Brigáda smrti dostala nekonečno

Deväť útokov, šesť mŕtvych, vyše pol stovky zranených, zastrašená rómska menšina a otrasená krajina. Súd v Budapešti v utorok vyrubil tresty za najstrašnejšiu sériu zločinov, akú Maďarsko zažilo od druhej svetovej vojny.

06.08.2013 12:00 , aktualizované: 07.08.2013 08:22
Maďarsko, rómske vraždy, súd Foto: ,
Ilustračné foto
debata (14)

Bratia Árpád (45) a István (36) Kissovci spolu so Zsoltom Petőom (36) dostali „ležatú osmičku“, ako sa podľa znaku nekonečna v argote hovorí doživotiu bez možnosti predčasného prepustenia na slobodu. Ich komplic István Csontos (31) má za mrežami stráviť trinásť rokov.

Len prečítanie zoznamu spáchaných trestných činov sudcovi trvalo vyše pol hodiny. V preplnenej súdnej sieni sedeli aj desiatky pozostalých po zavraždených Rómoch. Niektorí z nich mali na sebe tričká s fotografiami obetí a nápisom: „Ich vinou bola farba pleti.“ Obžalovaní s vyholenými hlavami a vytetovanými nacistickými symbolmi podľa spravodajského portálu Origo nedávali najavo emócie. Starší z Kissovcov stál s privretými očami, mladší nezúčastnene niekam hľadel, napokon sa s otázkou, či to všetko musia počúvať, so sudcovým povolením na niekoľko minút stiahli do čakárne.

Garda bola mäkká?

Bratia na procese priznali, že chceli zastrašiť Rómov a upozorniť spoločnosť na „cigánsku kriminalitu“, čo je obľúbený termín extrémistickej parlamentnej strany Jobbik. Pre Kissovcov však aj Maďarská garda bola príliš mäkká. V medzičasom zakázanom polovojenskom krídle strany Jobbik sa údajne sklamali. Boli síce na slávnostnej prísahe prvých členov gardy, ale podľa ich výpovedí „organizáciu nepovažovali za uspokojujúcu na vyriešenie spoločenskej situácie, ktorú vnímali ako neúnosnú". Vtedy sa rozhodli, že „získajú zbrane a začnú konať“.

Kissovci, ktorí v Debrecíne pracovali v bare, starší ako hudobný technik, mladší ako vyhadzovač, sa spolu s esbéeskárom Petőom na akcie pripravovali s chladnokrvnou dôkladnosťou. Pri posledných dvoch útokoch im ako šofér pomáhal veterán misie NATO v Kosove Csontos. Podľa obžaloby zo začiatku chceli vyvolať strach, neskôr však už konali vyslovene s úmyslom zabíjať. Miesta útokov si vyberali na základe správ z médií. Udreli tam, kde sa objavili problémy medzi Maďarmi a Rómami.

Ich prvé akcie však nevyvolali väčší ohlas. A keď omylom hodili zápalnú fľašu na dom, v ktorom nežili Rómovia, pritvrdili. Od novembra 2008 terčom ich útokov už neboli budovy, ale ľudia. V obci Nagycsécset podpálili dom a dvoch vybiehajúcich Rómov zastrelili.

Celým Maďarskom otriasol svojou beštialitou ďalší zločin bandy. Vo februári 2009 si spravili poľovačku v štýle Ku-klux-klanu na mladú rómsku rodinu v obci Tatárszentgyörgy. Výstrelmi z guľovnice skolili dvadsaťsedemročného Róberta Csorbu aj s jeho štyriapolročným synom Robim, s ktorým v náručí vybiehal z horiaceho domu. Vážne zranená bola aj Csorbova ďalšia malá dcéra.

Nevinné terče

Podľa vyšetrovateľov si banda zámerne vyberala nevinné obete: deti, ženy či bezúhonných pracujúcich mužov. Jenőa Kóku, ktorý bol tridsať rokov vzorným zamestnancom istého závodu, zastrelili, keď sa ráno práve chystal do práce. Pri poslednom útoku vtrhli do domu Márie Baloghovej a v spánku jej telo doslova rozstrieľali na kusy, pričom ťažko zranili aj jej 13-ročnú dcéru. Rómov tak chceli vyprovokovať k radikálnej odvete. Páchatelia si od toho sľubovali vypuknutie občianskej vojny s konečným riešením, ktorým podľa nich mala byť deportácia Rómov z Maďarska.

Zsolt Pető (hore) a István Csontos, dvaja zo... Foto: SITA/AP, Bela Szandelszky
Maďarsko, Rómovia, rasizmus, súd Zsolt Pető (hore) a István Csontos, dvaja zo štvorice odsúdených, ktorí majú za sériu rasovo motivovaných vrážd Rómov stráviť zvyšok života za mrežami.

Proces sa vliekol dva a pol roka. Na 160 pojednávacích dňoch prehovorilo vyše dvesto svedkov a takmer päťdesiat súdnych znalcov. Prípad brutálnych útokov, ktoré v rokoch 2008 a 2009 držali v hrôze vyše polmiliónovú rómsku komunitu, sa však ešte definitívne neuzavrel. Nielen preto, že odsúdení si neuznali vinu pri tých útokoch, ktoré si vyžiadali ľudské životy a mienia sa odvolať. Súdiť sa chystajú aj príbuzní obetí. „Stopercente zažalujeme štát,“ povedal včera pre portál Index právny zástupca poškodených László Helmeczy. „Budeme žiadať vysoké majetkové a nemajetkové odškodnenie za chyby spáchané pri vyšetrovaní trestných činov,“ dodal.

Chyba za chybou

Hoci v konečnej fáze na pátraní po brigáde smrti pracovalo až 120 detektívov a na hlavy jej členov bola vypísaná najvyššia odmena v histórii maďarskej kriminalistiky, orgány činné v trestnom konaní kopili chybu na chybu. Ako rasovo motivovaný trestný čin začali sériu útokov vyšetrovať až po vyše roku. Za jeden z útokov dokonca takmer rok sedela nevinne vo vyšetrovacej väzbe trojica mladých Rómov.

Školácke chyby sa opakovali aj pri zaisťovaní stôp. Spomínaný prípad v Tatárszentgyörgyi napríklad prvých dvanásť hodín riešili ako požiar po elektrickom skrate, pričom pri predbežnej obhliadke obetí stopy po zásahoch strelnou zbraňou vyhodnotili ako pichnutia klincami trčiacimi z obhoretých trámov zhoreného domu. Zarážajúcich zlyhaní sa dopustili aj tajné služby, ktoré dlhé mesiace sledovali jedného z členov brigády smrti, ale krátko predtým, ako skupina začala terorizovať Rómov, ho z hľadáčika vypustili.

Ako najzávažnejší nedostatok práve skončeného procesu maďarské médiá uvádzajú pochybnosti, či na lavici obžalovaných sedeli všetci páchatelia. Prokurátor vo svojej záverečnej reči uvádzal ako fakt, že obžalovaní mali prinajmenšom jedného dodnes nepoznaného komplica. Nepodarilo sa napríklad odhaliť, kto bol ten tajomný ďalší účastník lúpežného prepadnutia istého poľovníka, ktorému na začiatku série zločinov páchatelia ukradli strelné zbrane použité neskôr proti Rómom. „Môže si byť občan istý, že už nemá dôvod sa znepokojovať?“ položil v denníku Népszabadság znepokojivú otázku po skončení procesu advokát Helmeczy.

Bilancia útokov

November 2008: Zabili Évu Nagyovú (40) a jej švagra Józsefa Nagya (43) v obci Nagycsécs.

Február 2009: V obci Tatárszentgyörgy podpálili dom, a keď z neho ľudia vybiehali, zastrelili Róberta Csorbu (27) so synom Robim (4,5), jeho malú dcéru ťažko zranili.

Apríl 2009: V Tiszalöku výstrelom do srdca zabili vo dverách jeho domu Jenőa Kóku (54), ktorý sa ráno práve chystal do práce.

August 2009: V Kisléte vtrhli do domu Márie Baloghovej (43), v posteli ju popravili a ťažko zranili jej maloletú dcéru.

Celkovo podnikli 9 útokov, vydali 78 výstrelov, hodili 11 zápalných fliaš, spôsobili 5 vážnych zranení a ohrozili životy i zdravie 55 ľudí.

14 debata chyba