Lajčák vystúpil v Haagu na konferencii k mierovému riešeniu sporov

Podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslav Lajčák sa v stredu zúčastnil na slávnosti pri príležitosti jubilejného 100. výročia otvorenia Mierového paláca v Haagu. Palác predstavuje od svojej slávnostnej inaugurácie v r. 1913 symbol medzinárodného mieru a spravodlivosti.

28.08.2013 19:04
Lajčák, diplomacia, minister zahraničia Foto: ,
Miroslav Lajčák
debata (14)

Na slávnostnej akcii sa spolu s ministrom Miroslavom Lajčákom zúčastnili generálny tajomník OSN Pan Ki-mun, holandský kráľ Willem Alexander, sudcovia medzinárodných tribunálov a ďalší významní hostia. Mierový palác je sídlom prestížnych súdnych inštitúcií akými sú Medzinárodný súdny dvor, hlavný súdny orgán OSN, a Stály arbitrážny dvor, ako aj Haagskej akadémie medzinárodného práva verejného a súkromného. Bol postavený začiatkom 20. storočia a jeho výstavbu v majoritnej časti financoval známy filantrop Andrew Carnegie.

Lajčák sa tiež zúčastnil na ministerskej konferencii k mierovému riešeniu sporov organizovanej ministrom zahraničných vecí Holandského kráľovstva Fransom Timmermansom. V rámci panelovej diskusie k mediácii, v ktorej bol minister Lajčák hlavným hosťom, tlmočil šéf slovenskej diplomacie pohľad Bratislavy na mierové riešenie medzinárodných konfliktov v súlade s Chartou OSN. Súčasne prezentoval svoje osobné skúsenosti mediátora pri organizovaní referenda o vystúpení Čiernej Hory zo štátneho zväzku so Srbskom, ako i dosiahnuté výsledky a závery vyplývajúce z jeho pôsobenia.

Na okraj slávnostného podujatia sa minister M. Lajčák stretol so svojim holandským partnerom F. Timmermansom, s ktorým prerokoval otázky budúceho predsedníctva Slovenskej republiky a Holandského kráľovstva v Rade Európskej únie v roku 2016 a holandskej iniciatívy na prehodnotenie rozdelenia kompetencií medzi úniou a členskými štátmi v súlade s princípmi subsidiarity a proporcionality.

Šéf slovenskej diplomacie rokoval aj s generálnym riaditeľom Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW) Ahmetom Üzümcüom. Témou bola aktuálna situácia v Sýrii, pričom generálny riaditeľ informoval ministra o priebehu práce vyšetrovacej misie OSN, ktorej jadro tvoria experti OPCW. Partneri taktiež rokovali o vzájomnej spolupráci, aktuálnych aktivitách organizácie ako aj o pripravovanej návšteve generálneho riaditeľa na Slovensku, ktorá je plánovaná na jeseň tohto roku.

14 debata chyba