V Rusku pre záplavy evakuovali 24-tisíc ľudí

V oblasti ruského Ďalekého východu evakuovali pre záplavy 24-tisíc ľudí. Hladina rieky Amur pritom neustále stúpa, v piatok večer miestneho času dosiahla už 7,2 metra.

23.08.2013 17:00
debata

Rieka ohrozuje najmä mesto Chabarovsk, ktorého obyvatelia budujú 24 hodín denne ochranné hrádze, informovala agentúra AFP. „Zatiaľ sme evakuovali 23 640 ľudí vrátane 7 600 detí,“ uviedol hovorca ministerstva pre mimoriadne situácie. Hladina Amuru vzrástla počas dňa o desať centimetrov, meteorológovia očakávajú, že v sobotu to bude podobné a Amur tak dosiahne 7,3 metra.

„Naša predpoveď znie, že bude mať 28. augusta 7,8 metra,“ uviedol meteorológ Jurij Varakin. Týmto tempom by na začiatku septembra mohla hladina prekročiť 8,3 metra. Pritom miestne úrady stavajú hrádze len do výšky ôsmich metrov. „Musíme sa na to pripraviť. Ak stavajú len osemmetrové hrádze, nebude to stačiť,“ dodal Varakin.

Veľká voda celkovo zasiahla približne 50-tisíc ľudí. Množstvo z nich sa podarilo evakuovať, ďalšie stovky však svoje domovy odmietajú opustiť. V Chabarovsku, kde žije okolo 600-tisíc ľudí, voda rýchlo stúpa. „Kúpil som si čižmy, ale keď som sa vrátil domov, zistil som, že sú mi už na nič,“ poznamenal jeden z miestnych obyvateľov.

Obrovské škody budú tiež v hospodárstve, miestne úrady už teraz hovoria o sume osem miliárd rubľov. Veľká voda zaplavila najmä polia s obilím. Hladina Amuru podľa posledných predpovedí začne klesať až na konci septembra alebo na začiatku októbra, informovala agentúra RIA Novosti.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #záplavy #Amur