Snowden: Západné štáty pobúrenie hrajú, s tajnou službou spolupracujú

Západné štáty, ktoré sú pobúrené špionážnymi praktikami americkej Národnej agentúry pre bezpečnosť (NSA), s ňou v skutočnosti dlhodobo spolupracujú. V rozhovore, ktorý zverejnil nemecký denník Der Spiegel, to uviedol bývalý technik amerických tajných služieb Edward Snowden.

07.07.2013 14:33
Edward Snowden Foto: ,
Edward Snowden
debata (35)

Rozhovor pochádza z obdobia, keď Snowden vyzdradil médiám rozsiahly tajný plán americkej vlády na sledovanie medzinárodnej internetovej a telefonickej komunikácie.

Spojené štáty Snowdena medzitým obvinili zo špionáže a krádeže úradných dokumentov.

Agenti NSA „pracujú ruka v ruke s Nemcami a väčšinou ďalších západných krajín,“ uviedol Snowden v rozhovore. Rozhovor so Snowdenom prostredníctvom šifrovaných mailov uskutočnili americký expert na šifrovanie Jacob Appelbaum a dokumentaristka Laura Poitrasová.

Snowden tiež napríklad uviedol, že agentúra NSA poskytovala Nemcom „nástroje analýzy“ pre informácie prúdiace cez Nemecko z oblastí ako je Blízky východ.

Partnerstvo medzi NSA a inými krajinami je pritom ponímané vraj tak, aby „chránilo ich politických predstaviteľov pred verejným pobúrením“, ak by bol zverejnený spôsob, ktorým „hlboko narušujú súkromný život vo svete“.

Snowden sa v súčasnosti zrejme stále nachádza v tranzitnom priestore moskovského letiska Šeremeťjevo. Bolívia, Nikaragua a Venezuela mu ponúkli politický azyl, zatiaľ však nie je jasné, či Snowden nejako zareagoval.

35 debata chyba