Taliban ani nechápal, že zabil Slovákov

"Taliban jednoducho zabil ľudí, ktorí mu prišli pod ruku. Je to však odkaz pakistanskej vláde, že nedokáže chrániť svoje územie,“ povedal analytik Shuja Nawaz pre Pravdu o masakre skupiny horolezcov, medzi ktorými boli aj dvaja Slováci.

25.06.2013 19:00
Shuja Nawaz Foto: ,
Pakistanský analytik Shuja Nawaz
debata (26)

Nawaz pochádza z Pakistanu. Je riaditeľom Centra pre južnú Áziu v Atlantickej rade vo Washingtone.

Je šanca, že sa podarí zistiť páchateľov masakry na zahraničných horolezcov?
Pravdepodobnosť nie je veľmi veľká. Bezpečnostné zložky však objavili auto, ktoré pravdepodobne slúžilo páchateľom pri preprave.

Teroristi zabili občanov rôznych krajín. Má to byť nejaký odkaz alebo to bola skôr náhoda?
Nemyslím si, že išlo o náhodné zabíjanie. Je to súčasťou plánu šíriť teror. Je to aj odkaz pre vládu.

Aký?
Odkaz znie, že nedokáže chrániť každý centimeter svojho územia. Stalo sa to v regióne, v ktorom sme doteraz nezaznamenali veľa násilných činov. Chodili tam turisti, horolezci. Samozrejme, je veľmi nešťastné, že medzi obeťami sú aj Slováci či Litovčan. Obávam sa, že pakistanský Taliban ani poriadne nechápe, že jeho terčom neboli Američania či Západoeurópania. Jednoducho zabili ľudí, ktorí im prišli po ruku. Problémom je to, že Karkoramská cesta sa stále viac stáva priestorom, v ktorom sa pohybujú islamistickí teroristi. Je to problém Pakistanu, ale aj západnej Číny. Peking to mimoriadne znepokojuje. Som si istý, že to už za kulisami rieši s pakistanskou vládou.

Taliban tvrdí, že prostredníctvom tejto vraždy žiada svet, aby zastavil útoky bezpilotných lietadiel USA.
Je to len prostriedok, ktorým Taliban vydiera. Ale takéto vyhlásenie nie je až také dôležité. Taliban v prvom rade bojuje s pakistanskou vládou. Snaží sa ľuďom nanútiť svoje predstavy o islame. Aj keď to znamená, že ničí spoločnosť okolo seba. Vražda zahraničných horolezcov však obracia verejnosť proti Talibanu. Masakra totiž spôsobila ekonomické a politické problémy. Stavia proti Pakistanu aj Čínu.

Môže práve Peking nejakým spôsobom zasiahnuť do situácie? Má na to Čína nejaké páky?
Má. Možno ako nikto iný. Čínsko-pakistanský obchod rastie, ekonomické väzby sa prehlbujú. Ako som vravel, Peking znepokojuje pohyb teroristov, ktorí z pakistanských kmeňových území prenikajú až do čínskeho regiónu Sin-ťiang. Keď pred niekoľkými rokmi teroristi zajali niekoľko Číňanov, Peking okamžite reagoval, tlačil na Islamabad, poskytol mu pomoc. Lenže pravdou je i to, že nikto zvonku nedokáže riešiť situáciu v Pakistane. Je to na tamojšej vláde a verejnosti. Nemôžete očakávať, že niečo prinesie medzinárodná spolupráca, ak si krajina neurobí vlastné domáce úlohy.

Čom pod tým myslíte?
Sú to polovičné riešenia. Svet môže tlačiť na Pakistan a používať rôzne páky na to, aby zmenil situáciu. Ale krajina musí naozaj chcieť riešiť problémy, ktoré má s radikálnymi skupinami.

Je teda pokračovanie konfliktu, alebo lepšie povedané viacerých konfliktov, keďže teroristických skupín je v krajine veľa, scenár, ktorý sa v Pakistane nedá odvrátiť?
V minulosti sme videli pokusy o vojenské riešenia. V nich je potrebné aj pokračovať, ale pakistanská vláda musí mať širšie zamerané plány.

V čo by mohli spočívať?
I v politických, sociálnych a ekonomických krokoch. Je potrebné zmeniť to, ako krajina funguje. Aby radikáli nemali jednoduchú muníciu proti vláde.

Dá sa odhadnúť podpora, akú majú rôzne islamistické skupiny medzi obyvateľstvom. Vraveli ste, že útok na horolezcov ju môže ešte znížiť. Pravdou však je, že Pakistan čelí krviprelievaniu takmer každý deň.
Skupiny ako Taliban majú podporu, ale neznamená to, že Pakistanci im slepo veria. Už sme spomenuli útoky amerických bezpilotných lietadiel. Mnoho obyvateľov krajiny ich vníma ako narušenie suverenity štátu. Dokonca ako súčasť nevyhlásenej vojny Spojených štátov proti Pakistanu. Časť verejnosti si myslí, že problém, ktorý krajina má, je spojený s týmto a s konfliktom v Afganistane. Keby tam nebola vojna, vraj by to fungovalo. Lenže na druhej strane ľudia vidia, že na území Pakistanu pôsobia teroristi a to je, samozrejme, nešťastie pre celú krajinu. Vzťah a podpora Talibanu sú v mnohých prípadoch schizofrenické.

Ste pôvodom z Pakistanu. Odporučili by ste Slovákom návštevu rodnej krajiny?
Navštevujem Pakistan niekoľko ráz do roka. Ja však, samozrejme, vyzerám ako miestni ľudia. V krajine sú turistické miesta, ktoré boli tradične bezpečné i pre zahraničných turistov. Po tom, čo sa stalo, však určite chvíľu potrvá, kým sa podarí obnoviť dôveru cudzincov. A Pakistan by sa mal snažiť, aby k tomu došlo. Turizmus spojený s horolezectvom je pre krajinu veľmi dôležitý aj z ekonomického hľadiska.

26 debata chyba