Sýria: chemický útok ako plánovaná provokácia?

Sýrska vláda nepotrebuje používať chemické zbrane v čase, keď zaznamenáva vojenské úspechy na mnohých frontoch a v okolí Damasku opozícia priveľmi neohrozuje vládne sily, konštatovala americká CNN.

23.08.2013 08:55
Sýria, Dmask, výbuch, chemické zbrane, trhovisko Foto: ,
Napriek sýrskou opozíciou šírenej informácii o chemickom útoku vo východnej časti metropoly zaplnili aj vo štvrtok kupujúci priestory starého a populárneho trhoviska Hamadia v Damasku.
debata (27)

Reagovala tak na „brutálne následky použitia chemickej zbrane“ Damaskom. Zároveň si spravodajský kanál položil otázku, načo by sýrska moc riskovala akciu v husto obývanom mieste, v ktorom hrozia obrovské straty na životoch civilistov.

„Prečo by vláda použila počas veternej noci takú ničivú látku, ako je sarín a ešte k tomu tak blízko centra Damasku?“ zaznela z obrazovky ďalšia z otázok spochybňujúcich tvrdenie predstaviteľa Národnej sýrskej koalície Chálida Sáliha, podľa ktorého si útok rakiet s chemickými hlavicami v noci na stredu vyžiadal až 1 700 obetí a dýchacie ťažkosti má vraj doteraz viac ako 6 000 ľudí.

Fotografie ako dôkaz

Tvrdenia časti odporcov režimu prezidenta Bašara Asada majú dokazovať fotografie v sociálnych sieťach, na ktorých sú bezvládne telá vrátane detí a žien. Čoraz viac sa však v tejto súvislosti objavujú hlasy, podľa ktorých pri dnešnej úrovni technológie môže podobné „dôkazy“ o masakre vyrobiť aj školák. Napokon vraj takto vyrobené podvrhy sa objavili v minulosti vo viacerých konfliktoch vrátane Iraku či Mexika.

„Napokon miesto aj ľudia na snímkach môžu byť skutočné, ale samotné zábery zaznamenávajúce tragédiu môžu byť z úplne iného miesta, ako je v tomto prípade Sýria,“ povedala pre BBC Anna Neistat z ľudskoprávnej organizácie Human Rights Watch. Pri vyšetrovaní sú podľa nej preto k videodôkazom veľmi opatrní a berú ich vážne tak na 5 percent. „O skutočných dôkazoch hovoríme až vtedy, keď sme si istí, že sú pravé a v tomto prípade ak pochádzajú naozaj zo Sýrie,“ dodala Neistat.

Nemocnice v Damasku bez návalu pacientov

Spravodajkyňa denníka Komsomolskaja pravda v Damasku Nigina Beroeva sa podujala hľadať dôkazy o chemickom útoku v postihnutej damaskej štvrti Východná Guta.

„Žijeme v hoteli vzdialenom iba 300 metrov od spomínanej štvrte. Celý čas sme situáciu v nej sledovali. V prípade použitia chemickej látky by som však asi v tejto chvíli nepísala svoje spravodajstvo,“ informovala vo štvrtok. V metropole navštívila aj viaceré nemocnice, kde podľa opozíciou avizovaného rozsahu počtu obetí a zranených očakávala ľuďmi preplnené chodby.

„Nič podobné som však nevidela. Dokonca v niektorých izbách boli aj prázdne postele. Väčšina ošetrovaných pacientov utrpela náhodné zranenia od črepín po vybuchnutí mínometných granátov. Ani stopy po následku chemickej otravy,“ dodala spravodajkyňa. Chcela navštíviť aj samotné miesto skazy, ale podľa jej slov oblasť povstalci hermeticky uzavreli a nikoho do nej nepúšťajú.

Inšpektori OSN nemajú mandát

Od nedele je v Sýrii dvadsať inšpektorov OSN, ktorých vedie vysokokvalifikovaný Švéd Ake Sellströmem. Ich úlohou je vyšetriť informácie o použití chemikálií spred pol roka. Iróniou je, že miesto opozíciou opísanej skazy je len niekoľko kilometrov vzdialené od hotela, v ktorom inšpektori spali v noci na stredu, teda v čase chemického útoku. Inšpektori však zatiaľ nemajú mandát vstúpiť do inkriminovanej oblasti.

Rusko je za objektívne vyšetrenie

Zatiaľ však rastie medzinárodný tlak na vyšetrenie incidentu. V stredu večer sa na tom zhodli aj účastníci mimoriadneho rokovania BR OSN. Formálnej žiadosti však zabránili Rusko a Čína. Podľa nich nejde totiž o skutočné hľadanie vinníkov. Ako povedal oficiálny predstaviteľ ruského ministerstva zahraničia Alexandr Lukaševič, ide o snahu „za každú cenu získať dôvod na vznik požiadaviek smerujúcich k BR OSN. Ich cieľom je snaha prikloniť organizáciu na stranu odporcov režimu a tým znížiť šance zvolať konferenciu o Sýrii, známu ako Ženeva 2“. V tejto súvislosti Lukaševič pripomenul, že na 28. augusta je naplánované rokovanie ruských a amerických odborníkov pripravujúcich práve spomínaný summit.

Ruský diplomat zároveň oznámil, že Moskva súhlasí s objektívnym vyšetrovaním prípadu. Pritom informoval, že v inkriminovanom čase vypálili z pozícií kontrolovaných opozíciou jednu po domácky vyrobenú raketu s hlavicou obsahujúcou zatiaľ nezistenú chemickú látku.

© Autorské práva vyhradené

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #povstalci #vojna #Asad #útoky #chemické zbrane