Francúzi spustili v Mali novú rozsiahlu ofenzívu proti islamistom

Francúzska armáda spustila v Mali novú rozsiahlu ofenzívu proti islamistom. V rámci operácie „Gustav“ je od nedele v nasadení asi tisícka vojakov, desiatky tankov, vrtuľníkov, delostrelectvo, bezpilotné lietadlá ako aj stíhačky, informoval v pondelok francúzsky generál Bernard Barrera.

08.04.2013 17:56
Mali, francúzski vojaci Foto:
Ilustračné foto
debata (7)

Ide pritom o jednu z najväčších ofenzív francúzskej armády v Mali od začiatku vojenskej intervencie 11. januára. Sústreďuje sa na extrémistov v údolí severne od mesta Gao. Gao je najdôležitejšie mesto severu krajiny, ktoré bolo celé mesiace pod kontrolou islamistov, kým ho Francúzi spolu s malijskou armádou nezačali dobýjať späť. V regióne došlo vo februári k prvému samovražednému útoku v histórii Mali a v uplynulých týždňoch sa tam odohrávali boje medzi francúzsko-malijskými silami a džihádistami.

V Mali sa v súčasnosti nachádza okolo 4 000 francúzskych vojakov, vláda v Paríži však oznámila, že ich chce od konca apríla začať postupne sťahovať a ponechať v západoafrickej krajine len „podpornú“ skupinu zloženú z 1 000 mužov.

7 debata chyba