Karzaj odstúpil od rokovaní so Spojenými štátmi

Afganský prezident Hámid Karzaj v stredu zrušil bezpečnostné rokovania so Spojenými štátmi na protest proti názvu novej kancelárie hnutia Taliban v katarskej Dauhe, ktorá má slúžiť na mierové rokovania s týmto militantným hnutím.

19.06.2013 14:48
Afgansky prezident Hamíd Karzaj Foto:
Afganský prezident Hámid Karzaj
debata (5)

Karzaj je pobúrený, že zastúpenie Talibanu nesie názov Islamský emirát v Afganistane, čo bol tiež názov hnutia pred jeho zvrhnutím v roku 2001. Spojené štáty podľa Karzajovho hovorcu Ajmala Fajzího vedeli, že prezident je zásadne proti takémuto názvu.

Taliban má od utorka vlastné zastúpenie v Katare, ktoré má uľahčiť nadviazanie mierových rokovaní s USA a prípadne aj s Karzajovou vládou. Afganský prezident pôvodne zriadenie kancelárie hnutia privítal a vyhlásil, že do Dauhy vyšle svojich vyslancov, aby sa pokúsili nadviazať s Talibanom dialóg. Spojené štáty, ktoré zriadenie kancelárie presadili, dúfajú, že ich rokovania s hnutím by sa mohli začať ešte tento týždeň. Taliban odmietal viesť rozhovory v Afganistane a otvorenie jeho zastupiteľstva v Katare podľa hnutia „otvára cestu na dialóg“.

Afganská vláda a USA vedú separátne rokovania, ktoré majú zabezpečiť plynulý odchod medzinárodných jednotiek z krajiny do konca budúceho roku ako aj nasledujúcu nebojovú misiu amerických vojakov v Afganistane. Karzajove rozhodnutie odstúpiť od týchto rokovaní by však mohlo narušiť aj mierové rozhovory Talibanom.

5 debata chyba