Prípad ruského väzňa česká vláda nezvládla

Vie v českej vláde pravá ruka, čo robí ľavá? Dramatické vydanie údajného ruského podvodníka Alexeja Torubarova do vlasti pravdepodobne svedčí o opaku.

29.05.2013 08:11
Nečas, Putin Foto: ,
Český premiér Petr Nečas (vľavo) je práve na návšteve Ruska, kde sa stretol aj s prezidentom Vladimirom Putinom (vpravo). Incident v súvislosti s vydaním Alexeja Torubarova do vlasti by nemal ovplyvniť vzťahy medzi Moskvou a Prahou.
debata (25)

Blokované lietadlo

Ruský občan bol najprv v Rakúsku. To ho podľa denníka Lidové noviny odmietlo vydať. Torubarov vlastnil reštaurácie vo Volgograde, o ktoré sa vraj zaujímala mafia s prepojením na tajnú službu. Podnikateľa v roku 2010 obvinili v Rusku z podvodu. Torubarov neskôr požiadal o azyl v Česku, kde ho vlani zatkli a 2. mája vydali na žiadosť ruských úradov.

S týmto postupom súhlasil aj minister spravodlivosti Pavel Blažek (ODS). Ako uviedli Lidové noviny, Torubarovov právnik Milan Hulík sa potom obrátil na ministra zahraničných vecí Karla Schwarzenberga (TOP 09). Šéf diplomacie mal advokáta uistiť, že jeho klienta nevydajú.

Dňa 2. mája však nastúpil Torubarov v spoločnosti ruských agentov na palubu lietadla spoločnosti Aeroflot. Minister financií Miroslav Kalousek (TOP 09), pod ktorého pražské Letisko Václava Havla patrí, vydal príkaz, že stroj nesmie odletieť. Lidové noviny informovali, že lietadlo dokonca mala blokovať cisterna. Napriek tomu však nakoniec s dvojhodinovým meškaním odletelo.

Posmech pre Česko

"Nechcem vstupovať ministrovi Blažekovi do svedomia, ale nemyslím si, že by o tomto prípade rozmýšľal v nejakých širších súvislostiach. Skôr sa ho chcel zbaviť,“ povedal pre Pravdu expert na česko-ruské vzťahy Jakub Kulhánek z Asociácie pre medzinárodné otázky. Reagoval tak na otázku, či minister spravodlivosti konal skôr pragmaticky ako s ohľadom na ľudské práva, čo by sa dalo očakávať od rezortu diplomacie.

"Na ministerstve zahraničných vecí sú tendencie smerom k presadzovaniu ľudských práv celkom silné. Je to výrazná téma Schwarzenberga, takže to mohlo prispieť k tomu, čo sa stalo. V prvom rade by som však tento prípad hodnotil z pohľadu vlády. Jedna ruka nevedela, čo robí druhá. Zrazu zistili, že problém je potrebné rýchlo vyriešiť a siahli k neštandardným prostriedkom,“ myslí si Kulhánek.

Podľa analytika je argument, že letisko je pod právomocou ministerstva financií, pekná vec. "Lenže snažiť sa zabrániť odletu tým, že ho bude blokovať cisterna, je mimoriadne neštandardné. Skôr by som tam videl mimoriadne chyby v komunikácii v rámci vlády. Pokiaľ mal niekto zastaviť to lietadlo, tak to mal byť minister vnútra,“ myslí si Kulhánek. Rezort vnútra má na starosti Jan Kubice, nominant občianskych demokratov.

Český premiér Petr Nečas je práve na návšteve Ruska. "Do značnej miery je v súčasnosti definujúcim momentom vzťahov našich krajín tender na dostavbu jadrovej elektrárne Temelín. Na pozadí toho ide o snahy českých podnikateľov viac preniknúť na ruský trh. Nečasova delegácia sa však chcela skôr tejto téme v Rusku vyhnúť. Celkom sa to nedalo. Aj vzhľadom na to, že o nej premiér rokoval i s Barackom Obamom, lebo Američania majú tiež záujem o Temelín.“ vysvetľuje Kulhánek.

Expert si myslí, že incident s vydaním Torubarova česko-ruské vzťahy neovplyvní. "Nie je to prípad typu Chodorkovskij, ktorý by plnil médiá. Ak bude mať to, čo sa stalo, nejaké dozvuky, tak skôr na českej politickej scéne. V zahraničí budeme vyzerať smiešne, ale celý problém by som nepreceňoval,“ povedal pre Pravdu Kulhánek.

Protiprávne vydanie?

V Česku sa viaceré ľudskoprávne organizácie postavili na stranu Torubarova. Vo vlasti mu vraj hrozí vo väzení zlé zaobchádzanie, dokonca smrť. Aktivisti ministerstvo spravodlivosti najmä za to, že v prípade ruského podnikateľa ešte neskončilo azylové konanie, napriek tomu ho poslali do vlasti na trestné stíhanie. Blažek sa obhajuje tým, že súdy rozhodli o prípustnosti vydania.

"Sme veľmi rozčarovaní z rozhodnutia pána ministra, že sa rozhodol pána Torubanova vydať. Myslím, že varovaním už mohlo byť, že Rakúsko, kde bol vo väzbe, sa ho rozhodlo nevydať,“ povedala pre Českú televíziu Anna Šabatová z Českého helsinského výboru.

© Autorské práva vyhradené

25 debata chyba