Izrael bombardoval Sýriu, útočil na zásielku rakiet pre Hizballáh

Izrael uskutočnil nálet na Sýriu. Terčom útoku bol konvoj vezúci raketový systém libanonskému militantnému hnutiu Hizballáh. Oznámili to svetové agentúry s dovolaním sa na izraelské vládne zdroje. O údere, ku ktorému podľa všetkého došlo v noci na piatok, už skôr informovali nemenovaní vládni predstavitelia. Izrael a Spojené štáty odmietli správu oficiálne komentovať, nálet nepotvrdila ani Sýria.

04.05.2013 16:19
debata (61)

Zdroje médiám však uviedli, že terčom bombardovania nebol chemický arzenál, ale konvenčné zbrane, ktoré by znamenali „vážny obrat“ v rozložení síl. Izrael v minulosti opakovane varoval, že takéto dodávky zbraní teroristom na čele s Hizballáhom tolerovať nebude.

„Takéto správy nekomentujeme,“ oznámila izraelská armáda. Žiadne informácie neposkytol ani Washington. Biely dom odkázal na izraelskú vládu a Pentagon správu odmietol komentovať. Vyslanec Sýrie pri OSN oficiálne tvrdí, že o žiadnom útoku nevie.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vraj zvolal vo štvrtok v noci tajné rokovanie svojho bezpečnostného kabinetu, čo býva známkou bezprostrednej vojenskej akcie. Práve táto schôdzka úder schválila, uviedol izraelský vládny činiteľ.

Aj jeden z veliteľom povstaleckej Sýrskej slobodnej armády (FSA) Kásim Saadaddín tvrdí, že Izrael napadol ciele v Sýrii. Terčom bol podľa neho konvoj s raketami pre Hizballáh.

Podrobnosti o presnom čase a mieste náletu nie sú známe. Izrael sa zameral na zbrane v Sýrii už aj v minulosti, pretože si myslí, že ich režim autoritárskeho prezidenta Bašára Asada dodáva Hizballáhu. K takémuto útoku podľa viacerých zdrojov došlo aj v januári. Izrael ani vtedy vojenskú operáciu oficiálne nepotvrdil.

V roku 2007 izraelské letectvo bombardovalo nedokončený sýrsky jadrový reaktor. V reakcii na to Damašk investoval značné prostriedky do vybudovania systému protivzdušnej obrany. Podľa spravodajskej stanice CNN izraelské lietadlá počas najnovšieho náletu do sýrskeho vzdušného priestoru nevstúpili a rakety odpálili mimo územia Sýrie. Agentúra DPA s odvolaním sa na izraelské médiá uviedla, že Libanon zaznamenal prelet izraelských bojových lietadiel nad svojím územím.

V Sýrii už vyše dvoch rokov zúri občianska vojna, v ktorej zahynulo najmenej 70-tisíc ľudí. Vyše dvoch miliónov ľudí je v Sýrii na úteku, a až vyše milióna Sýrčanov sa uchýlilo do cudziny. V posledných dňoch pre operácie sýrskej armády opustili pobrežné oblasti pri meste Baníjás stovky ľudí. Opozícia tvrdí, že jednotky verné autoritárskemu prezidentovi Bašárovi Asadovi tu robia čistky. Vo štvrtok oznámila, že najmenej päťdesiat ľudí vrátane žien a detí zahynulo v obci Bajdá. Teraz sa údajne podobný masaker odohral v jednej zo štvrti v Baníjáse.

V sobotu sa na verejnosti druhýkrát od začiatku mája objavil sýrsky prezident Asad. Na univerzite v metropole sa zúčastnil odhalenia sochy na pamiatku mučeníkov, napísal portál alarabiya.net. Sýrska štátna televízia uviedla, že sa akcie zúčastnilo niekoľko tisíc študentov a tiež rodiny študentov, ktorí zahynuli „mučeníckou smrťou“. V stredu Asad pri príležitosti Sviatku práce navštívil damašskú elektráreň. Išlo o jeho prvý verejný výstup od 24. januára, keď sa objavil na bohoslužbe v jednej z damašských mešít.

61 debata chyba