Zeman vymenoval Rusnokovu vládu úradníkov

Český prezident Miloš Zeman na Pražskom hrade v stredu dopoludnia vymenoval kabinet Jiřího Rusnoka. Po troch rokoch tak definitívne skončila vláda Nečasovej pravicovej koalície.

10.07.2013 07:36 , aktualizované: 14:09
Rusnok, Zeman, vláda Foto: ,
Úradnícka česká vláda premiéra Jiřího Rusnoka s prezidentom Milošom Zemanom (v strede).
debata

Informoval o tom portál Českej televízie. Ministri spolu s prezidentom po slávnostnom akte zamierili do Lánov, kde si uctili pamiatku Tomáša Garriguea Masaryka. Popoludní ich čaká prvé spoločné zasadnutie v Strakovej akadémii ako aj zoznamovanie sa so svojimi úradmi.

Jiří Rusnok Zemana ubezpečil, že ministri urobia všetko pre naplnenie ústavných povinností. Akt vymenovania prebehol v trónnej sále Pražského hradu. Jiří Rusnok predstavil Zemanovi jednotlivé tváre svojho tímu, kancelár Vratislav Mynář následne prečítal sľub členov vlády, ktorí ministri do Zemanových rúk zložili slovom „Sľubujem“ a podaním ruky. Oproti kabinetu Petra Nečasa je Rusnokov tím len pätnásťčlenný, český premiér neobsadil pozície vicepremiérov pre boj s korupciou (zastávala Karolína Peake) a predsedu Legislatívnej rady vlády (zastával Petr Mlsna). Post vicepremiéra bude v úradníckom kabinete zastávať minister financií Jan Fischer a minister vnútra Martin Pecina.

„Chcel by som poďakovať pánovi premiéru Rusnokovi. V českej politike je málo politikov, ktorí“ dodržiavajú svoje slovo a o to viac si to vážim, „uviedol Zeman po vymenovaní pätnástky členov vlády, a odkázal tak na Rusnokov záväzok, že vládu bude mať zostavenú do štrnástich dní. Novému ministerskému predsedovi zároveň poradil aby sa nenechal "otráviť mediálnou kritikou závistlivých hlupákov, ktorí nikdy nič vo svojom živote poriadne neurobili.“

Za dôležité pri nových ministrov považuje záruku, že vyšetrovanie aféry Nagyová prebehne v poriadku. „Úlohou vlády je zabrániť akýmkoľvek politickým tlakom pri prebiehajúcich vyšetrovaniach a plne rešpektovať nezávislosť polície a prokurátorov. To, či postup vyšetrovania bol primeraný, nemôžu rozhodnúť politici, ale jedine nezávislé súdy,“ konštatoval prezident.

Noví ministri sa už pred desiatou hodinou zišli v Kramářovej vile, na Pražský hrad potom spoločne vyrazili autobusom. Podľa šéfa hradného protokolu Henricha Forejta sú za tým logistické dôvody, ale aj symbolické. „Pretože prichádza prvýkrát ako tím,“ podotkol na vysvetlenie. Premiér Rusnok dorazil limuzínou.

Zloženie českej vlády úradníkov

  • Jiří Rusnok – premiér
  • Jan Fischer – minister financií a podpredseda vlády
  • Martin Pecina – minister vnútra a podpredseda vlády
  • Jan Kohout – minister zahraničných vecí
  • Marie Benešová – ministerka spravodlivosti
  • Vlastimil Picek – minister obrany
  • Martin Holcát – minister zdravotníctva
  • Dalibor Štýs – minister školstva
  • František Koníček – minister práce a sociálnych vecí
  • Jiří Balvín – minister kultúry
  • Jiří Cienciala – minister priemyslu a obchodu
  • Zdeněk Žák – minister dopravy
  • Miroslav Toman – minister poľnohospodárstva
  • Tomáš Podivínský – minister životného prostredia
  • František Lukl – minister pre miestny rozvoj

Podľa politológa Jána Bureša je Česko v inej situácii, ako pri menovaní doterajších úradníckych vlád za prvej republiky aj po roku 1989. „Konflikt medzi prezidentom a snemovňou sa môže ešte vyostriť,“ uviedol pre Českú televíziu.

Na menovanie novej vlády prišla aj Němcová

Na vymenovaní úradníckeho kabinetu sa zúčastnila aj šéfka Poslaneckej snemovne Miroslava Němcová, ktorú ODS po odstúpení Petra Nečasa z čela pravicovej vlády nominovala za jeho nástupkyňu. "Ako prezidentka republiky a ani ako premiérka by som nikdy nepripustila existenciu vlády, ktorá je taká toxická, v ktorej minister a podpredseda cez noc zázračne zbohatne o niekoľko miliónov korún. Vládu odmietam ako celok, pretože obišla Poslaneckú snemovňu a stavia sa jej napriek,“ vyjadrila sa novinárom a na slávnostnom prípitku Rusnokovho kabinetu sa nezúčastnila.

Miroslava Němcová (druhá vľavo) počas menovania... Foto: Reuters, PETR JOSEK
Miroslava Němcová Miroslava Němcová (druhá vľavo) počas menovania Rusnokovej vlády.

Němcová v rozhovore pre Českú televíziu svoj odchod zdôvodnila tým, že nemá dôvod si s novou vládou pripíjať, pretože jej onedlho bude vyslovovať nedôveru. „Zastupujem tu Poslaneckú snemovňu, bola som tu pripomenúť, že vláda odvíja svoju legitimitu od podpory snemovne,“ poznamenala.

K novému kabinetu sa v stredu vyjadrili aj lídri bývalých dvoch koaličných strán. Konzervatívna TOP 09 je pripravená rokovať s Rusnokom, dôveru jeho kabinetu mu však nedá, uviedol jej šéf Karel Schwarzenberg. Vláda je teraz taká, akú chcel prezident, dodal. Predsedníčka LIDEM Karolína Peake tvrdí, že všetky strany sa budú rozhodovať počas vývoja situácie. „Predsa len má Rusnokova vláda 30 dní na to, aby požiadala o dôveru a počas tejto doby sa môže odohrať ešte množstvo rokovaní. Je ale veľmi pravdepodobné, že vláde Jiřího Rusnoka nebude vyslovená dôvera. "

Agentúry: Parlament Rusnokovu vládu „takmer určite“ odmietne

Zahraničné tlačové agentúry po vymenovaní vlády Jiřího Rusnoka upozorňujú, že nový kabinet nemá isté získanie dôvery v parlamente. Podľa Reuters je odmietnutie vlády parlamentom dokonca „takmer isté“. Aj tak by ale Rusnokova vláda mohla zostať pri moci „mnoho mesiacov, aby plnila prezidentovho želanie“.

Ľavicový prezident Miloš Zeman však podľa Reuters dúfa, že Rusnok dokáže českú ekonomiku dostať z recesie a krajinu doviesť k riadnym voľbám. Reuters a agentúra AFP sa domnievajú, že by priamo zvolený prezident mohol chcieť vládu udržať aj bez parlamentnej dôvery.

Situácia, kedy nová vláda čelí takmer istému odmietnutiu stranami v parlamente, posilňuje predpoklad „pokračovania politickej neistoty“ v Česku, domnieva sa agentúra. Ak by v Českej republike niekoľko mesiacov vládol kabinet bez dôvery, mohlo by to vraj posilniť „riziko zablokovania tvorby politiky“ vrátane návrhu rozpočtu na budúci rok. To by zneistilo investorov, ktorí Českú republiku dlho vnímali ako bezpečnú krajinu, myslí si Reuters.

Český kabinet analyzuje aj rakúska agentúra APA, ktorá priniesla profil nového premiéra. Označuje ho za „pragmatického ekonóma s vládnymi skúsenosťami“. APA si všíma, že hoci tvoria väčšinu členov kabinetu nestraníci, sú považovaní za priaznivcov mimoparlamentnej strany SPOZ, ktorej je Zeman čestným predsedom. Pripomína tiež, že ide o tretí úradnícky kabinet v dejinách Českej republiky po vládach Jozefa Tošovskeho a Jana Fischera.

Rusnok je podľa rakúskej agentúry „pragmatický ekonóm s vládnymi skúsenosťami“, okrem iného z čias Zemanovej vlády. APA pripomína aj to, že v roku 2003 sa Rusnok usiloval o prevzatie predsedníctva ČSSD, ale nepresadil sa proti Vladimírovi Špidlovi. Zároveň zložil poslanecký mandát, keď skupina zákonodarcov ČSSD okolo Špidlu nevolili Zemana pri vtedajšej prezidentskej voľbe.

debata chyba
Viac na túto tému: #Zeman #česká vláda #Rusnok