Hladina Dunaja pri Viedni dosiahla výšku 8,06, už by nemala stúpať

Hladina Dunaja v okolí Viedne dosiahla v stredu podvečer doteraz najvyššiu nameranú hodnotu 8,06 metra, do štvrtka by však už nemala ďalej stúpať.

05.06.2013 10:00 , aktualizované: 06.06.2013 00:07
merkelová, nemecko, drážďany, záplavy Foto: ,
Nemecká premiérka Angela Merkelová sleduje zaplavené okolie Drážďan.
debata (5)

Informuje o tom internetový portál rakúskeho verejnoprávneho rozhlasu a televízie (ORF) odvolávajúci sa na údaje z dolnorakúskej hydrografickej služby. Meracia stanica v Korneuburgu pri Viedni podľa neho hlásila o 17. hodine výšku hladiny 8,06 metra, čo je viac ako doterajší rekord z roku 2002, keď dosiahla hodnotu 7,89 metra. Prietok Dunaja sa pohyboval na úrovni 11-tisíc kubických metrov za sekundu, podľa vyjadrenia viedenského magistrátu však mestu nehrozí žiadne nebezpečenstvo, keďže protipovodňová ochrana je dimenzovaná až na 14-tisíc kubických metrov za sekundu. Hovorca oddelenia pre vodné hospodárstvo, na ktorého sa odvoláva ORF, vyjadril očakávanie, že v priebehu nasledujúcich dvoch dní hladina Dunaja vo Viedni poklesne na približne 7,35 metra.

Historické rakúske mestečko Grein sa zachránilo len vďaka mobilným povodňovým bariéram, siahajúcim do výšky štyroch metrov. Vyšlo to tak-tak. Napokon, pozrite si video.

V súvislosti s rozvodneným Dunajom v stredu nakrátko prerušili premávku na jednej z liniek viedenského metra, keďže voda z Dunajského kanála blízko centra vnikla do šachty s káblovými rozvodmi. Vysoká hladina si tiež vo Viedni vyžiadala uzavretie niektorých cestných ťahov, čo malo za následok rozsiahle zápchy. Po tom, ako rakúske úrady v sobotu zastavili plavbu po Dunaji, podľa ORF vo Viedni uviazlo približne 30 veľkých výletných lodí. Na palube holandskej lode Filia Rheni pritom zostalo uväznených 120 pasažierov z Británie a 40 členov posádky, keďže mostík vedúci na breh je čiastočne pod vodou. Podľa ORF situáciu v stredu preverili špecialisti z hasičského zboru a polície, ktorí sú pripravení v prípade núdze zasiahnuť.

Povodne v Rakúsku sa postupne presúvajú na východ krajiny, kde Dunaj ohrozuje viaceré obce a menšie mestá. ORF informuje o „viac ako kritickej“ situácii pri meste Krems (Kremža) v Dolnom Rakúsku, kde naďalej hrozí pretrhnutie rozmočenej hrádze. Vyše 2000 obyvateľov priľahlých obcí vyzvali, aby sa pripravili na evakuáciu. Dramatická bola taktiež situácia pri obci Stopfenreuth neďaleko hranice so Slovenskom, podľa ORF sa však tamojšiu hrádzu v stredu večer podarilo zabezpečiť. Čiastočne zatopený je blízky Hainburg, kde museli ešte v utorok evakuovať niekoľko desiatok obytných domov. Premávka na železničnej trati medzi Hainburgom a Wolfsthalom pri Bratislave je od utorňajšieho večera prerušená.

Drážďany sa neboja, že ich postihne skaza ako v roku 2002

Saské ministerstvo životného prostredia v stredu vylúčilo, že by Labe v Drážďanoch vystúpilo na úroveň ničivých povodní v roku 2002, keď jeho hladina v saskej metropole dosiahla 9,40 metra. Rieka prinášajúca veľké množstvo vody zo zaplavených Čech má podľa saských úradov kulminovať vo štvrtok na výške pod deviatimi metrami.

„Vychádzame z plus mínus deviatich metrov, hodnotu 9,40 metra pokladáme momentálne za vylúčenú,“ vyhlásil podľa agentúry DPA Martin Socher zo saského ministerstva. Úrad podľa neho predpokladá, že po kulminácii sa voda v Labe udrží ďalšie najmenej štyri dni na relatívne vysokej úrovni. Saská protipovodňová centrála ešte v stredu ráno očakávala, že Labe v Drážďanoch by mohlo kulminovať okolo štvrtkového poludnia na hranici 8,80 metra. Neskôr túto predpoveď zmiernila a rieka by v saskej metropole mohla dosiahnuť maximum vo štvrtok popoludní na výške do 8,70 metra. Saskí hydrológovia pritom vychádzajú aj zo situácie v Ústí nad Labem, kde má rieka kulminovať v noci.

V stredu popoludní hladina Labe v Drážďanoch vystúpila na 850 centimetrov.

V roku 2002 rieka zatopila celé historické centrum mesta vrátane svetovo preslávených pamiatok, ako sú zámok Zwinger alebo galéria Albertinum. Skaza Drážďan sa stala v Nemecku symbolom katastrofálnych záplav pred jedenástimi rokmi, ktoré vtedy nejničivejšie okrem Saska zasiahli Česko. Vo východonemeckej spolkovej krajine si vtedy vyčíňanie živlu vyžiadalo 21 mŕtvych a spôsobilo škody za viac ako osem miliárd eur.

Kvôli stúpajúcej hladine Labe museli Drážďany napriek tomu v noci na stredu evakuovať ďalších viac ako 600 ľudí, niektoré časti mesta boli odpojené od dodávok elektriny. Dramatická situácia panuje aj polabských mestách v okolí Drážďan. V meste Riesa vystúpilo Labe na 8,74 metra a v pohraničnom meste Schöne dokonca prekročilo úroveň desiatich metrov. V regióne Saského Švajčiarska už muselo opustiť svoje domovy okolo 11 000 ľudí.

Hladina Labe stúpa aj ďalej po prúde. Na veľkú vodu sa pripravuje Magdeburg a mestá v Brandenbursku a Dolnom Sasku, kam by povodňová vlna mala doraziť do konca týždňa.

V Herzbergu na rieke Schwarze Elster sa pretrhol asi 20-metrový úsek hrádze. Zacelenie prielomu je ťažké, vrecia s pieskom na miesto dopravuje armádny vrtuľník. V Herzbergu platí štvrtý, teda najvyšší stupeň nebezpečenstva.

Rieka Sála v meste Halle v Sasku-Anhaltsku prekonala všetky maximá za posledných 400 rokov. V mestskej časti Trotha už má rieka 809 centimetrov a podľa vodohospodárov naďalej porastie. Úrady počítajú s tým, že voda zaplaví vo výške jedného metra ulice v historickom jadre Halle.

Na evakuáciu obyvateľov sa pripravujú aj Maďari

Na veľkú vodu sa pripravuje aj Maďarsko, kde premiér Viktor Orbán vyhlásil stav pohotovosti v najviac ohrozených oblastiach. Obyvateľom žijúcim na severozápade krajiny pri slovenských hraniciach povedal, aby sa pripravili na prípadnú evakuáciu. Vláda už vyčlenila fondy na povodňovú pomoc a mobilizovala záchranné tímy, ktoré budú podliehať vládnemu krízovému štábu. Maďarsko v súvislosti s povodňami mobilizuje 8-tisíc vojakov, 8-tisíc záchranárov a skoro 4-tisíc policajtov.

5 debata chyba