Kaddáfího syn nemôže byť súdený v Líbyi

Medzinárodný trestný súd (ICC) v piatok podľa očakávania odmietol žiadosť Líbye, aby jej povolil súdiť Sajfa al-Isláma, syna bývalého vodcu krajiny Muammara Kaddáfího.

31.05.2013 20:53
debata (3)

Sajfa pritom stále zadržiavajú miestni militanti, ktorí ho v Líbyi zatkli koncom roku 2011. Nedržia ho však v oficiálnej väzbe, čo je jedným z dôvodov, prečo proces s ním podľa ICC miestne úrady nemôžu uskutočniť v súlade s medzinárodným právom.

Sajfa, považovaného prakticky za premiéra Kaddáfího vlády, zatkli v novembri 2011. V súčasnosti ho zadržiavajú v meste Zintán, asi 180 kilometrov juhozápadne od Tripolisu. Na neho, Kaddáfího ako aj bývalého šéfa tajnej služby Abdalláha as-Sanúsího vydal ICC zatykač pre podozrenie z páchania zločinov proti ľudskosti počas potláčania povstania proti ich režimu.

ICC aj Líbya sa už dlhšie sporia o to, kto má právo Sajfa súdiť. Medzi oboma stranami vypukol v tejto súvislosti aj otvorený konflikt, keď sa sudkyňa ICC Melinda Taylorová pokúsila Sajfovi prepašovať list od jeho blízkeho. Ju ako aj ďalších troch pracovníkov súdu následne líbyjskí militanti zatkli, neskôr ich však po medzinárodnom tlaku prepustili do Haagu. ICC vydalo zatykač na Kaddáfího syna ešte v júni 2011 pre podozrenia, že sa dopustil zločinov proti ľudskosti.

3 debata chyba