Kažimír: Téma zrušenia 14. platov sudcov nie je teraz na stole

Možnosť zobrať sudcom a prokurátorom 14. plat nie je témou týchto dní, môže však byť predmetom rokovaní pri diskusiách o ďalšom šetrení v štátnom rozpočte. Po stredajšom zasadnutí vlády to potvrdili ministri financií aj spravodlivosti Peter Kažimír (Smer) a Tomáš Borec (nominant Smeru). Informáciu, že rezort financií uvažuje aj nad takouto možnosťou, priniesli Hospodárske noviny.

03.07.2013 16:12
vlada, Kazimir Foto: ,
Minister financií Peter Kažimír.
debata (37)

„Špekulujete, táto téma momentálne nie je na stole a nie som ju schopný riešiť sám bez súčinnosti rezortu spravodlivosti a podpory vlády,“ reagoval na otázky novinárov Kažimír. „Dnes to nebolo témou. Predpokladám, že to bude témou, keď sa budeme baviť o návrhu štátneho rozpočtu,“ doplnil Borec s tým, že z právneho hľadiska by takáto možnosť podľa neho bola priechodná.

Upozornil však, že plat sudcov je ich jediný zdroj príjmov, keďže na rozdiel napríklad od poslancov nesmú podnikať alebo vykonávať inú zárobkovú činnosť. Ministerstvo spravodlivosti je navyše podľa svojho šéfa dlhodobo podfinancovaným rezortom, nesúhlasí preto s akýmkoľvek ďalším šetrením v jeho rozpočte. „Samozrejme, k niečomu bude musieť prísť, to je jasné,“ pripustil.

Kažimír nechcel vylúčiť ani potvrdiť, či bude jeho zámerom šetriť na 14. platoch sudcov a prokurátorov. Pripustil len, že ako každý minister financií má na stole permanentne zoznam 30 až 40 opatrení, ktoré prichádzajú teoreticky do úvahy pri hľadaní úspor v rozpočte.

„Nech tu sedí akákoľvek vláda, má povinnosť sa nad nimi zamyslieť. Výsledkom budú konkrétne opatrenia, o ktorých sa dozviete, keď vstúpia do legislatívneho procesu alebo keď odprezentujeme balík opatrení z hľadiska dopadov na rozpočet,“ avizoval Kažimír a upozornil, že vzhľadom na očakávané výpadky príjmov nebude možné bez zásadného šetrenia vo verejnej správe postaviť rozpočet na budúci rok.

37 debata chyba