Prvý vojak padol. Slováci z Afganistanu neodídu

Slovensko opäť zasiahol Taliban. Po dvoch zavraždených horolezcoch v Pakistane si útok radikála vyžiadal obeť v radoch slovenských vojakov v Afganistane. Ďalší dvaja príslušníci ozbrojených síl sú zranení ťažko a štyria ľahko. Je to prvý mŕtvy medzi Slovákmi za viac ako desať rokov, čo naše jednotky pôsobia v rámci medzinárodnej operácie v Afganistane.

09.07.2013 13:34 , aktualizované: 19:54
slovenskí vojaci Foto:
Na snímke z minulého roka slovenskí vojaci pri výcviku afganských vojakov na základni Tarin Kowt.
debata (275)

Smutnú správu potvrdili minister obrany Martin Glváč a minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. Identita obete zatiaľ nie je známa, armáda najprv informovala rodiny mŕtveho a zranených vojakov. Minister obrany uviedol, že ide o čatára narodeného v roku 1978. Do Kandaháru odlieta premiér Robert Fico a minister Glváč. Mali navštíviť našich zranených vojakov v nemocnici, zísť sa na základni s vojakmi a doviezť aj rakvu s pozostatkami zastreleného čatára.

"Je to teroristický útok,“ vyhlásil minister obrany na tlačovej konferencii. Odmietol tak špekulácie, ktoré sa objavili v niektorých svetových médiách, že streľba na slovenských vojakov mohla byť nehoda.

Obeť 35-ročný čatár aj ďalší zranení sú z vojenského útvaru v Martine. Nepochádzali z poslednej rotácie 127 vojakov, ktorí odleteli do Afganistanu len minulý týždeň. V Afganistane pôsobí v súčasnosti podľa hovorcu Ozbrojených síl Milana Vangu 234 vojakov.

"K útoku došlo počas cvičenia s medzinárodnou vojenskou políciou. S odstupom niekoľkých dní nám terorizmus ukázal svoju tvár,“ povedal na tlačovej konferencii minister obrany. Uviedol, že keďže sa začal moslimský posvätný mesiac ramadán, všetkých vojakov na základni Kandahár, ktorí ho oslavujú, odzbrojili. Zbrane zostali len strážnym hliadkam. Podľa Glváča sa tragický incident odohral, keď na slovenské jednotky začal strieľať afganský vojak zo strážnej veže civilného letiska. "Útočník žije, zadržali ho,“ uviedol šéf rezortu obrany. Vypočúvajú ho medzinárodné sily.

Podľa afganskej spravodajskej stránky pajhwok.com bol útočníkom vojak, ktorý už dva roky slúžil v miestnej armáde. Afganské zdroje tvrdia, že sa pred streľbou s niekým pohádal.

V súčasnosti majú slovenské ozbrojené sily v Afganistane 234 vojakov. V krajine pôsobia najmä ako strážcovia na základni Kandahár a tiež ako inštruktori pre afganské ozbrojené sily. Operácia NATO v roku 2014 končí, predpokladá sa však, že ju nahradí iná, menšia. Minister zahraničných vecí Lajčák vyhlásil, že Slovensko bude, napriek tomu, čo sa stalo, v Afganistane ďalej pôsobiť. "Pred zbabelcami sa neuteká, Slovensko ostane v Afganistane aj po roku 2014, naším cieľom je zabrániť podobným hanebným útokom,“ povedal šéf diplomacie.

Práca slovenských vojakov je v Kandahári vysoko hodnotená. Našich ženistov, ktorých stiahli z krajiny v decembri, dokonca žiadali Američania o predĺženie misie. Slovensko do Afganistanu nevyslalo počas trvania operácie žiadnu jednotku, ktorá by sa priamo zapojila do bojových akcií. Ako uviedol Glváč, išlo o takzvaný green on blue attack, teda útok zelených proti modrým. Vo vojenskom slangu sú zelení vojaci krajiny, ktorá spolupracuje s cudzími jednotkami, teda modrými. Tieto útoky boli za posledné dva roky veľkým problémom, ktorý sa medzinárodné jednotky snažili riešiť. V Kandahári to bol prvý takýto incident v tomto roku.

"Stále je to však problém. Videli sme veľký nárast týchto útokov, ktorý sa momentálne znížil. Aj americký Pentagon si uvedomoval, že zo strategického hľadiska ide o slabinu našich jednotiek,“ vysvetľuje pre Pravdu Jorrit Kamminga, bezpečnostný expert z Holandského inštitútu pre medzinárodní vzťahy. "Je to niečo, proti čomu sa takmer nedá brániť.“

Tieto útoky zvnútra smerujú najmä na vojakov USA. Dôvodom je v prvom rade fakt, že práve Američania najčastejšie spolupracujú s Afgancami a je ich tam najviac. Po najväčšej vlne podobných útokov dokonca Spojené štáty prerušili na istý čas spoločné patroly s miestnymi jednotkami.

"Začalo sa hlbšie preverovanie Afgancov, zaviedli sa prísnejšie pravidlá pri spolupráci. Niekedy nemajú afganskí vojaci prístup k zbraniam, prísnejšie ich kontrolujú. Ide o to, aby sa prípadné nebezpečné správanie zachytilo čo najskôr,“ vysvetľuje Kamminga.

Podobné útoky môžu ovplyvniť aj ďalšie pôsobenie Západu v Afganistane. Momentálne politici vyhlasujú, že po roku 2014 bude NATO stále vojensky pomáhať v krajine, stále viac sa však debatuje aj o možnosti, že by sa nová operácia vôbec nezačala.

"Postoj Afgancov k nám je taký schizofrenický. Obviňujú nás, že Západ im tam doniesol korupciu, že zabíja v krajine ľudí, že chce využívať ich krajinu,“ hovorí Marian Majer z Centra pre európske a severoatlantické vzťahy, ktorý v júni navštívil Kábul. "Na strane druhej však s našimi peniazmi nemajú problém. Akoby si neuvedomili, že to nie je len čierne a biele. Keď sa rozprávate s Afgancami, tak tvrdia, že je najvyšší čas, aby sme odišli. Počkajme však štyri, päť rokov a spýtajme sa ich, ako odchod Západu hodnotia,“ povedal Majer pre Pravdu.

Úmrtia slovenských vojakov na misiách v zahraničí

Apríl 1993 – Rotmajster Igor Rigo, UNPROFOR, zahynul pri delostreleckej prestrelke medzi Srbmi a Chorvátmi na území bývalej Juhoslávie.

27. októbra 1994 – Čatár Vladimír Grman, UNPROFOR, podľahol ťažkým zraneniam, zapríčineným zlyhaním hydrauliky zdvíhacieho zariadenia, používaného pri inštalácii anténnych spojovacích systémov.

19. júla 2001 – Podplukovník Ľubomír Orság, pozorovateľská misia EÚ, zahynul v Macedónsku po nájazde terénneho vozidla na mínu.

11. februára 2002 – Desiatnik Vladimír Kollár, UNMEE, zahynul pri havárii vozidla Tatra 815 v Eritrei.

15. mája 2002 – Čatár Miroslav Hajduch, KFOR, zomrel v Kosove, keď ho zachytilo bojové vozidlo pechoty.

8. júna 2004 – V Iraku pri odmínovacích prácach zahynuli traja vojaci. Smrtiaci výbuch nastal ráno neďaleko mesta as-Suwaríja v provincii Wasit. Smrť viacerých vojakov koaličných síl, medzi ktorými boli aj traja Slováci, s najväčšou pravdepodobnosťou zapríčinil zásah mínometným granátom.

8. júna 2004 – Rotný Miroslav Hruška utrpel smrteľné zranenia na mierovej misii UNICYP na Cypre. Po vykonaní patrolovacieho letu vrtuľníkom sa po pristátí a vystúpení z kokpitu priblížil k točiacej sa vyrovnávacej vrtuli, ktorá ho zasiahla. Ťažkým zraneniam podľahol v nemocnici.

19. januára 2006 – Vojenské transportné lietadlo An 24, letiace s Prištiny do Košíc, sa zrútilo pri maďarskej obci Hejce, niekoľko kilometrov od slovenských hraníc. Pri nehode zahynulo 42 vojakov, ktorí sa v rámci rotácie vracali z vojenskej misie v Kosove. Nešťastie prežil jediný vojak Martin Farkaš.

11. novembra 2006 – V Iraku zahynul v noci na 11. novembra príslušník slovenského vojenského kontingentu, rotný Rastislav Neplech zo Žiliny. Príčinou smrti bol výbuch nástražného výbušného systému pri vozidle, prepravujúcom štyroch vojakov medzinárodných vojenských síl.

Pôvodná správa bola vymenená za redakčný článok Pravdy.

275 debata chyba