Po krvavých stretoch v Bengází odstúpil šéf armády

Náčelník generálneho štábu líbyjskej armády, generál Jusíf al-Mangúš v nedeľu odstúpil po krvavých nepokojoch v meste Bengází, pri ktorých zahynulo najmenej 31 ľudí a viac ako 100 ďalších utrpelo zranenia. Jeho rezignáciu už parlament aj prijal. O novej bilancii obetí informovali v nedeľu popoludní agentúry s odvolaním sa na lekárske zdroje. Nespresnili ale už, koľko je medzi obeťami protestujúcich a koľko bojovníkov milícií.

08.06.2013 22:34 , aktualizované: 09.06.2013 20:27
Líbya, Benghází, milície, strety, demonštrácie Foto: ,
Demonštranti prechádzajú okolo horiacich pneumatík počas stretov s milíciami.
debata (37)

Generála al-Mangúša obviňujú, že existenciu takýchto ozbrojených brigád, ktoré majú značný vplyv, legitimizoval. Parlament tiež v nedeľu poveril vládu, aby do dvoch týždňov vypracovala plán na rozpustenie milícií a podobných ozbrojených skupín a na začlenenie ich príslušníkov do regulárnych ozbrojených zložiek.

Desiatky demonštrantov, z ktorých niektorí boli údajne ozbrojení, v sobotu žiadali, aby členovia milícií zložili zbrane a aby ich nahradili riadne bezpečnostné zložky. Demonštranti sa zhromaždili pred sídlom miestnych milícií, brigády Líbyjský štít, ktorá údajne pôsobí so schválením ministerstva obrany. Podľa vojenského hovorcu vypukli strety, keď protestujúci dav začal volať po rozpustení milícií a ich odzbrojení. Kto začal ako prvý strieľať, sa nevie. Po niekoľkohodinovom boji boli na miesto vyslané špeciálne armádne sily. Tie nastolili poriadok a obsadili areál milícií, prišli pri tom ale o päť mužov.

Ako v nedeľu oznámil armádny hovorca, vojaci celkovo prevezmú kontrolu nad milíciami v tomto meste. „Armáda dostala príkaz prevziať kontrolu nad základňami brigády Líbyjský štít,“ vyhlásil hovorca. „Presne to ľudia chcú,“ dodal. Z jeho vyhlásení nebolo jasné, kedy presne sa začnú vojaci novým nariadením riadiť a či to bude znamenať, že s nimi budú bojovníci milícií spolupracovať. „Čo môže armáda kontrolovať? Tu nie je žiadna armáda, ale Líbyjský štít,“ reagoval na slová armádneho hovorcu Ismail Salaba, jeden z veliteľov milícií.

Demonštrácia vyvolala nesúhlas s činnosťou bojovníkov z revolučnej doby. „Ľudia protestujú, pretože sú presvedčení, že milície idú proti stabilite Líbye, ktorá môže byť dosiahnutá len prostredníctvom riadnej armády a polície,“ povedal agentúre Reuters miestny aktivista Ahmad Belašár.

Kmeňové milície sú zložené z bývalých účastníkov boja proti režimu zvrhnutého diktátora Muammara Kaddáfího. V posledných mesiacoch silnie v krajine odpor proti nespočetným milíciám, zvlášť potom, čo ozbrojené milície v máji dva týždne blokovali budovy ministerstiev zahraničia a spravodlivosti. Blokádou chceli zdôrazniť svoju požiadavku, aby boli z politického života vylúčení všetci, ktorí spolupracovali s Kaddáfího vládou. Parlament príslušný kontroverzný zákon nakoniec schválil.

Nové líbyjské vedenie sa už niekoľko mesiacov snaží rôzne ozbrojené skupiny a milície buď odzbrojiť, alebo začleniť do riadnych bezpečnostných zložiek. Tie sú ale príliš slabé na to, aby dokázali zaisťovať bezpečnosť v krajine zaplavenej zbraňami, ústredná vláda preto povoľuje niektorým z najmocnejších milícií udržiavať aspoň zdanie poriadku.

Práve v Benghází, ktoré bolo kolískou povstania proti Kaddáfímu, sa už niekoľkokrát odohrali ťažké strety s miestnymi milíciami.

V Tripolise vyšli v sobotu do ulíc tisíce ľudí, aby protestovali proti akýmkoľvek demonštráciám s použitím zbraní.

37 debata chyba