Vojna v Sýrii môže byť dlhšia ako deň-dva, tvrdí riaditeľ CENAA

Vojenská operácia v Sýrii môže podľa riaditeľa Centra pre európske a severoatlantické vzťahy (CENAA) Roberta Ondrejcsáka trvať dlhšie ako jeden alebo dva dni.

08.09.2013 10:19
Sýria, Damask Foto: ,
Na archívnej snímke stúpajú kúdole dymu z ťažkej mínometnej paľby vo východnom Damasku.
debata (19)

Ako povedal, okrem prvého cieľa – teda „potrestať“ sýrsku vládu za použitie chemických zbraní sa totiž môžu objaviť aj ďalšie, ako napríklad oslabiť možnosť Damasku nasadiť chemické zbrane, dokonca aj mierne zmeniť rovnováhu síl v sýrskej občianskej vojne. „Začiatok operácie v Sýrii v súčasnosti závisí od politických rozhodnutí v Spojených štátoch. Prezident USA sa rozhodol zodpovednosť za rozhodnutie o útoku preniesť na Kongres, ktorý sa má rozhodnúť v priebehu budúceho týždňa. Rozhodnutie bude s vysokou pravdepodobnosťou v prospech operácie, treba ale dodať, že postup Baracka Obamu môže mať dopad aj na percepciu amerického líderstva vo svete,“ povedal Ondrejcsák.

S vysokou pravdepodobnosťou budú podľa Ondrejcsáka cieľmi aj zbraňové systémy a veliace a riadiace centrá sýrskej protivzdušnej obrany. „S istotou sa však dá povedať aj to, že operácia nebude rozsiahlejšia ako napríklad v Iraku alebo Afganistane. V súčasnosti sú úplne iné strategické ciele USA a spojencov, aj medzinárodné prostredie, spoločenská klíma, ekonomická situácia, stav ozbrojených síl,“ uviedol. Dôležitým momentom bude podľa neho aj dlhodobý dopad britského rozhodnutia vojensky neparticipovať na prípadnej operácii na pozíciu Londýna v medzinárodných vzťahoch, hoci britská politická podpora USA je naďalej silná.

Ondrejcsák je presvedčený, že slovenské ozbrojené sily nebudú participovať na vojenskej operácii, vzhľadom na ich charakter. „Mimochodom, v súčasnosti existujú v Európe len dva štáty, ktoré by boli významnejšie schopné sa angažovať po boku USA v takejto operácii: Spojené kráľovstvo a Francúzsko. Ozbrojené sily ďalších európskych štátov nie sú schopné realizovať podobné operácie,“ zdôraznil. Politická podpora by však mohla byť podľa neho namieste. „Prípadne by bola užitočná koordinácia v rámci skupiny V4,“ dodal.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #Sýria #Róbert Ondrejcsák