V Sýrii bojuje až 4-tisíc príslušníkov Hizballáhu po boku Asadovej armády

Po boku armády prezidenta Baššára al-Asada v súčasnosti v Sýrii bojuje 3-tisíc až 4-tisíc príslušníkov libanonského militantného hnutia Hizballáh.

29.05.2013 20:16
debata (21)

Zahraničnému výboru francúzskeho parlamentu to v stredu povedal minister zahraničia Laurent Fabius. Bojovníci Hizballáhu sú podľa neho pre vládnu armádu veľkou posilou. „Ak máte bojovníkov, ktorí sú dobre vyzbrojení, ochotní zomrieť a sú ich tisíce, je to veľký rozdiel,“ vyhlásil. Dodal, že al-Asadovi okrem Hizballáhu v boji pomáha aj Irán a Rusko mu naďalej dodáva zbrane.

Al-Asad patrí k šiitským alavitom, ozbrojená opozícia voči nemu je väčšinou sunnitská. Šiitské hnutie Hizballáh čiastočne financované Iránom sa v posledných týždňoch čoraz intenzívnejšie zapája do občianskej vojny v Sýrii medzi jednotkami lojálnymi al-Asadovi a miestnymi povstalcami. Do centrálneho sýrskeho mesta Kasír pred týždňom poslalo takmer 1 700 svojich ozbrojencov.

Hizballáh však podľa vlastných slov chce len ochrániť 13 sýrskych dedín na hranici s Libanonom, kde žijú prevažne šiiti. Sýrski povstalci dali v utorok bojovníkom libanonského hnutia Hizballáh 24-hodinové ultimátum na zastavenie ich útokov na sýrskom území, inak im pohrozili tvrdou pomstou.

Konflikt v Sýrii si od marca 2011 vyžiadal už vyše 95-tisíc obetí na životoch.

21 debata chyba