Nemci uznajú neurčité pohlavie

V Nemecku sa do matrík už nebudú zapisovať len chlapci a dievčatá. Spolková republika sa stane prvou európskou krajinou, ktorá umožní uznanie tretieho pohlavia.

20.08.2013 10:00
debata (1)

Rodičia budú môcť požiadať o nevyplnenie kolónky „pohlavie“ v rodnom liste svojho dieťaťa, ak sa narodí s nejednoznačným pohlavím, čiže so znakmi ženy i muža.

Túto možnosť zavádza novela Občianskeho zákonníka, ktorá začne platiť od 1. novembra, informuje denník Süddeutsche Zeitung. Revolučnú zmenu zákona odporučil spolkový ústavný súd, podľa ktorého patrí právo určiť vlastné pohlavie k základným ľudským právam.

Až doteraz sa rodičia pri zápise novorodenca do matriky museli rozhodnúť medzi dvoma pohlaviami aj v prípade, že ich potomok prišiel na svet ako hermafrodit. V budúcnosti bude možné toto rozhodnutie spraviť kedykoľvek v neskoršom priebehu života. Daný človek bude mať dokonca právo nerozhodnúť sa a zostať pri „treťom pohlaví“.

Podľa Süddeutsche Zeitung však zostáva naďalej nejasné, ako zmena ovplyvní zaznamenávanie pohlavia v iných osobných dokumentoch, než v rodnom liste. Napríklad v cestovných pasoch zostáva na výber stále iba „F“ pre ženské a „M“ pre mužské pohlavie. Nemecký časopis pre rodinné právo FamRZ navrhuje, aby sa aj v týchto dokladoch zaviedla tretia kategória označená písmenom X.

Nová úprava sa netýka transsexuálov – teda ľudí, ktorí sa cítia byť príslušníkmi určitého pohlavia, hoci anatomicky majú pohlavie opačné. Tí už majú v Nemecku dávno možnosť pohlavie si v priebehu života zmeniť – nielen operáciou a hormonálnou terapiou, ale aj úradne.

Európska únia, ktorá sa snaží koordinovať antidiskriminačné úsilie jednotlivých členských štátov, v tejto otázke za Berlínom zaostáva. Najviac sa k nemeckému príkladu pri uznaní neurčitého pohlavia spomedzi dvadsaťosmičky priblížilo Fínsko.

Iba pred šiestimi týždňami ako prvá krajina na svete zrovnoprávnila „tretie“ pohlavie Austrália. Spravila to ešte benevolentnejšie ako Nemecko. Tretie pohlavie sa v Austrálii vzťahuje nielen na anatomicky obojpohlavné osoby, ale aj na transsexuálov či kohokoľvek, kto sa vymedzuje ako „genderovo neutrálny“.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #pohlavie