Americký senátny výbor povedal áno útoku v Sýrii

Barack Obama dosiahol v stredu prvé víťazstvo v snahe získať podporu Kongresu USA pre trestný útok proti sýrskemu režimu.

04.09.2013 16:15 , aktualizované: 22:46
Obama Foto: ,
Barack Obama počas stredajšej návštevy vo Švédsku.
debata (46)

Navrhnutú rezolúciu schválil zahraničný výbor Senátu, hornej kongresové komory. Obama, ktorý je na návšteve Švédska, vopred neskrýval nádej, že ho zákonodarcovia podporia.

Ruský prezident Vladimir Putin v stredu prvýkrát nevylúčil možnosť, že Moskva v Bezpečnostnej rade OSN nebude blokovať vojenskú akciu proti Damasku. Avšak iba v prípade, že budú predložené jasné dôkazy, že sýrsky režim má na svedomí chemický útok. Rusko zatiaľ o Asadovej vine nie je presvedčené a naďalej posilňuje svoje námorné sily v citlivom regióne východného Stredomoria.

Obama v Štokholme upozornil, že svet musí dať jasnú odpoveď na chemický útok, o ktorého vinníkoch je pevne presvedčený." Dôkazy o použití chemických zbraní sýrskou vládou sú zrejmé," konštatoval a dodal, že pri zvažovaní protisýrskeho útoku nie je v hre jeho osobná dôveryhodnosť, ale prestíž amerického Kongresu i celého svetového spoločenstva. Zároveň zdôraznil, že ako vrchný veliteľ amerických ozbrojených síl si vyhradzuje právo „konať s ohľadom na záujmy národnej bezpečnosti“.

Rezolúcia navrhnutá Bielym domom okrem iného predpokladá, že do akcie nebudú nasadené pozemné jednotky. Obe komory Kongresu – Senát a Snemovňa reprezentantov, budú o dokumente v plénach rokovať zrejme budúci týždeň.

Niektorí republikánski i demokratickí senátori v stredu v zahraničnom výbore do poslednej chvíle váhali, či úder podporia. Napríklad vplyvný republikán John McCain požadoval tvrdší zásah. Niektorí jeho kolegovia, naopak tvrdili, že vláda ešte nepredložila dôkazy, ktoré dostatočne potvrdzujú, že za útokom je Asad.

Putin naznačil, že videozáznam dokumentujúci tragické následky útoku môže byť montážou rebelov napojených na al-Kajdá. Nemecká tajná služba pritom počas dňa zverejnila vypočuté telefonické vyjadrenia činiteľa Hizballáhu, podľa ktorého sa sýrsky prezident Bašár Asad dopustil chyby, keď nariadil chemický útok.

Podľa Putina by vojenský zásah v Sýrii bez mandátu OSN bol agresiou a otvoril by možnosť nových ruských zbrojných dodávok Asadovi. Francúzsko medzitým ďalej zháňa po boku USA spojencov na podporu útoku v Európe. Konečnú bilanciu stúpencov a odporcov zásahu by francúzska diplomacia mohla urobiť počas víkendu na neformálnom stretnutí ministrov zahraničných vecí EÚ v litovskom Vilniuse. Paríž by vraj podporil aj také spoločné vyhlásenie EÚ, ktoré by „operačnú“ podporu vojenskému úderu priamo neposkytlo. Aspoň by sa však mohlo vyhnúť formuláciám, ktoré by spájali intervenciu s mandátom Bezpečnostnej rady.

EÚ nie je jednotná

Jednoznačne za zásah v Sýrii je z európskej dvadsaťosmičky podľa agentúry AFP Chorvátsko, Dánsko, Grécko, Lotyšsko, Rumunsko a Cyprus. Berlín účasť na vojenskom zásahu vylúčil, proti akcii sa vyslovil aj britský parlament. Jeho zamietavé rozhodnutie podporilo Belgicko, považované inak za blízkeho francúzskeho spojenca. Taliansko a Španielsko trvajú na tom, že protisýrska akcia musí podliehať súhlasu OSN.

Francúzsky premiér Jean – Marc Ayrault vyhlásil, že ak by chemický útok v Sýrii zostal bez odozvy, išlo by o nesprávne posolstvo pre Irán a jeho kontroverzný jadrový program. Západ podozrieva Teherán zo snahy o zostrojenie jadrovej bomby. Ceny ropy na svetovom trhu v stredu klesli o približne jeden dolár, keď obchodníci dospeli k záveru, že vyhliadky na skorý americký zásah proti Sýrii zoslabli. Analytici navyše tvrdia, že dôsledky prípadného útoku by boli zrejme obmedzené.

Kerry: Arabi sa ponúkli, že zafinancujú útok na Sýriu

Arabské štáty ponúkli Američanom, že finančne prispejú na prípadnú vojenskú intervenciu v Sýrii.Členom amerického Kongresu to v stredu povedal minister zahraničných vecí USA John Kerry. Urobil tak v rámci debaty, počas ktorej chce poslancov presvedčiť, aby inváziu do blízkovýchodnej krajiny podporili. „Pokiaľ ide o arabské krajiny a ich ponuku niesť náklady a pomôcť, odpoveď je jednoznačne áno, ponúkli to. Ponuka je na stole,“ vyhlásil na rokovaní zahraničného výboru Snemovne reprezentantov.

Kerry sa v parlamente už druhý deň pokúša presviedčať Kongresmanov, aby podporili krátku vojenskú akciu v Sýrii. Americký Kongres bude hlasovať o podpore vojenskej akcie v Sýrii budúci týždeň. V utorok večer zahraničný výbor amerického Senátu prijal návrh rezolúcie umožňujúci americkú vojenskú intervenciu v Sýrii. Návrh obmedzuje trvanie prípadnej operácie na najviac 90 dní a vylučuje nasadenie pozemných síl.

Sýria: Sme pripravení aj na tretiu svetovú vojnu

Režim sýrskeho prezidenta Baššára Asada je podľa slov svojich najvyšších predstaviteľov pripravený na akýkoľvek útok zo strany Spojených štátov. Zástupca sýrskeho ministra zahraničných vecí Faisal Makdád to povedal v rozhovore pre agentúru AFP.

„Sýrska vláda nezmení svoje postoje, aj keby prišlo k tretej svetovej vojne. Žiadny Sýrčan nemôže obetovať nezávislosť svojej krajiny,“ vyhlásil v stredu. Režim podľa neho prijal „všetky opatrenia“ na odvrátenie prípadného vojenského útoku. „Nebudeme poskytovať informácie, akým spôsobom Sýria odpovie,“ dodal.

Švédsko ponúka plošný azyl pre sýrskych utečencov

Švédsko ako prvá krajina Európskej únie ponúklo plošný azyl pre všetkých utečencov zo Sýrie.Ako informovala hovorkyňa švédskeho imigračného úradu Annie Hoernbladová, povolenie na pobyt vo Švédsku odteraz dostanú všetci Sýrčania, ktorí o neho požiadajú. „Úrad tak rozhodol, pretože násilie v Sýrii sa podľa neho tak skoro neskončí,“ povedala.

Povolenia budú vydávať až do odvolania. Doteraz dostávali utečenci vo Švédsku najviac trojročný dočasný pobyt, pričom každá žiadosť sa zvažovala individuálne. Sýrčania, ktorí dostali dočasný azyl, budú môcť teraz požiadať o trvalý pobyt a do krajiny budú môcť priviesť aj svoje rodiny.

OSN v utorok informovala, že Sýriu opustilo už viac ako dva milióny ľudí. Úrad Vysokého komisára OSN pre utečencov eviduje aj ďalších 4,25 milióna Sýrčanov ukrývajúcich sa vo vlastnej krajine. Celkovo tak počet sýrskych utečencov dosahuje 6,2 milióna, čo je až tretina z celkovej viac ako 20-miliónovej populácie. Najviac Sýrčanov (716-tisíc) našlo útočisko v Libanone, ďalej v Jordánsku (viac ako pol milióna), Turecku (460-tisíc), Iraku (168-tisíc) a Egypte (110-tisíc). Švédsko od roku 2012 prijalo asi 14 700 sýrskych imigrantov.

46 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Sýria #Švédsko