Belgický kráľ oznámil národu, že abdikuje

Belgický kráľ Albert II. oznámil, že 21. júla odstúpi a trón prenechá svojmu najstaršiemu synovi, korunnému princovi Philippovi. Uviedol, že vo veku 79 rokov už nemôže povinnosti panovníka vykonávať podľa svojich predstáv.

03.07.2013 15:52 , aktualizované: 18:30
Kráľ Albert II. Foto: ,
Kráľ Albert II. v televíznom príhovore.
debata

Rezingnáciu kráľ oznámil v avizovanom televíznom príhovore národu v stredu o 18.00. Panovník má za sebou niekoľko veľmi namáhavých rokov. Počas politickej krízy, ktorá pred troma rokmi pripravila Belgicko na 541 dní o federálnu vládu, pôsobil monarcha ako sprostredkovateľ rokovaní medzi politickými stranami.

Belgicko je konštitučnou monarchiou od svojho vzniku v roku 1830. Panovník má titul „kráľ Belgičanov“ aby sa zdôraznilo, že je hlavou štátu z vôle ľudu a že jeho funkcia nevyplýva z držby územia.

V apríli abdikovala tiež kráľovná susedného Holandska Beatrix a trón prenechala svojmu synovi Willemovi-Alexanderovi.

Korunný princ Philippe (vľavo) so svojím otcom... Foto: Reuters, YVES HERMAN
Albert, Philippe Korunný princ Philippe (vľavo) so svojím otcom kráľom Albertom II.

Vizitka kráľa Alberta II. a vizitka princa Philippa, ktorý sa po otcovej abdikácii stane novým panovníkom na belgickom tróne

Albert II. (79)

  • Albert II. zasadol na trón v auguste 1993 po náhlej smrti svojho staršieho a bezdetného brata, ktorý ako kráľ Baudouin I. vládol krajine 42 rokov. To, že sa stal kráľom, Belgičanov vtedy dosť prekvapilo. Roky boli totiž neoficiálne pripravovaní na to, že korunu zdedí Baudouinov synovec a Albertov najstarší syn, princ Philippe.
  • Narodil sa 6. júna 1934. Ako druhému synovi Leopolda III. a švédskej princeznej Astrid sa mu dostala možnosť, aby mal vynikajúce vzdelanie, študoval filozofiu, geografiu a botaniku, podľa kráľovskej tradície aj vojenskú akadémiu.
  • Jeho matka kráľovná Astrid zahynula pri automobilovej nehode vo Švajčiarsku, keď mal 15 mesiacov. Počas druhej svetovej vojny sa presídlila celá kráľovská rodina do saského Hirchsteinu. Po skončení vojny následne do Švajčiarska. Domov sa belgický kráľ s rodinou vrátil až v roku 1950.
  • Z dvoch kráľovských súrodencov bol starší Badouin – vždy dôstojný a rozvážny, zatiaľ čo Albert si získal povesť smelého odvážlivca a neskôr bol pokladaný za klasický príklad moderného monarchu. Zaujíma sa skôr o ekológiu a ekonomiku ako o dvornú etiketu, hovorí plynule šiestimi jazykmi, má veľký zmysel pre humor a býval vášnivým motocyklistom. Jeho vášeň pre motorky pokladali mnohí za nenáležitú. Pri jednom garambole v roku 1984 si zlomil niekoľko rebier a rameno.
  • V dvadsiatich piatich rokoch sa oženil s pôvabnou talianskou šľachtičnou Paolou, „najkrajšou princeznou Európy“, do ktorej sa zamiloval na prvý pohľad. Majú spolu tri deti: synov Philippa a Laurenta a dcéru Astrid. Podľa niektorých správ má nevlastné dieťa. Ide o belgickú sochárku Delphine Boel.

Philippe (53)

  • Princ Philippe, vojvoda Brabant sa narodil 15. apríla 1960 na zámku Belvedere pri Laken v Belgicku. Má dvoch mladších súrodencov, princa Laurenta (1963) a princeznú Astrid (1962)
  • Študoval na jezuitskej škole Saint-Michel v Bruseli, v štúdiách pokračoval na benediktínskej univerzite v Loppeme a v britskom Oxforde a Stanforde, kde absolvoval politické vedy.
  • Zložil niekoľko skúšok na vojenskej akadémii, má kvalifikáciu stíhacieho pilota, v roku 2004 získal licenciu pilota vrtuľníku a od roku 2010 je viceadmirál ozbrojených síl.
  • V decembri 1999 sa oženil s belgickou terapeutkou a psychologičkou Mathildou d'Udekem d'Acoz (1973). Princ má s manželkou štyri deti: dve dcéry, Elisabeth a Eleonore, a dvoch synov, Gabriela a Emmanuela.
  • Zaujíma sa o situáciu mladých ľudí v krajine a ich integráciu do spoločnosti, často debatuje so študentmi v školách a na univerzitách.
  • Princ je známy svojou plachosťou a belgická tlač si v minulosti kládla otázku, či by nebolo lepšie v nástupníctve ho preskočiť a posadiť na trón jeho dcéru Elisabeth, ak bude už v danej chvíli schopná vládnuť. V májovom prieskume sa iba 25 percent opýtaných domnievalo, že Philippe je pripravený vykonávať kráľovskú funkciu.
  • Prevažne Flámi mu vytýkajú, že je nudný a upätý a chýba mu srdečnosť.
  • Medzi jeho záľuby patrí čítanie a taktiež rád pravidelne športuje.
debata chyba