Berlusconi dostal rok, možno si ho odpyká aj doma

Taliansky najvyšší súd potvrdil rozsudok v kauze daňových únikov bývalého talianskeho premiéra Silvia Berlusconiho. Odsúdili ho na štyri roky väzenia, tri roky z toho sa ale vymazávajú pre amnestiu z roku 2006.

01.08.2013 20:12
Berlusconi Foto:
Taliansky expremiér Silvio Berlusconi
debata (1)

Je to prvý definitívny verdikt nad 76-ročným Berlusconim, ktorý je inak súdený v desiatke ďalších káuz. Do väzenia ale ani tak zrejme nebude musieť, pretože si výsledný ročný trest môže odpykať v domácom väzení alebo verejne prospešnou prácou.

Súd zároveň nariadil revíziu súdneho rozhodnutia o päťročnom zákaze vykonávania verejných funkcií, ktorý bol súčasťou pôvodného verdiktu.

Krátke tresty sa v Taliansku spravidla nevykonávajú vo väznici, takže rozhodnutie by mohlo znamenať pre Berluconiho rok domáceho väzenia. Tiež možno len rok verejnoprospešných prác. Situáciu mu navyše uľahčuje vysoký vek.

Dva súdy nižších inštancií predtým vymerali Berlusconimu štvorročný trest za daňové úniky za jeho pôsobenie v mediálnej spoločnosti Mediaset. Podľa obžaloby sa zamestnanci Mediaset s Berlusconim na čele v 90. rokoch nezákonne obohatili o stovky miliónov eur, keď nakupovali vysielacie práva cez zahraničných sprostredkovateľov za umelo zvýšené ceny. Proces trval sedem rokov.

Súčasť verdiktu, ktorý Berlusconimu zakazoval päť rokov vykonávať verejnú činnosť, zároveň súd vrátil súdu v Miláne. Pre túto chvíľu to znamená, že Berlusconi zostáva senátorom aj vodcom svojej vládnej strany Ľud slobody (PDL).

Podľa agentúr nie je rozhodnutie len ranou pre Berlusconiho, ale aj pre vládnu koalíciu, ktorej je PDL súčasťou. Berlusconi procesy vedené proti nemu označuje za politické. Vopred síce povedal, že vláda nesmie padnúť bez ohľadu na štvrtkové rozhodnutie najvyššieho súdu, avšak radikálnejší členovia jeho strany pohrozili odchodom členov PDL z ministerstiev. Hrozia tiež usporiadaním protestov a blokovaním ciest.

Ohrozenie koalície ale môže prísť aj zo strany stredoľavej Demokratickej strany (PD). Mnoho jej členov už nie je nadšených z vládnutia spoločne s Berlusconim a jeho definitívne odsúdenie môže byť zámienkou pre vyvolanie vládnej krízy. Tajomník strany Guglielmo Epifani po vynesení výroku súdu povedal, že by trest za daňový podvod mal byť „rešpektovaný a vykonaný“.

Vodca populistického Hnutia piatich hviezd Beppe Grillo situáciu prirovnal k pádu Berlínskeho múru v roku 1989. „Berlusconi je politicky mŕtvy. Nech žije Berlusconi!“ napísal na svojom blogu.

Berlusconi až do štvrtka zo všetkých súdov vyviazol beztrestne

Výber hlavných súdnych káuz talianskeho expremiéra Silvia Berlusconiho (taliansky najvyšší súd mu vo štvrtok potvrdil štvorročný trest v kauze daňových únikov v spoločnosti Mediaset; zoradené abecedne):

Fininvest
Berlusconiho firma Fininvest získala vďaka rozhodnutiu rímskeho sudcu Vittoria Metteho v roku 1991 obrie vydavateľstvo Mondadori, ktoré pôvodne nadobudla mediálna skupina CIR Carla de Benedettiho. V roku 2003 boli Metta a Berlusconiho právnik Cesare Previti odsúdení v tejto kauze za korupciu. Berlusconiho súd v roku 2007 očistil; dva roky nato ho súd v Miláne uznal spoluzodpovedným a firme Fininvest nariadil zaplatiť spoločnosti CIR odškodné 750 miliónov eur (odvolacím súdom znížené na 560 miliónov eur).

Mediaset
Kauza pomenovaná podľa najväčšej talianskej súkromnej televíznej spoločnosti, v ktorej má jej zakladateľ Berlusconi majoritný podiel vďaka svojej rodinnej firme Fininvest. Je to prvý proces, v ktorom bol Berlusconi odsúdený za obchodné aktivity. V minulosti bol buď zbavený obvinenia, alebo sa kauzy vliekli tak dlho, až boli premlčané. Aj tento prípad sa, aj pre Berlusconiho imunitu ako premiéra, pred súd dostal až v roku 2006 (hoci išlo o činy z 90. rokov). Už na budúci rok pritom vyprší premlčacia lehota.

Vlani v októbri bol Berlusconi odsúdený za daňové úniky v tejto kauze na štyri roky väzenia, trojročnému zákazu vykonávať verejné funkcie a so spoluodsúdenými k náhrade škody 10 miliónov eur. Súd vzápätí uviedol, že trest sa znižuje na rok vďaka amnestii. Tento rok v máji odvolací súd potvrdil štvorročné väzenie a zvýšil zákaz výkonu verejnej funkcie na päť rokov. Vo štvrtok rozsudok potvrdil taliansky najvyšší súd, ktorý ale zároveň nariadil revíziu rozhodnutia o päťročnom zákaze vykonávania verejných funkcií.

V prípade bolo obvinených 11 ľudí, ktorí sa údajne obohatili o stovky miliónov eur tým, že k nákupu vysielacích práv na americké filmy pre Mediaset v 90. rokoch využili offshorové spoločnosti. Traja z obvinených, vrátane šéfa Mediaset Fedeleho Confalonieriho, boli zbavení obžaloby, a štyri vyviazli pre premlčaciu lehotu.

Mills
Britský právnik David Mills, pracujúci v 90. rokoch pre Berlusconiho, údajne dostal úplatok 600-tisíc dolárov za falošné svedectvo v dvoch Berlusconiho korupčných procesoch koncom 90. rokov. Mills bol v roku 2009 odsúdený na štyri a pol roka väzenia, ale taliansky odvolací súd ho vo februári 2010 oslobodil spod obžaloby z dôvodu premlčania; nariadil však Millsovi zaplatiť úradu premiéra, ktorým bol vtedy Berlusconi, 250-tisíc eur za poškodenie povesti.

Päť rokov väzenia za korupciu hrozilo aj Berlusconimu. Proces, ktorý sa začal v roku 2007, bol ale niekoľkokrát pozastavený. Najprv na základe zákona o imunite, ktorý ústavný súd neskôr zrušil, a potom pre „legitímnu prekážku“, ktorá umožňuje členom vlády odložiť až na 18 mesiacov akékoľvek prebiehajúce súdne konania, v ktorých figurujú. Túto normu prijal parlament za Berlusconiho vlády. Vlani vo februári bol Berlusconi v kauze Mills oslobodený spod obžaloby z dôvodu premlčania.

Nahrávky
Prípad sa týka odpočúvania niekdajšieho opozičného ľavicového lídra Piera Fassina a vtedajšieho šéfa talianskej banky Unipol Giovanniho Consorteho. Prepis ich rozhovoru o možnom prevzatí banky BNL Unipol zverejnil v roku 2005 denník Berlusconiho brata Paola Il Giornale. Bankovú transakciu, ktorá sa napokon neuskutočnila, vtedy vyšetrovala polícia, takže nahrávka mala zostať v tajnosti. Tento rok v marci uložil súd v Miláne Berlusconimu (76) rok väzenia za vyzradenie úradného tajomstva; rozsudok nie je právoplatný. Podľa talianskeho práva si tiež osoby staršie 75 rokov môžu trest odpykať v domácom väzení. Na dva roky a tri mesiace do väzenia bol odsúdený Paolo Berlusconi (63); obom bratom súd zaviazal zaplatiť Fassinovi odškodné 80-tisíc eur.

Rubygate
Kauza nazvaná podľa marockej tanečnice Karimy Mahrúgovej, zvanej Ruby, s ktorou mal údajne Berlusconi v roku 2010 platený pohlavný styk, keď jej bolo 17 rokov (čo je v Taliansku trestné). Berlusconi aj Mahrúgová to odmietajú. V tom istom roku, kedy bol premiérom, tiež údajne vymohol u polície jej prepustenie z väzby, kde bola pre podozrenie z krádeže. Telefonát na políciu Berlusconi priznal s tým, že sa domnieval, že Ruby je vnučka vtedajšieho egyptského prezidenta Husního Mubaraka, ktorému tak chcel preukázať láskavosť. Tento rok v júni Berlusconiho súd prvého stupňa odsúdil v tejto kauze na sedem rokov väzenia; Berlusconi sa odvolal.

Ako Rubygate II je označovaný proces, v ktorom Berlusconi nie je obžalovaný, ale týka sa bujarých večierkov v jeho vile v Arcore pri Miláne, kam mu Nicole Minettiová, Lele Mora a Emilio Fede mali obstarávať prostitútky; 19. júla boli Mora a Fede odsúdení za kupliarstvo na sedem rokov a Minettiová na päť rokov väzenia.

Výber Berlusconiho kontroverzných výrokov

Január 2013
„Rasistické zákony boli najhoršou chybou Mussoliniho, ktorý však v iných oblastiach urobil dobré veci. Samozrejme, že vtedajšia vláda zo strachu pred konečným víťazstvom nemeckej moci uprednostnila sa s Nemeckom spojiť a nie mu odporovať,“ povedal expremiér pri príležitosti 68. výročia oslobodenia koncentračného tábora Osvienčim sovietskou Červenou armádou.

November 2011
„Život v Taliansku je životom v prosperujúcej krajine. Vidíme to pri každej príležitosti – spotreba neklesá, reštaurácie sú plné, je problém si rezervovať letenku, turistické centrá sú obsadené na dlhé týždne vopred. Nemyslím si preto, že ak by ste išli do Talianska, nadobudnete pocit vážnej krízy.“

November 2010
„Je lepšie, keď sa vám páčia krásne ženy, ako byť gej.“

Apríl 2009
„Mali by to vziať ako víkendový pobyt v stanoch,“ povedal na margo ľudí, ktorým zemetrasenie zničilo ich príbytky.

November 2008
„Ste pekný, mladý a taktiež opálený,“ povedal americkému prezidentovi Barackovi Obamovi.

Február 2006
„Iba Napoleon urobil toho viac ako ja, no ja som určite vyšší.“ „Som Ježiš Kristus politiky. Som trpezlivou obeťou, vychádzam so všetkými, obetujem sa pre všetkých.“

Január 2006
„Budem sa vás snažiť nesklamať, sľubujem vám dvaapolmesačnú úplnú sexuálnu abstinenciu,“ povedal duchovnému, ktorému sa zaviazal, že nebude mať sex až do začiatku volieb.

Jún 2005
„Musel som použiť všetky svoje plejbojské taktiky, aj keď už som ich istý čas nepoužíval,“ povedal na adresu rokovaní s fínskou prezidentkou Tarjou Halonenovou.

September 2004
„Mussolini nikdy nikoho nezabil. Mussolini posielal ľudí na dovolenku do domáceho exilu, bol neškodný,“ povedal na margo vodcu fašistického Talianska.

Júl 2003
„Pán Schulz, poznám muža, ktorý v Taliansku natáča filmy o nacistických koncentračných táboroch. Chcel by som vás navrhnúť do úlohy kapa. Boli by ste dokonalý,“ odkázal nemeckého europoslancovi Marinovi Schulzovi, ktorý ho vyrušoval počas vystúpenia pred plénom Európskeho parlamentu.

Jún 2003
„Pred zákonom sme si všetci rovní, no jeden je možno o niečo rovnejší ako tí ostatní, a to ten, ktorého 50 percent Talianov zaviazalo zodpovednosťou za vedenie krajiny,“ povedal na margo svojej osoby počas súdneho pojednávania o obvineniach z korupcie.

December 2002
„Tí najhorlivejší si určite môžu nájsť aj druhú prácu, možno aj na čierno,“ povedal pracovníkom spoločnosti FIAT.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #väzenie #trest #súd #Berlusconi