Facebooková generácia v Drážďanoch zdoláva veľkú vodu

Stačila jedna krátka správa na Facebooku, že v Drážďanoch hrozí pretrhnutie hrádze z vriec s pieskom, ktoré zadržujú rozvodnenú Labe, a behom pár desiatok minút na miesto dorazilo niekoľko stoviek dobrovoľníkov, ktorí sa okamžite zapojili do spevňovanie valu.

06.06.2013 21:04
Labe, drážďany, povodeň Foto: ,
Dobrovoľníci pomáhajú spevňovať hrádzu v Drážďanoch.
debata (2)

Internetové sociálne siete zohrali a stále zohrávajú významnú úlohu pri organizovaní dobrovoľníckej pomoci pri záplavách v Nemecku a využívajú ich aj profesionálni záchranári.

„Všetci títo ľudia prišli po výzve na Facebooku,“ povedal asi štrnásťročný Julius, ktorý s kamarátmi odpočíval na hromade premočených vriec s pieskom. Na Lipskej ulici v Drážďanoch, kde pretrhnutie hrozilo, bolo v tej chvíli 200 až 300 prevažne mladých ľudí a stále prichádzali ďalší.

„Bývame tu neďaleko a povedali sme si, že prídeme pomôcť, pretože to robí veľa ľudí a je to dobrá vec,“ vysvetlila svoje dôvody Charlotte, ktorá má rovnako ako všetci školáci v meste týždenné povodňové prázdniny. „Preto môžeme pomáhať. A je to aj sranda,“ dodal Julius.

Odpočinok dobrovoľníkov každých pár minút prerušil príchod nákladného auta s ďalšími vrecami s pieskom. Akonáhle zastavilo, dav sa usporiadane rozostaval do ľudskej reťaze a začal vrecia premiestňovať z korby na hrádzu. Všetko to zakaždým trvalo len pár minút. Hoci tomu oficiálne nikto nevelil, fungovalo to ako po masle.

Hoci si Drážďany ešte nemôžu vydýchnuť, už sa... Foto: SITA/AP, Jens Meyer
povodeň, Drážďany Hoci si Drážďany ešte nemôžu vydýchnuť, už sa na niektorých miestach začína s upratovaním.

„Obyvatelia si to väčšinou organizujú sami. Záchranári pomáhajú s infraštruktúrou, ale zvyšok si ľudia robia sami,“ uviedol asi dvadsaťpäťročný Burkhard.

Pri vykladaní vriec sa úlohy predáka chopil o niečo mladší Sebastian. „Nikto ma nepoveril, len tu koordinujem, čo sa bude robiť a aby šli ľudí bokom a mohli prísť autá. Nie sme žiadni profesionáli. Sme len dobrovoľní pomocníci, ktorí pomáhajú, ako je v ich silách,“ poznamenal, než začal robiť miesto pre ďalšiu dodávku vriec.

Medzi ich vykladaním a kopením na presakujúcu bariéru pri obrovskej hnedej lagúne vytvorenej rozliatou riekou Labe majú dobrovoľníci k dispozícii zdarma občerstvenie, ktoré poskytujú miestni obchodníci. „Máme podnik v starom meste a postretlo nás to isté v roku 2002. Vieme tak, aké to je, a preto chceme takto pomôcť,“ vysvetlil majiteľ čínskej reštaurácie pán Čong, ktorý so spolupracovníkmi priviezol dobrovoľníkom 500 porcií čínskych rezancov.

„Myslím, že napäté to tu bude až do víkendu, to budeme pravdepodobne ešte pomáhať. Ešte ťažšie to ale bude od budúceho týždňa, keď sa začne s upratovaním,“ usudzuje Burkhard, ktorý je spolu s kamarátom Steffanom rozhodnutý pomáhať aj pri odpratávaní následkov povodní. To, kde budú potrební, sa vraj dozvie zase na Facebooku.

Jeden z obyvateľov Drážďan sa smutne díva na... Foto: SITA/AP, Jens Meyer
povodeň, Drážďany Jeden z obyvateľov Drážďan sa smutne díva na spúšť, ktorú robí rozvodnená Labe.

Ten sa pri tohtoročných povodniach v Nemecku stal pomocníkom i profesionálnych záchranárov. „Používame ho na získavanie informácií. Keď sa na Facebooku objaví, že je niekde potrebná pomoc, tak zisťujeme, či ju tam môžeme poslať. Používame Facebook a Twitter, aby sme dali dohromady tých, ktorí hľadajú pomoc, s tými, ktorí ju ponúkajú,“ vysvetlil vedúci koordinačného štábu Červeného kríža v Sasku Kai Kittelmann.

V štábe sa strieda 30 ľudí, ktorí v teréne riadia zásahy 1200 záchranárov. „Sú to hlavne riečni a leteckí záchranári, organizujeme tu tiež dodávky pomoci: poľné postele, deky, hygienu, sušiče. Okrem toho koordinujeme dobrovoľníkov, ktorí ponúkajú pomoc, začali sme organizovať aj zbierky,“ opísal činnosť štábu sídliaceho pri drážďanskom prístave, len kúsok od rozvodnenej Labe.

Saská metropola má podľa neho kritický stav už za sebou. „Väčšina zasiahnutých oblastí je evakuovaná, teraz už záleží len na tom, či vydržia hrádze. Vysoká hladina Labe zostane štyri až päť dní a počas nich musia hrádze vydržať. Ak nevydržia a prevalia sa, tak bude situácia znovu kritická,“ tvrdí Kittelmann.

2 debata chyba