Od Breivikovho vyčíňania ubehli dva roky

Nórsko si v pondelok pripomína druhé výročie masových vrážd, ktoré spáchal extrémista Anders Breivik.

22.07.2013 10:46 , aktualizované: 12:09
Anders Breivik Foto:
Anders Breivik
debata (1)

Ten presne pred dvoma rokmi zaparkoval auto pred vchodom do vládnej budovy v Osle a opustil ho. O deväť minút neskôr vo vozidle uložená nálož vybuchla. Breivik oblečený v policajnej uniforme následne zamieril do prístavu na trajekt smerujúci na 40 kilometrov vzdialený ostrov Utöya. O šiestej Breivik telefonuje na číslo 112, predstavuje sa ako veliteľ protikomunistického odboja, oznamuje úspešné ukončenie misie a svoj úmysel vzdať sa. Keďže mu nikto adekvátne neodpovedá, pokračuje v streľbe. Výsledkom jeho vyčíňania je 69 mŕtvych.

Samozvaného bojovníka proti moslimom v auguste 2012 uznali vinným z terorizmu a úkladných vrážd. Radikál bol odsúdený na maximálny trest 21 rokov väzenia, ktorý mu však môžu opakovane predlžovať o päť rokov, kým bude považovaný za nebezpečného pre spoločnosť. V cele tak môže až do konca života. S verdiktom bol Breivik spokojný, keďže chcel, aby ho uznali psychicky zdravým, keďže umiestnenie do psychiatrickej starostlivosti by bolo podľa jeho slov „horšie ako smrť“.

Prokuratúra naopak žiadala, aby súd Breivika uznal právne nespôsobilým a poslal ho do psychiatrickej liečebne. Breivik sám nad svojimi činmi nikdy neprejavil ľútosť a označil ich za „kruté, ale nevyhnutné na zabránenie moslimskej invázie do Nórska a Európy“.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Anders Breivik