Ruské rakety v Sýrii by boli podľa Kerryho destabilizujúce

Americký minister zahraničia John Kerry vo štvrtok varoval, že predaj ruských rakiet Sýrii by bol "potenciálne destabilizujúci" pre región.

09.05.2013 21:08
Kerry Foto:
John Kerry
debata (14)

Reagoval tak na správy, na základe ktorých sa Moskva údajne chystá Damasku predať sofistikovaný systém protivzdušnej obrany. Spojené štáty už aj v minulosti nesúhlasili s dodávaním rakiet krajine, keďže je považovaná za hrozbu pre Izrael. „Povedali sme veľmi jasne, že by sme boli radi, keby Rusko neposkytlo takúto pomoc“ Sýrii, povedal Kerry na tlačovej konferencii v Ríme.

Podľa stredajších údajov denníka Wall Street Journal Izrael varoval Spojené štáty, že Rusko chce predať Sýrii sofistikovaný systém protivzdušnej obrany, ktorý by komplikoval akúkoľvek medzinárodnú intervenciu. Sýrsky prezident Baššár al-Asad sa už niekoľko rokov usiluje získať ruský obranný raketový systém S-300, ktorý je použiteľný proti nepriateľským lietadlám ako aj proti balistickým raketám.

Západné krajiny však opakovane tlačili na Rusov, aby takýto systém Sýrii nedodali. Európska únia uvalila na Sýriu zbrojné embargo. Niektoré členské krajiny však podporujú jeho zrušenie v prospech sýrskych povstaleckých síl.

Rusko je dlhoročným spojencom Sýrie a od začiatku konfliktu blokuje medzinárodné snahy izolovať režim prezidenta al-Asada pre jeho tvrdé potláčanie povstania. Občianska vojna v Sýrii, ktorá sa začala v marci 2011 pokojnými protivládnymi demonštráciami, si už vyžiadala podľa údajov OSN viac ako 70-tisíc obetí.

14 debata chyba