Maďari si na Trianon mali zaspievať

Veselý popevok mal spojiť Maďarov na výročie Trianonskej mierovej zmluvy, ktorá ich pred 93 rokmi rozdelila hranicami.

05.06.2013 11:00
debata (36)

Pieseň spolupatričnosti včera podvečer zaznela na najposvätnejšom mieste peštianskeho parlamentu. Pod kupolou, kde je vystavená koruna uhorských kráľov, ju slávnostne predniesol zbor maďarských detí zo Sedmohradska. A v rovnakej chvíli ju na výzvu vlády Viktora Orbána mali spievať „doma, v priateľskom kruhu, organizovane alebo neorganizovane“ všetci Maďari „z tejto i tej druhej strany hranice“.

Maďari si včera už štvrtý raz pripomenuli výročie rozpadu Uhorska ako Deň národnej spolupatričnosti. Pamätný deň zaviedla vláda Viktora Orbána ihneď po príchode k moci. Celonárodný spevokol však napokon vyznel rozpačito. Zapojiť sa odmietla demokratická i nacionalistická opozícia a popovú skladbu, ktorej spoluautorkou a jednou z interpretiek je manželka jedného z námestníkov ministra, rozniesli hudobní kritici na kopytách ako lacný gýč. „Ty si zaspievaš Pieseň spolupatričnosti s Viktorom Orbánom?“ ironicky poznamenal na Facebooku líder socialistov Attila Mesterházy. „Lebo ja si o tom myslím, že ešte nijaká vláda tak nerozdelila krajinu svojou nenávistnou politikou, ako táto. Preto nenaleťme týmto falošným hlasom a nápevom,“ dodal.

V nevinných slovách piesne nezaznie nič, za čo by Orbánovu vládu hocikto mohol obviniť z iredentizmu: „Naše ruky sa dotýkajú, naše šľapy po sebe stúpajú. V našich očiach horí svetlo šťastia. Postav sa aj ty do kruhu, tancuj, ako ťa ženie krv! Precíť, ako srdce zeme s tebou bije, veď všetci sme jeden,“ píše sa v texte, ktorý spolu s notami a videoklipom vopred zverejnil vládny portál, aby si žiaci, ako to školám v obežníku dôrazne odporučilo ministerstvo, stihli pieseň včas nacvičiť. Videonahrávku svojej produkcie potom mali poslať vládnemu portálu. Viacerí ľavicoví poslanci vládu kritizovali, že jej metódy, keď deti násilne vťahuje do svojej propagandy, pripomínajú časy bývalého režimu.

Krajne pravicový Jobbik zase hovorí o „vlastizradnom oslavovaní okyptenia vlasti“. „Rozprávať 4. júna výhradne o pozitívnom odkaze spolupatričnosti je zločin. A z verejných prostriedkov financovaná slabomyseľná pieseň o marhuli je výsmech najväčšej tragédie maďarstva. Len si predstavme, aké pobúrenie by vyvolalo, keby si vláda podobným oslavným spôsobom, organizovaním veselia, pripomenula holokaust!“ uviedol Jobbik v protestnom vyhlásení.

Štátna tajomníčka Mónika Balatoniová, hlavná propagátorka včerajšieho hromadného spevu, však reči o znesvätení národného smútku dôrazne odmietla. „Je nesporné, že deň Trianonskej mierovej zmluvy je bolestivým pamätným dňom, ale parlament vytýčil za cieľ, že vtedy treba hlásať ideu spolupatričnosti maďarstva. A to sa dá splniť aj veselou a milou piesňou,“ povedala pre verejnoprávnu televíziu M1.

© Autorské práva vyhradené

36 debata chyba