Chorvátska vláda pripravuje zavedenie registrovaného partnerstva

Chorvátsko by sa už čoskoro mohlo zaradiť medzi krajiny, ktoré umožňujú homosexuálom oficiálne potvrdenie ich partnerského zväzku.

04.08.2013 10:07
debata (1)

Najnovší člen Európskej únie pritom najskôr nezavedie pre gejov a lesby sobáše, ale registrované partnerstvo, podobne ako je tomu v Česku, píše server Jutarnji.hr. Ministerstvo pre administratívu uvažuje aj o tom, že by homosexuáli mohli získať niektoré práva k biologickým deťom svojho partnera.

Adopcia ako taká ale podľa slov ministra Antona Bauka nepripadá do úvahy. „Netrváme na tom, aby sa uzatváranie registrovaného partnerstva líšilo od postupu pri svadbe muža a ženy,“ hovorí minister. Doteraz sa pritom predpokladalo, že sa homosexuálne zväzky budú uzatvárať u notára, nakoniec však dáva Bauk prednosť matrike, už z praktických dôvodov.

„Matrikári majú už teraz na starosti evidenciu rodinného stavu, takže budú môcť jednoducho overiť všetko potrebné,“ dodal Bauk, ktorého úrad sa chystá príslušný zákon predložiť na verejnú diskusiu počas septembra a do konca roka by sa ním mali zaoberať poslanci.

Zavedenie registrovaného partnerstva cez podporu, ktorú mu vyjadrujú politici vládnucej ľavicovej koalície aj prezident Ivo Josipovič, môže v Chorvátsku ešte naraziť. Krajiny, kde je veľká väčšina obyvateľov praktizujúcich katolíkov a kde má slovo predstaviteľov cirkvi veľkú váhu, totiž zavádzanie podobných novôt neprijíma vždy ľahko.

V nedávnych mesiacoch sa o tom presvedčil napríklad minister školstva Željko Jovanović. Ten sa musel stretať s vlnou nesúhlasu zo strany konzervatívnych rodičov, podporovaných cirkevnými hodnostármi, ktorým sa nepáčilo zavedenie povinnej sexuálnej výchovy do škôl.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #cirkev #Chorvátsko #registrované partnerstvo