Podľa dôkazov chemické zbrane použil Asad, tvrdia ministri obrany EÚ

Dôkazy ukazujú, že chemický útok na predmestie Damasku z 21. augusta majú na svedomí jednotky prezidenta Bašara Asada, uviedli ministri obrany EÚ na stretnutí v Litve.

06.09.2013 17:53
Litva, Catherine Ashtonová, ministri,... Foto: ,
Šéfka diplomacie EÚ Catherine Ashtonová a minister zahraničných vecí Litvy Linas Linkevicius na stretnutí ministrov zahraničia vo Vilniuse.
debata (58)

„Existuje veľa znakov toho, že chemické zbrane použil sýrsky režim,“ povedal litovský minister obrany Juozas Olekas. Minister tiež uviedol, že hoci všetci ministri „odsúdili použitie chemických zbraní a podporujú potrestanie tých, čo sú za to zodpovední, existuje veľa možností, ako to urobiť“. Ďalší predstaviteľ EÚ, ktorý si prial zostať v anonymite, povedal, že Francúzsko a Dánsko patria medzi krajiny, ktoré podporujú útok na sýrsky režim, zatiaľ čo Taliansko a Španielsko sú skeptickejšie.

„Nikto však nepovedal, že bude vojenský zásad odsudzovať, ak k nemu dôjde,“ povedal predstaviteľ. Generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen v piatok povedal novinárom, že „v Sýrii je potrebná rázna medzinárodná odpoveď“. „Medzinárodné spoločenstvo má zodpovednosť podporovať a trvať na všeobecnom zákaze používania chemických zbraní.“

V piatok sa majú v Litve, ktorá do konca roka predsedá Rade EÚ, stretnúť aj európski ministri zahraničných vecí, ku ktorým sa má v sobotu pridať americký šéf diplomacie John Kerry. Francúzsky minister Laurent Fabius pred stretnutím vyhlásil, že „ministri zahraničia 28 krajín bloku by mali aspoň zabezpečiť dohodu, ktorá by odsúdila použitie chemických zbraní“. „Dôkazy, ktoré nám boli predložené, ukazujú, že za masakrom z 21. augusta pri Damasku bol Asad.“

Rusko varuje USA pred poškodením chemického arzenálu

Ruská vláda v piatok varovala Spojené štáty pred útokmi na objekty využívané v súvislosti s chemickým arzenálom Sýrie, keďže takýto krok by mohol mať „nebezpečné“ dôsledky. Podľa vyhlásenia ministerstva zahraničných vecí Moskva „vníma ako obzvlášť znepokojujúcu skutočnosť, že zariadenia vojenskej infraštruktúry zabezpečujúce celistvosť a bezpečnosť sýrskeho chemického arzenálu sú medzi možnými cieľmi vojenských útokov“. Reaguje tak na zámer Spojených štátov zasiahnuť proti silám sýrskeho prezidenta Bašara Asada.

Rusi varujú „americké orgány a ich spojencov pred napadnutím akýchkoľvek chemických zariadení a priľahlých území“ a upozorňujú, že „takéto konanie by predstavovalo nebezpečný zvrat v tragickom vývoji sýrskej krízy“.

Okrem uvoľnenia vysoko jedovatých látok sa Moskva obáva, že v dôsledku „bezohľadného“ zásahu by sa mohli chemické zbrane dostať do rúk militantov a teroristov". „Bombardovanie chemického skladu v irackej al-Muthanne Spojenými štátmi v roku 1991 viedlo k vážnej kontaminácii priľahlého územia,“ pripomína ministerstvo s tým, že „pre mierumilovných obyvateľov Sýrie a iných krajín regiónu môžu byť následky ešte vážnejšie.“ Vyhlásenie zverejnili počas dvojdňového summitu skupiny G20 v Petrohrade, kde otázka reakcie na údajný chemický útok v Sýrii z 21. augusta zatienila tradičnú ekonomickú agendu. Hovorca rezortu zahraničia ešte v stredu varoval taktiež pred útokom na jadrový reaktor nachádzajúci sa blízko Damasku.

Británia je bezvýznamný ostrov, útočí Putinov hovorca

Britský premiér David Cameron zostal pobúrený výrokmi hovorcu ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý označil Britániu za „malý ostrov, ktorému nikto nevenuje pozornosť“. Reagoval tak na aktuálnu debatu o prípadnom útoku na Sýriu, o ktorom rokujú lídri na prebiehajúcom summite G20 v ruskom Petrohrade. Britský parlament ozbrojenú akciu minulý týždeň odsúhlasiť odmietol, Cameron ho však na rozdiel od Rusov vehementne podporuje.

Dmitrij Peskov chcel pred ruskými novinármi na túto citlivú situáciu, v ktorej sa Cameron ocitol, poukázať. Navyše sa mal vyjadriť, že „ruskí oligarchovia skupujú veľké časti Chelsea“, bohatej štvrte centre Londýna. O jeho výrokoch vo štvrtok informovala britská vysielacia stanica BBC.

„Neprijímam takéto veci. Británia bude jedným z lídrov v snahe predstaviť plány pre mierový proces v Sýrii. Británia dnes vedie celosvetovú debatu v záujme reakcie na použitie chemických zbraní (v Sýrii). Som si istý, že Rusi ako súčasní hostitelia svetových lídrov budú chcieť vysvetliť tieto tvrdenia,“ povedal líder Spojeného kráľovstva, ktoré s Moskvou má dlhodobo napäté vzťahy.

Ekonomický summit G20 zatienili rokovania o Sýrii

Program pôvodne ekonomického summitu zatienila sýrska kríza, podľa diplomatických zdrojov však „otvorená debata“ len potvrdila hlboký rozpor v názoroch hlavných mocností na sýrsky vývoj. Tábor najmocnejších krajín sveta je podľa agentúry DPA rozdelený.

Podľa diplomatov oboznámených s atmosférou summitu boli v Petrohrade rozhovory o sýrskej kríze otvorené a podrobné. Ukázali ale jasne, že rozpory v názoroch na formu odpovede svetového spoločenstva na vývoj v Sýrii sa prekonať nedarí. USA podľa diplomatov fakticky rezignovali na úlohu OSN, ktorú podľa Obamových poradcov blokuje neústupný postoj Číny a Ruska.

58 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #G20 #Rusko #USA #Cameron #Petrohrad #Vladimir Putin