Útočník afrického pôvodu pobodal v Paríži hliadkujúceho vojaka

Francúzskeho vojaka na hliadke v parížskej podnikateľskej a obchodnej štvrti La Défense zranil v sobotu neznámy útočník dvoma bodnými ranami nožom do krku. Útočník z miesta činu utiekol a polícia po ňom pátra. Ako uviedol na tlačovej konferencii v Addis Abebe francúzsky prezident Francois Hollande, zatiaľ nemožno potvrdiť súvislosť medzi napadnutím vojaka vo Francúzsku a stredajším útokom vo Veľkej Británii, skúmajú sa však všetky možnosti. Vyšetrovanie prípadu bude mať na starosti protiteroristická prokuratúra.

25.05.2013 20:54 , aktualizované: 26.05.2013 09:10
debata (45)

Francúzsky denník Le Parisien s odvolaním sa na políciu uviedol, že podozrivý útočník bol zhruba 30-ročný bradatý muž severoafrického pôvodu. Pod bundou mal oblečenie arabského štýlu. Policajný prefekt Pierre-André Peyvel odmietol potvrdiť tento popis, ale ani ho nepoprel. Oznámil len, že ďalšie detaily o identite útočníka čoskoro zverejnia. Pri pátraní by mali pomôcť bezpečnostné kamery z oblasti, ktoré incident zachytili.

Francúzske ministerstvo vnútra vo vyhlásení oznámilo, že 23-ročný vojak nie je v ohrození života. „Zranenia vyzerajú byť vážne, ale našťastie neohrozujú jeho život,“ povedal Peyvel. Dodal, že vojak stratil veľké množstvo krvi a previezli ho do blízkej vojenskej nemocnice. Hollande, ktorý je na summite Africkej únie v Addis Abebe, varoval verejnosť pred unáhlenými závermi. „Stále nepoznáme presné okolnosti útoku ani totožnosť útočníka, ale vyšetrujeme všetky možnosti,“ povedal prezident novinárom.

Útočník chcel svoju obeť zabiť, tvrdí minister vnútra

Minister vnútra Manuel Valls sa v rozhovore pre televíznu stanicu France 2 zmienil o podobnosti s incidentom v Londýne. Podľa neho sa útočník jednoznačne snažil svoju obeť zabiť. Nechcel sa však zatiaľ vyjadriť k možným dôvodom útoku a totožnosti útočníka. „Robíme všetko pre to, aby sme ho zatkli,“ vyhlásil. Minister obrany Jean-Yves Le Drian potom vyhlásil, že „vojaka napadli z toho dôvodu, že je vojak“.

Francúzsko zaviedlo hliadkovanie vojakov v uliciach v rámci svojho plánu ochrany pred terorizmom Vigipirate. Vojak bol na hliadke spolu s policajtmi. Tí šli v čase útoku pred napadnutým a kým stačili zareagovať, útočník sa stratil v dave. K útoku došlo v sobotu okolo 18.00 h.

Útok je nápadne podobný tomu z Londýna

V stredu napadli na juhu Londýna aj britského vojaka. Útočiaci nigérijského pôvodu za bieleho dňa na ulici najskôr zrazili 25-ročného vojaka autom a potom ho dobodali nožom a dobili mačetou. Z miesta činu neutiekli a okoloidúcim vysvetľovali, že konali tak v mene islamu a v snahe pomstiť moslimov, ktorých britskí vojaci zabíjajú v zahraničí. Incident vyvolal obavy z možných ďalších útokoch ich napodobňovateľov.

Francúzsko je vo vysokom stupni pohotovosti z obáv z útokov islamistov. Dôvodom je vojenská intervencia Francúzska v Mali, počas ktorej si krajina vyslúžil vyhrážky od rôznych islamských skupín, najmä od teroristickej organizácie Al-Kajdá v moslimskom Maghrebe. Valls uviedol, že Francúzsko zatiaľ nebude meniť súčasný stupeň výstrahy pred teroristickým útokom. Ten je teraz na druhej najvyššej úrovni. Na najvyšší stupeň by sa zvýšil len v prípade vážneho a potvrdeného útoku.

45 debata chyba