Bostončania oslavujú, polícia chytila podozrivého z výbuchov

Spontánnym potleskom a prejavmi radosti privítali obyvatelia Bostonu správu o odvolaní bezprecedentnej bezpečnostnej akcie, pri ktorej polícia zneškodnila dvoch Čečencov pravdepodobne zodpovedných za nedávny bombový útok na maratónsky beh v meste. Na predmestí Watertown, kde bol zadržaný Džochar Carnajev, usporiadali ľudia policajtom ovácie.

19.04.2013 07:21 , aktualizované: 20.04.2013 14:55
Bostončania Foto: ,
Ľudia v Bostone vyšli do ulíc a ďakujú polícii.
debata (187)

Ulice, ktorými sa v noci na sobotu v Bostone vracali policajné vozidlá z úspešného zásahu, lemovali zástupy ľudí. Strážcom poriadku hlasno ďakovali, niektorí skandovali „BDP“ (Boston Police Department), skratku bostonského policajného zboru. Policajti prejavmi vďaky opätovali s pomocou ampliónov.

V niektorých štvrtiach mesta ľudia zborovo spievali pieseň amerického speváka Neila Diamonda Sweet Caroline, ktorá sa často ozýva pri zápasoch miestneho profesionálneho baseballového klubu Boston Red Sox.

Bostončania v uliciach oslavovali

Prejavy radosti a vďaky ovládli aj iné mestá na východnom pobreží USA. Na newyorskom štadióne Citi Field prerušila správa o úspešnom policajnom zákroku večerný baseballový zápas New York Mets s tímom Washington Nationals. Na svetelnom paneli sa objavila veta „Všetci obyvatelia New Yorku podporujú bostonský policajný zbor“ a ľudia na tribúnach skandovali „USA, USA“.

Bostončania sa tešia z chytenia Džochara... Foto: SITA/AP, Julio Cortez
Boston, jasot Bostončania sa tešia z chytenia Džochara Carnajeva políciou.

Koniec protiteroristickej pohotovosti oslavovali aj ľudia v uliciach Filadelfie, radostné skandovanie ovládlo terminál washingtonského letiska Ronalda Reagana i letiskové haly na floridskej Tampe.

Konzervatívny senátor Lindsey Graham podľa piatkovej správy časopisu Forbes navrhol, aby americká justícia s Carnajevom zaobchádzala ako s nepriateľským vojakom. Čečenec by tak nemohol využívať práva, ktoré obvineným poskytuje americká ústava. Nemal by napríklad právo nevypovedať a využívať rád obhajcu.

Prenasledovaný je v nemocnici

Džochara Carnajeva chytili policajti po rozsiahlej pátracej akcii. Previezli ho do nemocnice, poľa nej bol vo vážnom stave a krvácal. Polícia Džochara obkľúčila na bostonskom predmestí Watertown. Podľa starostu Bostonu Toma Menina sa skrýval v lodi na dvore jedného z domov. Policajtom pomohol jeden z miestnych obyvateľov, ktorí si všimol pri lodi krv.

Na mape Bing vidno dom s loďou v záhrade, kde... Foto: Reuters, HANDOUT
mapa, Boston Na mape Bing vidno dom s loďou v záhrade, kde pravdepodobne polícia zadržala Džochara Carnajeva.

„CHYTENÝ!!! Poľovačka sa skončila. Pátranie je hotové. Teror sa skončil. A spravodlivosť zvíťazila. Podozrivý je zadržaný,“ uviedla bostonská polícia na Twitteri. Po chytení podozrivého sa v uliciach Watertownu ozval jasot.

Džochar je podozrivý z pondelňajších útokov v cieli bostonského medzinárodného maratónu, pri ktorých traja ľudia zomreli a približne 140 ďalších bolo zranených, spolu so svojím o sedem rokov starším bratom Tamerlánom, ktorý je mŕtvy. Bratia sú údajne čečenského pôvodu.

Súdny proces odďaľuje Carnajevovo zdravie

Zdravotný stav Džochara Carnajeva je naďalej vážny, podľa CNN má muž ťažké zranenia a stratil veľa krvi. Je hospitalizovaný v prísne stráženej mestskej nemocnici.

Americkí právni experti si teraz lámu hlavu nad ďalším postupom. Za normálnych okolností by Carnajev stál pred súdom už v sobotu, ale to očividne nie je schopný. Oficiálne nebol ani obvinený. Nie je teda zrejmé, či jeho prípad bude prejednávať federálny súd, alebo súd štátu Massachusetts. Pre Čečenca ide o otázkou života a smrti, pretože massachusettská legislatíva na rozdiel od federálnej nepozná rozsudok smrti.

Džochar Carnajev Foto: Reuters, HANDOUT
Carnajev Džochar Carnajev

Podľa vyšetrovateľov má Džochar Carnajev, na rozdiel od svojho mŕtveho brata, americké občianstvo. To vylučuje, aby bol súdený ako „nepriateľský vojak“, čo by výrazne rozšírilo právomoci vyšetrovateľov i súdu. Smrť brata Tamerlána môže využiť na to, že zvalí zodpovednosť na neho.

Policajti vzhľadom na závažnosť prípadu údajne môžu podozrivého vypočuť, bez toho aby ho zoznámili s jeho právami. Využili by na to výnimku zo zákona, ktorá vyšetrovateľom vzhľadom na verejný záujem umožňuje výsluch bez prítomnosti advokáta. Vypočúvaná osoba za takýchto okolností nemusí byť ani upozornená, že jej výpoveď možno v procese použiť proti nej.

O prepustení na kauciu podľa právnikov nemôže byť ani reči. Predbežné pojednávanie s Carnajevom môže byť nariadená do mesiaca, až potom zasadne veľká porota a proces sa začne.

Podľa zdroja agentúry Reuters bol Tamerlán už v roku 2011 vypočúvaný FBI na žiadosť nemenovanej zahraničnej vlády. Výsluch vraj ale nepriniesol žiadne výsledky a celá záležitosť bola odložená.

Obaja mladíci podľa polície v noci na piatok zabili v areáli Massachussettského technického inštitútu (MIT) v Cambridge člena policajnej ostrahy. Potom ukradli auto; jeho vodiča nechali vystúpiť, keď mu predtým povedali, že majú na svedomí pondelňajšie explózie.

Policajti vozidlo s oboma útočníkmi prenasledovali na bostonské predmestie Watertown; atentátnici pritom na prenasledovateľov hádzali výbušniny. Tamerlán bol pri nočnej prestrelke zranený a neskôr zomrel v nemocnici.

Americký prezident Barack Obama sľúbil, že USA zistia, či bratom s útokmi niekto pomáhal. Upozornil, že zostáva mnoho nevyjasnených otázok, vrátane motívu páchateľov. Podľa polície už boli kvôli výsluchu zadržaní dvaja muži a jedna žena, u ktorých sa predpokladá spojenie s jedným z podozrivých.

Polícii pomohli svedkovia

Dvaja podozriví z útokov na bostonskom maratóne, z ktorých jeden zahynul, sú bratia z kaukazského juhu Ruska. Polícia identifikovala podozrivých po tom, čo ju na stopu priviedli svedkovia, ktorí mladíkov spoznali na snímkach z bezpečnostných kamier z miest útokov. Tie FBI zverejnila vo štvrtok. Ide o dvoch bratov čečenského pôvodu.

Polícia na ulici 67 Franklin St v Bostone, kde... Foto: Reuters, Lucas Jackson
Boston, útoky, maratón Polícia na ulici 67 Franklin St v Bostone, kde chytili podozrivého z krvavých útokov na bostonskom maratóne.

Agentúra Reuters informovala, že Džochar Carnajev zverejňoval odkazy na islamistické webové stránky a iné výzvy za nezávislosť Čečenska. Jeho stránku na ruskojazyčnej sociálnej sieti VK zaplavujú jeho hanlivé komentáre v ruštine a angličtine.

Mladík na svojej stránke uvádzal, že maturoval v roku 2011 na škole v Cambridge, Massachusetts. Základnú školu podľa vlastných údajov navštevoval v Machačkale, hlavnom meste Dagestanu, ktorý hraničí s Čečenskom. Ako jazyky, ktoré ovláda, uvádza angličtinu, ruštinu a čečenčinu. Za svoj svetonázor označuje islam a za osobné priority považuje kariéru a peniaze.

Okrem iného zverejňoval linky na videá bojovníkov v sýrskej občianskej vojne a webové stránky s titulmi ako „Moje náboženstvo islam“ a „Niet iného Boha ako Alaha“. Propagoval tiež stránky vyzývajúce na nezávislosť Čečenska.

Otec podozrivých, Anzor Carnajev, žijúci v meste Machačkala v ruskej autonómnej republike Dagestan v piatok uviedol, že jeho synovia sú obeťami konšpirácie zo strany amerických tajných služieb, pretože sú „praktizujúci moslimovia“.

Špeciálna jednotka pátrala po mladšom bratovi... Foto: SITA/AP, Charles Krupa
Boston, polícia, bomba, Špeciálna jednotka pátrala po mladšom bratovi Džocharovi Carnajevovi.

Bostonský policajný komisár Ed Davis v piatok ešte pred chytením Džochara potvrdil, že jeden z podozrivých je mŕtvy a druhý na úteku. „Je ozbrojený a nebezpečný,“ varoval Davis a dodal, že ide o teroristu odhodlaného zabíjať. Dolapeniu predchádzal pokus o vylúpenie obchodu na benzínovej pumpe a zastrelenie ochrankára v areáli Massachusettského technologického inštitútu (MIT) v mestečku Cambridge pri Bostone, po čom nasledovala nočná policajná operácia.

Polícia obkľúčila objekt, v ktorom by sa mohol... Foto: SITA/AP, Charles Krupa
Polícia, boston, bomba, patranie Polícia obkľúčila objekt, v ktorom by sa mohol nachádzať podozrivý.

Podľa stanice CNN mal zabitý muž pri sebe aj výbušninu. Dramatický vývoj situácie nasledoval po tom, ako polícia vo štvrtok zverejnila zábery oboch podozrivých a verejnosť požiadala o pomoc pri zistení ich totožnosti.

Jeden z nich mal na hlave v pondelok bielu a druhý čiernu čiapku. Džochar bol údajne ten s bielou čiapkou. Polícia veľmi rýchlo zverejnila portrét, ako vyzeral po inicidente na MIT. Zhotovila ho z kamerového záznamu v MIT – podľa neho mal na sebe zelenkavú mikinu s kapucňou na hlave.

Záber z bostonského maratónu, v pozadí sú... Foto: SITA/AP, Bob Leonard
Boston, maratón, útok Záber z bostonského maratónu, v pozadí sú podozriví z útokov. Druhý sprava s čiernou čiapkou je Tamerlán, tretí sprava s bielou čiapkou Džochar. Do výbuchov zostáva približne 10 až 20 minút.

Tamerlán, ktorý mal v pondelok čiernu čiapku, bol pri nočnom prenasledovaní automobilu zranený a neskôr zomrel v nemocnici. Vážne zranenia utrpel v noci tiež jeden dopravný policajt.

Polícia začala vo Watertowne domové prehliadky a upozornila občanov, aby neotvárali cudzím ľuďom, iba identifikovaným policajtom.

Dolapeniu podozrivého predchádzalo zastrelenie...
Dolapeniu podozrivého predchádzalo zastrelenie...
+2Dolapeniu podozrivého predchádzalo zastrelenie...

Stanica CNN uviedla, že obaja páchatelia útokov, ktoré v pondelok v Bostone neprežili traja ľudia a pri ktorých bolo 180 ľudí zranených, ostali prekvapivo v blízkosti miesta činu.

FBI ukázala fotky a videá mužov podozrivých z atentátu v Bostone

Americká FBI zverejnila vo štvrtok fotografie a videosnímky dvoch mužov podozrivých zo zodpovednosti za pondelkový atentát v Bostone a požiadala verejnosť o pomoc s ich identifikáciou. Zábery nadobudli z bezpečnostných kamier snímajúcich miesta v blízkosti cieľovej rovinky bostonského maratónu, kde vybuchli obe nastražené výbušniny. Explózie usmrtili troch ľudí a vyše 180 ich zranili.

Jeden z hľadaných mužov mal čiernu šiltovku a bundu s bielym tričkom a niesol čierny batoh. Druhý podozrivý mal na sebe bielu šiltovku nasadenú dozadu a tiež svetlú mikinu s kapucňou, čiernu bundu a niesol svetlý vak.

Úrady, žiadajú o pomoc pri hľadaní podozrivých... Foto: SITA/AP, FBI
Boston Marathon bomba, podozrivy Úrady, žiadajú o pomoc pri hľadaní podozrivých osôb zo spáchania atentátu v Bostone.

Práve čierna taška nájdená na mieste nešťastia obsahovala jednu z dvoch bômb. Zrejme boli obe zostrojené z tlakových hrncov, ktoré obsahovali ostrý kovový odpad a ložiskové guličky, prípadne klince.

Úrady, žiadajú o pomoc pri hľadaní podozrivých... Foto: SITA/AP, FBI
Boston, Maraton, bomba, podozrivy Úrady, žiadajú o pomoc pri hľadaní podozrivých osôb zo spáchania atentátu v Bostone.

Federálna polícia FBI nabádala v predchádzajúcich dňoch verejnosť k dodaniu ďalších fotografií alebo videí urobených pred výbuchom, ale aj počas neho a po ňom, ktoré by mohli zohrať kľúčovú úlohu pri identifikácii páchateľa.

Život čečenských bratov skúmajú médiá aj tajné služby

Súhrn informácií, z veľkej väčšiny však neoverených, ktoré v súvislosti s atentátom publikovala americká a ruská tlač.

  • Rodina
  • V časoch separatistických vojen sa Carnajevovci vysťahovali z Čečenska, žili zrejme najprv v Kazachstane, neskôr v Kirgizsku. Odtiaľ sa v roku 2001 presťahovali do ruského Dagestanu. Bývali v Machačkale, kde deti krátko navštevovali miestnu základnú školu. Okrem bratov Džochara a Tamerlána chodili do školy ešte ich dve mladšie sestry Alina a Bela.
  • V marci 2002, keď chodil Džochar do druhej a Tamerlán do siedmej triedy, odišla rodina do USA, údajne s tureckými pasmi. Otec Anzor a matka Zubejda Carnajevová sa nedávno z USA vrátili do Ruska a teraz žijú v Dagestane. Rodina je moslimská, otec je stúpencom čečenského vodcu Ramzana Kadyrova, matka je silne nábožensky založená.
  • Nikto z rodiny nie je v ruskom zozname policajne hľadaných osôb, meno Carnajev sa neobjavuje medzi mŕtvymi ani živými poľnými veliteľmi čečenských extrémistov. Priezvisko nie je v Čečensku obvyklé, podľa ruských expertov ide o meno osetské či ingušské.
  • Tamerlán
  • Tamerlán Carnajev (26) študoval diaľkovo účtovníctvo na Bunker Hill Community College v Bostone. Podľa školských záznamov absolvoval v rokoch 2006–08 tri semestre. Bol nádejným amatérskym boxerom, chcel sa presadiť do amerického olympijského tímu a získať občianstvo. Boxovať chcel za USA, nie za Rusko.
  • Na rozdiel od svojho mladšieho brata bol silne nábožensky založený. V roku 2009 bol zadržaný kvôli domácemu násiliu a napadnutiu priateľky. Štúdia nakoniec opustil, oženil sa a v roku 2011 sa mu narodila dcéra.
  • Pred dvoma rokmi, údajne na žiadosť nemenovaného cudzieho štátu, Tamerlána Carnajeva vypočúvala FBI. Žiadne napojenie na teroristické skupiny vraj zistené nebolo. V januári 2012 Tamerlán navštívil Rusko. Tajné služby teraz údajne zisťujú, či v Rusku neprešiel teroristickým výcvikom. Po pol roku sa do USA vrátil s bradou. V Spojených štátoch nemal priateľov a krajinu považoval za cudziu.
  • Džochar
  • Džochar Carnajev (19) študoval na prestížnej verejnej strednej škole Cambridge Rindge & Latin School, ktorej absolventmi boli aj herci Matt Damon a Ben Affleck. Mesto Cambridge pred dvoma rokmi poskytlo Džocharovi štipendium 2 500 dolárov.
  • Neskôr bol vedený ako študent Massachusettskej univerzity v Dartmouth. Údajne chcel byť lekárom. Podľa školských zdrojov bol žoviálny a obľúbený, dobre študoval. Od septembra 2012 mal údajne americké občianstvo.
187 debata chyba