Matka s dcérkou sa v Egypte asi otrávili jedom

Záhadná smrť 36-ročnej matky a jej 8-ročnej dcéry z Česka v egyptskej Hurgade vystrašila aj Slovákov, ktorí v obľúbenej destinácii trávievajú letné dovolenky.

31.07.2013 12:41 , aktualizované: 18:34
Hurghada Foto:
Jeden z hotelových komplexov v Hurghade - ilustračné foto.
debata (12)

Ich úmrtie mala podľa doterajších informácií zapríčiniť otrava hotelovým jedlom. Odborníci však na základe rýchleho priebehu otravy s tragickým koncom vylučujú, že by mohlo ísť o známu „faraónovu pomstu“ či bežnú otravu jedlom. Smrť matky a dcéry podľa nich mohol spôsobiť jedine jed. Táto udalosť tak môže otriasť dobrým menom hotelovej stravy v dovolenkových rezortoch, ktorá bola doteraz zárukou bezpečnosti.

Česi dovolenkovali v obľúbenom egyptskom letovisku v päťhviezdičkovom hoteli Titanic Palace. Podľa informácií denníka Blesk mala celá rodina deň pred náhlym úmrtím mamy a dcéry žalúdočné ťažkosti, ktoré však nie sú pre turistov ničím výnimočným. Po užití bežne dostupných liekov na hnačky sa im podľa jedného z hotelových hostí polepšilo. V noci cestou na toaletu však našiel otec rodiny na posteli už len bezvládne telá manželky a dcéry. Presná príčina ich smrti zatiaľ nie je známa a prípad vyšetruje polícia. Muža hneď v tú noc previezli do hurgadskej nemocnice a v stredu ho prepustili.

Pri otrave jedlom človek nezomiera

Podľa prednostu kliniky infektológie a geografickej medicíny Igora Stankoviča človek za normálnych okolností pri otrave jedlom nezomiera. „Každá bežná potravinová otrava má dlhší priebeh a určite nekončí smrťou. Sprevádzajú ju nevoľnosť, hnačky, vracanie a trvá obvykle viac dní,“ vysvetľuje. Ani v prípade, že by mal človek nejakú virózu alebo oslabený organizmus, bežná ani bakteriálna infekcia ho nemôže podľa Stankoviča usmrtiť v takom krátkom čase. Vylúčil tiež, že by príčinou smrti mohla byť kontaminovaná potravina v kombinácii s užitím voľnopredajného lieku na žalúdočné ťažkosti.

Smrteľnú otravu môže podľa Stankoviča spôsobiť jedine toxín v jedle. „Je však ťažké hovoriť o tom, ako sa tam dostal. Existujú napríklad exotické druhy rýb či morských príšer, ktoré si ho pri nedostatočnej úprave dokážu uchovať,“ spresňuje. Domnienky o otrave jedom podporuje aj správa z českých denníkov, podľa ktorej muž vracal krv a lekári v nemocnici mu museli vypumpovať žalúdok.

Infektológ Rastislav Maďar tvrdí, že muselo ísť o akútne pôsobiaci jed vo veľmi vysokej dávke. „Ak by zomrelo len dieťa, stačila by aj menšia dávka, ale smrť dospelej ženy to vylučuje,“ hovorí. Podľa neho taký rýchly priebeh otravy môže spôsobiť jed na potkany, ale aj zle skladované potraviny, na ktorých vznikajú nebezpečné plesne. Ďalšou z možností je podľa neho nedostatočne tepelne spracovaná zelenina. Ak sa zle uvarí napríklad maniok, ktorý je v Afrike známou plodinou, zostáva v ňom smrteľný kyanovodík. Maďar sa s takou príčinou usmrtenia už viackrát v zahraničí stretol.

Smrť ženy a dcéry mohol spôsobiť aj tzv. botulizmus, keď otrava toxínmi spôsobuje smrť. Otrava sa spája so zle konzervovanými potravinami a jej príznaky sa začínajú 12 hodín po požití jedla. Sprevádza ju vracanie, nevoľnosť, zápcha či ťažkosti s dýchaním.

Gastroenterológ Jozef Baláž to nevylučuje. „Prejavuje sa však skôr kŕčmi než hnačkami. Určite však vylučujem, že ich smrť zapríčinila ,faraónova pomsta‘. Je síce nepríjemná, ale v žiadnom prípade nie je smrteľná a obvykle sa vylieči aj sama alebo pomocou jednoduchých liekov,“ tvrdí. Ani fakt, že muž vraj vracal krv, podľa neho o ničom nevypovedá. Dávenie krvi mohlo byť totiž spôsobené poranením sliznice pri nepretržitom vracaní, ktoré malo inú príčinu.

Aj slovenské cestovky ponúkajú tento rezort

Do hotelového rezortu Titanic Palace ponúka dovolenkové zájazdy aj slovenská cestovná kancelária Azur Reizen. „Ide o hotel s vyšším štandardom a nikdy sme doteraz neevidovali žiadnu sťažnosť od našich klientov na hotelovú stravu či zdravotné problémy, ktoré by im mohla spôsobiť,“ uvádza hovorkyňa Zuzana Pavlechová. Podľa nej je predčasné uvažovať, či hotel zo svojej ponuky stiahnu, pretože sa ešte nepotvrdilo, či naozaj išlo o otravu hotelovým jedlom. Žiaden Slovák v hoteli momentálne ubytovaný nie je.

Podľa Martina Slaného z českej cestovnej kancelárie Blue Style, cez ktorú rodina do Egypta vycestovala, sa s podobným prípadom ešte nikdy nestretli. „Stravovanie v hoteli prebieha podľa obvyklých štandardov v Egypte. Hotel Titanic Palace je veľmi obľúbený, a to nielen medzi českými turistami,“ hovorí. Nachádzajú sa v ňom dve hlavné reštaurácie a ďalšie dve s mexickou a japonsko-čínskou kuchyňou. Momentálne sa v rezorte nachádza 4 100 hostí, z toho je 177 Čechov.

Stankovič dovolenkárom pri žalúdočných ťažkostiach spôsobených stravou v žiadnom prípade neodporúča užívať lieky. „Prevažuje názor, že pri hnačkách lepšie účinkujú lieky zakúpené v tamojšej krajine, ale je to veľmi individuálne a najlepšie je neužívať vôbec. Treba držať pár dní prísnu diétu a stále sa rehydratovať,“ odporúča. Podľa neho by ťažkosti mali po pár dňoch ustúpiť, ak je zdravotný stav vážny, je potrebné vyhľadať čo najskôr lekára.

Ako sa vyvarovať faraónovej pomste

  • nejesť neumytú surovú zeleninu, surové mäso, ryby a morské živočíchy
  • nejesť jedlá, ktoré už raz boli zohriate
  • vyhýbať sa majonézam, vajíčkam a studeným misám a zmrzline
  • nepoužívať ľad do nápojov, ak nie je isté, že je z pitnej vody
  • na umývanie zubov používať prevarenú pitnú vodu alebo vodu z balenej fľaše
  • nekupovať potraviny u pouličných predavačov či na trhoviskách

Zdroj: Úrad verejného zdravotníctva SR

Pôvodnú agentúrnu správu nahradil autorský článok denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #turisti #Egypt #Hurghada