Všimne si pápež ružový dym?

Viac práv pre ženy? S novým pápežom Františkom sa opäť otvára otázka, či katolícka cirkev bude naďalej postavená na čisto mužskej hierarchii.

15.04.2013 09:33
Pápež František Foto: ,
Bude nový pápež František (na snímke) reformovať Vatikán a katolícku cirkev?
debata (2)

Tesne po Veľkej noci pontifik podľa agentúry Reuters zdôraznil dôležitú úlohu žien v katolíckej cirkvi. Jeho slová boli súčasťou liturgie, ktorá hovorila o zjavení Kristovho zmŕtvychvstania a o tom, že svedkami toho boli ženy. Zmení to však nejakým spôsobom pohľad na to, že vysviacku za kňaza môžu absolvovať len muži?

Povzbudenie, ale…

Erin Saizová-Hannaová pre Reuters vyhlásila, že od Františka to bolo najpovzbudivejšie vyhlásenie, ktoré v živote v súvislosti s postavením žien v katolíckej cirkvi počula. „Mýli sa však, keď hovorí, že ženy sú skutočné nasledovníčky učenia, ako Mária Magdaléna,“ tvrdí Saizová-Hannaová. "Pápež povedal, že ženy sú schopné oznamovať Kristove slová. Faktom však je, že ich nemôžu šíriť, takže je to nesprávne vyhlásenie,“ domnieva sa výkonná riaditeľka Konferencie pre ženskú vysviacku.

Táto organizácia vítala voľbu nového pápeža ružovým dymom. "Počas svojho pontifikátu Benedikt XVI. využil moc na viaceré kroky proti ženám,“ povedala Saizová-Hannaová pre denník National Catholic Reporter. "Súčasný chlapčenský klub zaviedol našu cirkev k tomu, že sa potáca medzi škandálmi, sexizmom a útlakom. Novozvolený pápež má jedinečnú šancu to zmeniť.“

Príde zmena?

Odborníci na katolícku cirkev sú však veľmi opatrní, keď hovoria, či má nový pápež nejaké veľké reformné plány.

"Františkove slová i činy naznačujú, že sa usiluje viac priblížiť ženám. Uznáva, že sa podieľali na šírení odkazu evanjelií,“ hovorí Sandra Yocumová, odborníčka na náboženské štúdie z Daytonskej univerzity v Ohiu. "V minulosti spôsobilo kontroverzné reakcie, že pápež vynechal ženy z umývania nôh. František tentoraz symbolické gesto na Zelený štvrtok urobil. Je to do istej miery uznanie skutočnosti, že ženy sa podieľali na Ježišovom učení, keď prostredníctvom bohoslužieb viedol iných k Bohu,“ povedala pre Pravdu Yocumová. Na druhej strane si však expertka nemyslí, že Františkovo gesto je mimoriadne odlišné od správania jeho predchodcov "Zatiaľ som nevidela nič, čo by ma viedlo k záveru, že má iný pohľad na to, koho je možné vysvätiť,“ tvrdí Yocumová.

Čo robil Ježiš

Pozícia katolíckej cirkvi je pomerne jasná. Ježiš nevysvätil žiadne ženy, a preto to nemôžu urobiť ani súčasní biskupi.

"Neexistencia diskusie o vysviacke je však pre mnoho katolíkov nepochopiteľná a vedie aj k tomu, že sa odvracajú od cirkvi,“ myslí si Yocumová.

Podľa odborníčky stúpenci súčasných pomerov argumentujú, že ženy v úlohe kňazov by boli príliš veľkým zásahom do hierarchie a dokonca by to mohlo viesť k rozkolu. "Druhá strana dôvodí, že cirkev by sa priblížila modernému vnímaniu úlohy ženy v sociálnom, politickom i kultúrnom živote,“ uviedla Yocumová.

"Oficiálne katolícka cirkev tvrdí, že nie je možné, aby sa ženy stali kňazmi. Samozrejme, ani Ježiš nikoho nevysvätil v dnešnom zmysle slova. Je to len zastarané vnímanie toho, ako sa cirkev včlenila do patriarchálnej grécko-rímskej spoločnosti,“ vysvetľuje pre Pravdu bývalá riaditeľka Americkej katolíckej teologickej spoločnosti Mary Ann Hinsdalová.

"Vedenie katolíckej cirkvi debatu o užšom začlenení žien nevníma ako niečo prospešné. Táto otázka však len tak nezmizne a ovplyvňuje bežných veriacich. V USA po prvý raz v histórii medzi mladými ľuďmi, ktorí chodia do kostola, prevládajú muži. Zdá sa, že jedným z dôvodov je i to, že ženy nechápu, prečo by mali byť na základe akéhosi princípu vylúčené z riadenia cirkvi,“ pripomína teologička, ktorá vyučuje na Boston College.

Reforma Vatikánu

Pápež František vymenoval poradnú skupinu na vypracovanie návrhov na reformu vatikánskych štruktúr. Tvorí ju osem kardinálov. Skupina bude mať poradnú funkciu, nebude prijímať žiadne rozhodnutia. Koordinovať prácu kardinálov bude Óscar Rodríguez Maradiaga z Hondurasu. Pápež František zdedil cirkev, ktorá musí riešiť prípady sexuálneho zneužívania detí duchovnými, údajnú korupciu i vnútorné boje v centrálnej správe. (čtk)

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba