Sýria je odrezaná od internetu

Internetové spojenie medzi Sýriou a okolitým svetom je od utorka prerušené. Informovali o tom spoločnosť Google a ďalšie globálne internetové spoločnosti.

08.05.2013 11:57
debata (4)

Nefungujú navyše ani telefonické linky medzi sýrskymi provinciami. Štátna tlačová agentúra SANA uvádza, že na príčine je chyba v kábloch. „Na opravách sa pracuje, aby sa internetové a telefonické služby čo najskôr opäť obnovili,“ citovala SANA predstaviteľa z oblasti komunikácií.

Podľa spoločnosti Google došlo k podobnému celoplošnému výpadku v krajine už aj minulý rok. „V Sýrii sa to stalo už v novembri a v Egypte počas Arabskej jari,“ uviedla manažérka spoločnosti pre slobodu prejavu Christine Chenová. Aktivisti, ktorí často využívajú internet na informovanie o násilnostiach vo svojej krajine a vzájomnú komunikáciu, však neveria tvrdeniam o problémoch s káblami a vinia z výpadku vládu. V okolitých krajinách totiž funguje internetová sieť bez problémov. V Sýrii dochádza počas konfliktu k výpadkom internetu často, ale len lokálne.

Sýria sa, čo sa týka slobody prejavu, na zozname zostavenom medzinárodnou organizáciu Reportéri bez hraníc umiestnila zo 179 krajín až na 176. mieste.

4 debata chyba