Texaské peklo vzbĺklo na výročie

Aj pred dvadsiatimi rokmi pri texaskom Wacu horelo. V plameňoch na malej farme na polceste medzi Dallasom a Austinom, len asi tridsať kilometrov od Westu, dejiska terajšej apokalypsy, zomrelo vyše sedemdesiat členov mesianistickej sekty vrátane dvoch desiatok detí.

19.04.2013 09:21
Texas, davidiani, plamene, sekta, vyrocie, USA Foto: ,
Rozhodujúci deň počas obliehania členov sekty na kopci Carmel neďaleko mesta Waco - vľavo na snímke z 19. apríla 1993 šľahajú plamene a valí sa dym po výbuchoch v komplexe, kde sa nachádzali davidiáni.
debata

Nevydarená operácia, po ktorej v roku 1993 zostala Amerika v šoku, vyvolala viac otázok ako odpovedí. Pre fanatických odporcov americkej vlády sa však plamene z Waca stali symbolom zla z Washingtonu. Len o dva roky neskôr Timothy McVeigh v dosiaľ najhoršom prípade domáceho terorizmu odpálil dvojtonovú bombu, ktorú vyrobil z priemyselného hnojiva. Jeho terčom bola federálna budova v Oklahoma City a podľa McVeigha mal byť atentát „pomstou za zločiny americkej vlády vo Wacu.“

Čakanie na apokalypsu

„Keď padli prvé výstrely, začul som výkriky,“ spomína si na udalosti, ktoré viedli ku krvavému vyvrcholeniu, Brit Livingstone Fagan, ktorý ako jeden z mála členov sekty obliehanie prežil. „Všetko sa udialo tak rýchlo. Pamätám si, že som vyšiel von a videl som vrtuľníky. Ale bolo to strašne dávno. Nepamätám si už detaily,“ povedal v rozhovore pre britský Daily Telegraph. Fagan žil spolu s ďalšími spoluveriacimi na farme neďaleko texaského Waca. Osídlenie na kopci, ktorému jeho obyvatelia dali biblické meno Mount Carmel, im malo poskytnúť útočisko pri čakaní na druhý príchod Ježiša Krista.

Na fotografii z roku 1988 je vodca davidiánov... Foto: SITA/AP, Waco Tribune Herald
Koresh, Howell, davidiani, sekty, vodca, texas Na fotografii z roku 1988 je vodca davidiánov Vernon Howell, ktorý si neskôr zmenil meno na David Koresh.

Komunitu viedol Vernon Howell, člen sekty davidiánov, ktorá sa už skôr odčlenila od Adventistov siedmeho dňa. Howell, ktorý si neskôr zmenil meno na biblickejšie znejúce David Koresh, sa k moci dostal po dlhotrvajúcom mocenskom boji v rámci sekty. Koresh, ktorý sa zbavil svojich sokov a vyhnal odporcov z komunity, sa vyhlásil za proroka a zaviedol ďalekosiahle reformy. Sekta prišla o väčšinu pôdy a zostala len na malej farme. Podľa Koresha mala byť základom „rodu Dávidovho“ a dať svetu 24 nových detí. Tie mali byť potomkami ľudských žien a Božieho Ducha, ktorý podľa Koresha prebýval v ňom. Pri konci sveta malo byť týchto „24 spravodlivých“ Božou porotou pri súdení ľudstva.

Koresh prikázal všetkým mužským členom sekty dodržiavať celibát a všetky ženy v komunite si vzal za manželky. Chcel s nimi splodiť Božích porotcov. „Nemal ich na sex. Boli to jeho skutočné manželky,“ povedal Daily Telegraphu Fagan, ktorého Koresh z farmy prepustil ešte pred koncom obliehania, aby v budúcnosti vysvetľoval jeho postoje. „Boh je proti nevere i proti pohlavnému styku. To stále platilo. Ale to Boh prikázal Davidovi, aby si vzal tie ženy za manželky. Jediným účelom bolo splodiť deti,“ povedal Fagan.

Ozbrojená sekta

Sekta na svojej farme zhromaždila veľké množstvo zbraní, aby sa ubránila pred zásahom zvonka, ktorý podľa Koresha mohol narušiť Boží plán. Vodca preto chcel vybudovať takzvanú Božiu armádu. Od vyhnaných členov sekty sa však americké úrady dozvedeli o dianí za múrmi odľahlej usadlosti. Na Koresha sa začali množiť udania, ktorého ho vinili zo sexuálneho zneužívania mladistvých, z týrania detí, držania zakázaných zbraní i z výroby drog.

V posledný februárový deň v roku 1993 prišli do Waca obvinenia preveriť agenti federálneho Úradu pre alkohol, tabak a strelné zbrane (ATF). Vyzbrojení zatykačmi a povoleniami na prehliadku sa však stali terčmi paľby spoza zavretej brány. Davidiánov na záťah totiž ktosi upozornil. Pri prestrelke zomreli štyria agenti a päť davidiánov. Kto paľbu začal, nie je jasné, obe strany sa obviňovali navzájom.

Agentov ATF čoskoro vystriedali lepšie vyzbrojení a pripravení agenti Federálneho úradu pre vyšetrovanie. FBI začala s Koreshom vyjednávať a zdalo, sa že rokovania povedú k úspešnému koncu. Náboženský vodca súhlasil, že prepustí z farmy ženy a deti. Časť z nich sa skutočne dostala na slobodu. Koresh však neskôr vyhlásil, že sa mu zjavil Boh a prikázal mu zotrvať. Začalo sa sedem týždňov trvajúce obliehanie. Koresh síce počas neho prepustil z farmy ďalších ľudí, no ďalej tvrdošijne odmietal zložiť zbrane. Americké úrady sa obávali, že keď pochopí bezvýchodiskovosť svojej situácie, nariadi ostatným členom kultu hromadnú samovraždu. FBI, povzbudená úspechmi z predchádzajúcich prípadov, začala plánovať na 19. apríla prekvapujúci útok, ktorý by davidiánov odzbrojil bez väčších strát na životoch.

Ohnivá pasca

Útočná jednotka v obrnených vozidlách najskôr zasypala farmu granátmi so slzotvorným plynom. Z reproduktorov sa ozvali výzvy, aby sa členovia sekty vzdali bez boja. Davidiáni však spustili paľbu, na čo FBI odpovedala streľbou z útočných zbraní a ostrými granátmi. Davidiáni zrejme na odlákanie pozornosti založili na rôznych miestach farmy požiare. Pri prestrelke však začali horieť aj zásobníky plynu a nastal výbuch. Oheň členov sekty uväznil a takmer všetci zahynuli v plameňoch.

Zábery horiacich budov obleteli svet. Hoci súd neskôr zamietol všetky žaloby príbuzných obetí z radov kultu proti federálnym orgánom, mnohé otázky o obliehaní a útoku zostávajú bez jasných odpovedí. Mnohé extrémistické skupiny navyše začali tragédiu uvádzať ako príklad vojny, ktorú Washington vedie proti svojim občanom len preto, že chcú pokojne žiť bez toho, aby im federálna vláda do všetkého hovorila.

Fakty o obliehaní Waca v roku 1993

  • Obliehanie trvalo od 28. februára do 19. apríla 1993. Na kopci Mount Carmel boli zhromaždení členovia náboženskej sekty davidiánov vedení Davidom Koreshom.
  • Zásobili sa veľkým počtom zbraní a Koresh bol navyše podozrivý, že vedie polygamný život s dievčatami, spomedzi ktorých niektoré mali menej ako 14 rokov.
  • Bezpečnostné zložky sa začali obávať, že členovia sekty by mohli spáchať hromadnú samovraždu, a preto sa rozhodli pre úder.
  • Zaútočili 19. apríla v skorých ranných hodinách, okolo obeda vypukol po výbuchoch v komplexe drevených budov požiar. Popoludní sa akcia skončila, medzi mŕtvymi bol aj Koresh.
  • Počas zásahu zahynulo 76 davidiánov (vrátane 21 detí a dvoch tehotných žien)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba