Obama nebude zasahovať do prípadu s Zimmermanom

Americký prezident Barack Obama nebude zasahovať do federálneho vyšetrovania smrti Trayvona Martina.

15.07.2013 21:16
Barack Obama Foto:
Americký prezident Barack Obama.
debata

Oznámil to v pondelok Biely dom v reakcii na víkendové rozhodnutie poroty floridského súdu zbaviť obvinenia z vraždy Georga Zimmermana, ktorý neozbrojeného černošského mladíka vlani zastrelil. Verdikt vyvolal vlnu protestov, na pokoj potom vyzval aj prezident Obama.

Zimmerman, obhajujúci so zákonnou sebaobranou, bol síce oslobodený na Floride, ale občianskoprávni aktivisti vyvíjajú na Obamovu administratívu nátlak, aby sa prípad preniesol pred federálny súd ako rasová vražda. Zimmerman je po otcovi beloch, po matke Hispánec. „Ide o rozhodnutie, ktoré patrí ministerstvu spravodlivosti. Nie je to prípad, do ktorého by sa prezident plietol,“ vyhlásil hovorca Bieleho domu Jay Carney.

Sám Obama sa mesiac po Martinovej smrti nechal uniesť emóciami a vyhlásil, že „keby som mal syna, vyzeral by ako Trayvon“. Minister spravodlivosti a generálny prokurátor v jednej osobe Eric Holder pred černošským publikom prehlásil, že Martinova smrť bola tragická a zbytočná, mala by ale podnietiť verejnú diskusiu, ako podobným nešťastím predísť.

„Bez ohľadu na právne rozhodnutia, ktoré bude urobené, verím, že táto tragédia nám poskytne ďalšiu príležitosť poctivo hovoriť o spletitých a emóciami nabitých problémoch, ktoré tento prípad nastolil,“ povedal Holder pred spoločenstvom vysokoškoláčok tmavej pleti. Vysvetlil, že zákony proti rasovej nenávisti vyžadujú, aby štátny žalobca preukázal akúkoľvek pochybnosť, že Zimmerman zastrelil Martina kvôli farbe jeho pleti. Prokurátori podľa Holdera rozhodnú na základe faktov a zákona.

Ministerstvo spravodlivosti už v nedeľu oznámilo, že preveruje, či je dostatok dôkazov na to, aby sa Zimmerman mohol zodpovedať pred federálnym súdom.

debata chyba