Rijád ponúka za zradu Sýrie miliardy Moskve

Vzdajte sa podpory Damasku a na oplátku urobíme s vami obchod za miliardy. Asi takto uvažujú v saudskoarabskom Rijáde, ktorý podporuje sýrskych vzbúrencov. O ponuke Moskve, či presnejšie o politickom úplatku za zradu Sýrie informovala agentúra Reuters v stredajšej "informačnej bombe".

09.08.2013 10:03
Putin, Rijád, Bandar bin Sultán, Sýria, dohoda,... Foto:
Saudskoarabský princ Bandar bin Sultán a ruský prezident Vladimir Putin pózujú fotografom pred stretnutím v Novo-Ogariove, rezidencii ruského hostiteľa.
debata (22)

S ponukou pricestoval do ruskej metropoly ešte minulý týždeň saudskoarabský princ Bandar bin Sultán a šéf rozviedky v jednej osobe. Podľa niektorých zdrojov mal osobne ponúknuť prezidentovi Vladimirovi Putinovi nákup ruských zbraní za 15 miliárd dolárov. Pod jedinou podmienkou: Moskva sa vzdá aktivít na pôde BR OSN v prospech vlády prezidenta Bašara Asada. Hlavne použitia práva veta.

V ponuke princa mal byť dokonca aj dodatok, podľa ktorého Rijád garantuje Moskve, že export saudskoarabského plynu z Perzského zálivu neohrozí postavenie Ruska ako jedného z hlavných vývozcov spomínanej suroviny do Európy. Bandar sa vraj pokúšal rozptýliť obavy Moskvy aj z v toho, že po prípadných politických zmenách v Damasku nebudú Sýriu križovať nové plynovody z krajín Perzského zálivu a tak konkurovať ruským dodávkam plynu. Ide v prvom rade o Katar. Podľa niektorých zdrojov sa saudskoarabský princ Bandar pokúšal v rezidencii ruského prezidenta Putina rozptýliť aj obavy Rusov z možného nástupu islamských extrémistov v prípade pádu režimu v Damasku.

Moskva postoj nezmení

Už prvé reakcie politológov na ponuku Rijádu vyznievajú však opatrne, ba až pesimisticky. „Aj keď ide o veľkú sumu, Kremeľ nezmení doterajší prosýrsky postoj,“ cituje portál Vedomosti.ru politológa Konstantina Makienka. Opiera sa pritom hlavne o poznatok, že medzi Saudskou Arábiou a Ruskom „chýba dôvera v oblasti vojensko-technickej spolupráce“. Zároveň pripomenul, že Rijád podobné aktivity prejavil už v roku 2000. Vtedy Rusom ponúkal obchod síce „iba“ za 4 miliardy dolárov v rámci nákupu moderných ruských tankov, bojových vozidiel pechoty či vrtuľníkov. V hre bol vtedy pre zmenu Irán a konkrétne zastavenie ruských dodávok zbraní Teheránu. Rozhovory mali už konkrétnu podobu a tanky T-90C mali už dokonca za sebou skúšky v púštnych podmienkach Saudskej Arábie. Nakoniec dialóg zašiel do stratena až napokon z obchodu nič nebolo.

Zaujímavé je pritom, že sa tak stalo v čase, keď Moskva v roku 2010 jednostranne zastavila dodávku už čiastočne vyplatených a pre Irán vyrobených raketových komplexov S-300PMU2 Favorit. Viacerí odborníci sa preto domnievajú, že aj najnovší pokus o podplácanie Moskvy je zopakovaním rovnakého triku.

„Rijád podporuje radikálnych islamistov v Sýrii a aj preto postoj Kremľa k Damasku sa v najbližšom období sotva zmení,“ myslí si Vladimir Sažin, odborník na otázky Blízkeho východu, citovaný portálom Kommersant.ru.

Varianty existujú, ale…

„Požiadavky Sýrie sú pre Moskvu principiálnou otázkou,“ dodáva politológ. Zároveň však potvrdil, že Rusko sa nedrží zubami-nechtami osoby Bašara Asada. Vraj určité varianty existujú. No dnes vraj nie sú podmienky na zmenu ruského postoja k Damasku.

„Samozrejme, že prípadný obrat by potešil nielen Moskvu, ale aj Washington či Brusel, ale znamenalo by to otvorenie dverí najradikálnejšej islamskej opozícii,“ dodáva politológ z Ruskej akadémie vied.

Aj Stuart Winer z denníka The Times of Israel reagoval podobne na najnovšie pokusy Rijádu. „Podľa líbyjského zdroja, ktorý informoval Reuters, vraj po štvorhodinovom rokovaní princa Bandara v Moskve sa Rijád tešil z ich výsledku. Ibaže Rusko ani predstavitelia Saudskej Arábie nepotvrdili oficiálne dosiahnutý úspech. Moskva aj naďalej ostáva verným spojencom Asada,“ brzdil izraelský komentátor prípadný optimizmus nielen Rijádu. Navyše sa ozvali hlasy, podľa ktorých Rusko nezmení postoj aj preto, lebo doteraz vraj stále nemá predstavu o stabilite situácie po prípadnom odchode prezidenta Asada z politickej scény.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #rokovania #Rusko #Sýria #povstalci #Saudská Arábia