Putin sa zase potápal, tentoraz našiel fregatu

Ruský prezident Vladimir Putin sa v pondelok blysol ďalším dobrodružným kúskom. Na palube batyskafu sa ponoril na dno Fínskeho zálivu k vraku ruskej fregaty Oleg, ktorá tu leží už takmer 150 rokov. "Tentoraz to bolo podľa noriem ruského vodcu skromnejšie," poznamenala agentúra AP.

15.07.2013 18:59
Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin sa na palube batyskafu ponoril na dno Fínskeho zálivu.
debata (17)

Putin sa uspokojil s takmer polhodinovým ponorom do hĺbky asi 60 metrov, zatiaľ čo pred štyrmi rokmi sa v batyskafe potápal ku dnu Bajkalu, najhlbšieho jazera planéty, až do hĺbky 1 400 metrov. A predvlani sa vynoril z dna Čierneho mora s antickými amforami v rukách, hoci neskôr Putinov hovorca priznal, že „v ruskej Atlantíde“ bolo všetko dopredu nachystané.

Zvedavým novinárom sa hneď zdalo zvláštne, že amfory boli pozoruhodne čisté na to, že mali veľa stáročí spočívať na dne. Fregata Oleg, poháňaná plachtami aj parou a vyzbrojená ešte delami s hladkou hlavňou nabíjanou spredu, sa potopila v roku 1869 po zrážke s inou loďou asi 180 kilometrov od Petrohradu. Vrak skúmajú experti ruskej geografickej spoločnosti v rámci projektu „Námorná sláva Ruska“. O lodi vzniká dokumentárny film, ale o vylovenie z morského dna sa neuvažuje.

Podľa Putina sa loď uchovala v prekvapivo dobrom stave. „Leží na pravom boku. Naozaj je vo výbornom stave, jej názov sa dá dobre prečítať a je úplne nedotknutá,“ opísal. Skúmanie morského dna označil za veľmi užitočnú prácu, pretože zvyšuje záujem o ruskej dejiny, o ich slávne i tragické stránky.

17 debata chyba