Orbán pripútal študentov ku kolu

Reťaz je síce oproti plánom o polovicu dlhšia, maďarská vláda sa však zámeru pripútať absolventov vysokých škôl k svojej vlasti nevzdala. Budapeštiansky parlament v utorok večer rozhodol, že študenti si po promócii budú musieť v Maďarsku odrobiť toľko rokov, koľko im na získanie diplomu prispieval štát.

23.05.2013 11:00
orban, studenti, madarsko Foto:
V čase búrlivých decembrových študentských protestov maďarský premiér Viktor Orbán zavolal na debatu do krčmy aktivistov mládežníckej organizácie svojho Fideszu.
debata (26)

Sporná novela zákona, ktorej návrh pred pol rokom vyhnal do ulíc tisíce rozhnevaných mladých Maďarov, prešla hladko. Vláda Viktora Orbána má v parlamente pohodlnú dvojtretinovú väčšinu. A hoci demokratická opozícia bola proti, radikálni nacionalisti z Jobbiku Orbánov Fidesz pri prijímaní nového „vlasteneckého“ pravidla plne podporili.

Po vlne zimných pouličných protestov, v rámci ktorých študenti v Budapešti obsadzovali univerzity, blokovali križovatky i dunajské mosty, spravila vláda čiastočný ústupok. Kým pôvodne plánovala absolventov držať nasilu doma po dobu dvojnásobne dlhšiu ako študovali, čo by napríklad pri šesťročnom štúdiu medicíny pre mladých lekárov znamenalo, že si v Maďarsku budú musieť odkrútiť až dvanásť rokov, napokon sa uspokojila so zásadou jedna k jednej. Na splnenie tejto povinnosti, ktorou sa budú musieť zaviazať podpisom vyhlásenia na začiatku štúdia, dostanú dvadsaťročnú lehotu. Ak záväzok porušia, budú musieť štátu splatiť všetko, čo do ich vysokoškolského štúdia investoval, aj príslušnými úrokmi. Vrátiť peniaze budú musieť aj tí študenti, ktorí školu z vlastnej viny nedokončia. Orbánova vláda do novely zákona na poslednú chvíľu vpašovala ešte jednu úľavu, od ktorej si sľubuje, že by mohla podporiť jej prioritnú populačnú politiku: z pracovnej povinnosti v Maďarsku sa budú môcť vykúpiť tie bývalé poslucháčky, ktoré privedú na svet prinajmenšom tri deti.

Študenti i demokratická opozícia nazývajú nové pravidlá, aké podľa nich s výnimkou Bieloruska nikde inde v Európe nezaviedli, „pripútaním ku kolu“. Socialisti i stredoľavicové hnutie Spolu 2014 už oznámili, že ponižujúcu novelu ihneď zrušia, ak sa im na budúcu jar podarí vo voľbách Orbána poraziť. „Namiesto toho, aby vláda vytvárala pracovné miesta a mladým poskytla podmienky na dôstojné uplatnenie sa vo vlasti, robí z nich poddaných,“ vyhlásil líder socialistov Attila Mesterházy. „Pred maďarskými študentmi spúšťajú železnú oponu,“ tvrdí zase líder Spolu 2014, expremiér Gordon Bajnai, ktorý Orbánovej vláde vyčíta, že odkedy prišla k moci, vyhnala už do sveta pol milióna mladých Maďarov, ktorí doma pre seba nenašli žiadnu perspektívu.

Orbánovi však veľmi záležalo na tom, aby vysokoškolsky vzdelaných ľudí udržal doma. „Maďarská spoločnosť má oprávnený nárok na to, aby za podporu vysokoškolského štúdia niečo na výmenu dostala. Nebudeme za dane našich občanov vychovávať lekárov a ďalšiu inteligenciu pre cudzie prosperujúce štáty,“ citovala premiéra agentúra MTI, po tom, čo vláda v marci presadila novelizáciu ústavy umožňujúcu prijatie nového pravidla. Vlani totiž ústavný súd rozhodol, že zaväzovanie poslucháčov študujúcich so štátnou podporou na prácu v Maďarsku je v rozpore s právom na slobodný výber zamestnania, pod ktoré spadá aj právo zamestnancov na voľný pohyb. Kým domácu ústavnú prekážku si Orbánova vláda bez väčších problémov zrušila, jej pokus zabrániť odlevu mozgov ešte môže naraziť v Bruseli. Európska komisia už skúma, či Budapešť neporušila jednu z kľúčových zásad únie, ktorou je voľný pohyb pracovnej sily.

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba