Pápež priznal, že vo Vatikáne pôsobí silná 'loby homosexuálov'

Pápež František priznal, že vo vedení Vatikánu existuje „loby homosexuálov“ a tiež „korupčný prúd“. Povedal to minulý týždeň počas súkromného stretnutia so zástupcami latinskoamerickej a karibskej cirkevnej konfederácie (CLAR). Jeho výroky ako prvé zverejnila čílska katolícka webová stránka Reflection and Liberation.

12.06.2013 09:25
Pápež František Foto: ,
Pápež František
debata (76)

V utorok sa na nej objavil výťah rozhovoru, ktorý mal František 6. júna vo Vatikáne so zástupcami CLAR. Táto organizácia, ktorá sídli v Kolumbii, obsah výťahu potvrdila, ale ľutuje, že bol zverejnený. Pápež sa okrem iného bavil o pomeroch v kúrii, teda v akomsi riadiacom administratívnom orgáne Vatikánu.

„V kúrii sú zbožní ľudia, skutočne zbožní. Je tam však aj korupčný prúd, a musíme si priznať, že je to pravda. Hovorí sa o loby homosexuálov a bohužiaľ tiež je to pravda, aj tá tam je. Musíme zvážiť, čo s tým môžeme robiť,“ cituje prepis Františka.

Hovorca Lombardi autenticitu výrokov nepoprel

Rozhovor prebehol v španielčine. Po zverejnení na webovej stránke bol preložený do ďalších jazykov a objavil sa aj na ďalších katolíckych weboch. Hovorca Vatikánu Federico Lombardi na túto skutočnosť reagoval, že rozhovor, z ktorého citovali, bol súkromný, takže jeho obsah nemieni komentovať.

Podobné výroky o pomeroch vo Vatikáne sa objavili aj pred rezignáciou Františkovho predchodcu pápeža Benedikta XVI. Talianske médiá vtedy písali o veľmi silnej vatikánskej „loby homosexuálov“, ktorá bývalého pontifika vydierala. Objavili sa aj dohady, že práve kvôli tomu Benedikt XVI. odstúpil, pretože necítil dostatok fyzických síl, aby niečomu takému čelil a veril, že sa to podarí jeho mladšiemu nástupcovi.

Benedikt rezignoval 28. februára a odovzdal svojmu nástupcovi prísne tajnú správu o škandále okolo vynášania tajných informácií z Vatikánu, o tzv. afére Vatileaks. Pre ňu sa do médií dostali minulý rok informácie o smutných pomeroch v kúrii, o korupcii, zlom riadení a vnútornom mocenskom boji. Za krádež pápežových osobných dokumentov odsúdili Benediktovho majordóma Paola Gabriela, ale Benedikt mu udelil milosť.

76 debata chyba