pozície

Thatcherová bola poslankyňou za Konzervatívnu stranu už od roku 1959. Pôsobila tiež ako ministerka školstva a v roku 1975 na čele konzervatívcov vystriedala bývalého premiéra Edwarda Heatha. Stranu priviedla k volebným víťazstvám v rokoch 1979, 1983 a 1987.

Thatcherovej sa počas jej 11-ročného pôsobenia na čele britskej vlády podarilo stabilizovať ekonomiku krajiny a v spolupráci s americkým prezidentom Ronaldom Reaganom vrátila Londýn do pozície lídra medzinárodného spoločenstva. Vo svojej vlasti mala však množstvo odporcov najmä z radov tých, ktorí jej reformy označovali za antisociálne.

Spomienkový kvetinový veniec ležiaci pred domom... Foto: Reuters, SUZANNE PLUNKETT
Margaret Thatcher, británia, anglicko Spomienkový kvetinový veniec ležiaci pred domom Margaret Thatcherovej.

Barroso vyzdvihol prínos Thatcherovej pri rozšírení EÚ

Prínos zosnulej Margaret Thatcherovej pri rozšírení Európskej únie o postkomunistické krajiny vyzdvihol predseda Európskej komisie José Manuel Barroso. „Jej politický vklad mal veľký podiel na utváranie Británie, ako ju dnes poznáme, vrátane osobitnej úlohy Spojeného kráľovstva v Európskej únii, ktorá trvá dodnes,“ vyhlásil.

Bola vedúcim hráčom, keď vstupovali do európskej rodiny krajiny strednej a východnej Európy, ktoré boli za železnou oponou, zdôraznil Barroso. „Británia za jej vedenia veľmi podporovala rozširovanie únie,“ dodal.

Podobné zásluhy Thatcherovej pripomenul aj predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz. Zároveň zdôraznil, že významne ovplyvnila britský i európsky politický život. „Napriek našim jasným politickým rozdielom je Margaret Thatcherová postavou historického významu,“ uviedol nemecký sociálny demokrat Schulz. „Nech s ňou niekto súhlasil alebo nie, ukázala, že politika stále môže byť silou, ktorá veci mení,“ uzavrel.

"Svet stratil jedného z veľkých zástancov slobody a Amerika stratila skutočného priateľa. Našim dcéram je Thatcherová príkladom, že neexistuje sklenený strop, ktorý by nebolo možné rozbiť. Pomohla obnoviť istotu a hrdosť, ktorá bola tým najlepším znakom Británia, " vyhlásil americký prezident Barack Obama.

Thatcherová podľa nemeckej kancelárky Angely Merkelovej zmenila modernú Britániu ako málokto pred ňou alebo po nej. "Bola mimoriadnym vodcom našej doby, " vyjadrila sa Merkelová.

Bývalý sovietsky vodca Michail Gorbačov, ktorý Thatcherovú spoznal v druhej polovici 80. rokov, teda v závere studenej vojny, ju označil za žiarivú a veľkú politickú osobnosť. „Zostane v mojej pamäti a v histórii,“ povedal Gorbačov podľa agentúry Interfax.

„Zostalo po nej v európskych i svetových dejinách bohaté dedičstvo. Thatcherová bola ochrancom demokracie, za jej životnou cestou sa obzeráme s nadšením,“ vyhlásil nemecký minister zahraničia Guido Westerwelle.

Podľa izraelského premiéra Benjamina Netanjahua bola Thatcherová inšpiráciou pre generáciu politických vodcov.

Prezident SR Ivan Gašparovič s pohnutím prijal správu o úmrtí Thatcherovej. „Odišla významná a silná osobnosť britskej i svetovej politiky, ktorá si získala všeobecný rešpekt za jej výrazný osobný príspevok k novodobému usporiadaniu politickej mapy Európy a transatlantického sveta,“ uviedol.

Svet dnes prišiel o jednu z najväčších osobností modernej histórie, a to napriek tomu, že som nie vždy súhlasil s jej názormi. Takto na úmrtie bývalej britskej premiérky reagoval slovenský šéf diplomacie Miroslav Lajčák, ktorý túto informáciu prijal so zármutkom. Ako poznamenal, hoci sa s ňou nikdy osobne nestretol, vždy si ju vážil ako štátničku, ktorá zmenila tvár nielen britskej, ale aj celosvetovej politiky.

Z výrokov Margaret Thatcherovej

„Ak chcete, aby bolo niečo povedané, požiadajte muža. Ak chcete, aby bolo niečo urobené, požiadajte ženu.“

„Nemyslím si, že žena bude niekedy počas môjho života premiérkou.“ V marci 1973 pre BBC.

„Mojou úlohou je zabrániť tomu, aby Británia sčervenela.“ V novembri 1977.

„Nie som političkou súhlasu. Som političkou, ktorá presviedča.“
V roku 1979 pri svojom prvom nástupe do čela vlády.

„Ktorákoľvek žena, ktorá rozumie vedeniu domácnosti, je bližšie aj k tomu, aby rozumela spravovaniu celej krajiny.“
V roku 1979, keď nastúpila do úrady premiérky.

„Peniaze nepadajú z neba, musia byť zarobené tu na Zemi.“ V novembri 1979.

„Nikto by si nezapamätal dobrého Samaritána, ak by mal len dobré úmysly. Mal aj peniaze.“ V januári 1980.

„Mám rada argumenty. Milujem debatu. Neočakávam, že tu bude niekto iba tak sedieť a pritakávať mi. To nie je ich práca.“
V roku 1980 o vtedajšom vládnom kabinete.

„Nehodnotím to, koľko moji ministri rozprávajú, ale to, či hovoria to, čo som povedala ja.“
V roku 1980 o svojich ministroch.

„Mám rada pána Gorbačova. Môžeme spolu robiť biznis.“ V decembri 1984, päť rokov pred pádom Železnej opony.

„Človek sa môže vyštverať na Everest úplne sám. Ale na vrchole umiestni vlajku svojej krajiny.“ V októbri 1988.

„Som mimoriadne trpezlivá, za predpokladu, že nakoniec dosiahnem svoje.“ V roku 1989 o politike.

„Ak sa budete len snažiť byť obľúbený, budete vždy ochotný ku kompromisom o čomkoľvek a nedosiahnete nič.“ V máji 1989, pri príležitosti 10. výročia uvedenia do premiérskeho úradu.

„Domov, to je miesto, kam sa chodí, keď už nemáme nič lepšie na práci.“
V máji 1991, polroka po tom, ako odišla z premiérskeho sídla na Downing Street 10.

"Zjednotená Európa je klasickým utopickým projektom, pomníkom márnivosti intelektuálov, programom, ktorého nevyhnutným údelom je krach … " V roku 2002 o Európskej únii v knihe Umenie vládnuť.

"Neviem si predstaviť diplomata, ani dramatika, ktorý by dokázal vylepšiť situáciu tým, čo povedal Reagan Gorbačovovi na ženevskom summite (v roku 1985): Dovoľte, aby som Vám povedal, prečo vám nedôverujeme. " V júni 2004 na pohrebe prezidenta Ronalda Reagana. (BBC,ČTK,SITA)

256 debata chyba