Moslimské bratstvo pripravuje 'miliónový pochod hnevu'

Hlboko rozdelená egyptská spoločnosť bude v piatok čeliť ďalšej konfrontácii, ku ktorej v snahe zomknúť svojich prívržencov vystavenej armádnym represiám vyzvalo Moslimské bratstvo.

16.08.2013 07:55 , aktualizované: 09:20
Egypt, nepokoje Foto: ,
Policajné jednotky násilím rozháňajú tábory prívržencov Moslimského bratstva a zosadeného exprezidenta Muhammada Mursího.
debata (7)

Po poludňajších modlitbách sa majú stúpenci zvrhnutého prezidenta Muhammada Mursího vydať do ulíc miest k národnému „miliónovému pochodu hnevu“ a skoncovať s režimom „armádnych sprisahancov“.

Mobilizácia k „pochodu hnevu“ je ozvenou ľudového povstania zo začiatku roka 2011, keď bol pod rovnakým heslom zvrhnutý prezident Husní Mubarak. Odporcovia islamistov z radov liberálnych a ľavicových organizácií vyzvali naopak na piatok k protestom proti „teroristickým akciám“, ktorých sa podľa nich Moslimské bratstvo dopúšťa.

V Egypte v noci pokračovali zrážky stúpencov zvrhnutého prezidenta Muhammada Mursího s bezpečnostnými silami. Islamisti a ich stúpenci na mnohých miestach zaútočili na policajné kasárne a vládne úrady.

V provincii Mínja sa prívrženci zvrhnutého prezidenta Muhammada Mursího pokúsili zaútočiť na kasárne poriadkovej polície v okrese Abú Karkas, odraziť ich útok vraj pomohli rodinní príslušníci policajtov. Podľa informácie očitých svedkov na spravodajskom portáli Youm7 ale islamisti zapálili miestnu policajnú stanicu.

Miestne médiá okrem toho informovali, že v blízkosti káhirského námestia Tahrír bolo v piatok ráno pred koncom zákazu vychádzania počuť výstrely.

V meste Aríš na Sinajskom polostrove zapálili stúpenci Moslimského bratstva budovu daňovej správy. Podľa očitých svedkov sa obyvatelia snažili oheň uhasiť, útočníci sa ale vrátili s novými zápalnými bombami. Druhýkrát už vraj na požiar „dohliadali“, aby nikto nemohol zasiahnuť.

„Napriek bolesti a smútku zo straty našich mučeníkov, nedávne zločiny pučistov len zvýšili naše odhodlanie s nimi skoncovať,“ uviedol na svojom twitterovom účte hovorca Moslimského bratstva Džihád Haddad.

Pri potláčaní pouličných protestov armádou bolo v stredu a vo štvrtok podľa spresnených vládnych údajov usmrtených 638 ľudí a 4201 ďalších zranených. Podľa islamistov je počet obetí mnohonásobne vyšší.

OSN vyzvala účastníkov egyptského konfliktu k ukončeniu násilia

Akcie sa majú uskutočniť napriek silnejúcim medzinárodným výzvam k pokoju a zdržanlivosti. Bezpečnostná rada OSN v piatok na svojej naliehavej schôdzi v New Yorku vyzvala všetkých účastníkov konfliktu v Egypte k ukončeniu násilia a maximálnej zdržanlivosti. Účastníci rokovania, ktoré sa konalo za zatvorenými dverami, vyzvali znepriatelené strany k národnému zmiereniu.

„Členovia Rady sa domnievajú, že je nutné ukončiť v Egypte násilnosti. Strany konfliktu musia prejaviť maximálnu zdržanlivosť a smerovať k národnému zmiereniu,“ povedala po skončení rozpravy María Cristina Percevalová, zástupkyňa Argentíny, ktorá Bezpečnostnej rade predsedá.

V neprítomnosti generálneho tajomníka OSN Pan Ki-muna, ktorý je na ceste po Blízkom východe, informoval členov Rady o vývoji v Egypte jeho námestník Jan Eliasson. „Informoval som členov Rady o vývoji egyptskej krízy, a teraz je vec v ich rukách,“ povedal Eliasson po skončení schôdze.

O urýchlenú schôdzu BR OSN požiadali Veľká Británia, Francúzsko a Austrália, už skôr podalo rovnaký návrh Turecko. Cieľom schôdze bolo podľa informovaných diplomatov „definovať spoločný prístup (k vývoju v Egypte) v záujme zmiernenia krízy“.

Zásah egyptskej armády proti stúpencom Moslimského bratstva vyvolal diplomatický konflikt s Tureckom, ktoré odvolalo na konzultácie svojho veľvyslanca v Káhire. Egypt krátko nato na turecký krok reagoval rovnako.

Egyptský prezidentský úrad sa v piatok vo vyhlásení ohradil proti kritike prezidenta USA Baracka Obamu, ktorý vo štvrtok odsúdil násilné potlačenie islamistických protestov. Podľa vyhlásenia nie je Obamovo tvrdenie založené na faktoch a posilní a povzbudí násilnícke skupiny, ktoré sa v egyptských mestách dopúšťajú „teroristických činov“.

O uzavretí svojho veľvyslanectva v Káhire z bezpečnostných dôvodov vo štvrtok informovala Kanada. Úrad zostane zatiaľ uzavretý do nedele, keď kanadské ministerstvo zahraničia situáciu v Egypte znova vyhodnotí, oznámila agentúra AFP. Dôvodom uzavretia ambasády je obava o zdravie a životy diplomatov a personálu.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #Mursí #Moslimské bratstvo #OSN