Putin: Plyn v Sýrii nepoužila vláda, ale povstalci

Chemické zbrane v Sýrii nepoužila vláda, ale povstalci, aby vyprovokovali zahraničný zásah proti Damasku. Tvrdí to ruský prezident Vladimir Putin.

12.09.2013 07:03 , aktualizované: 14:34
Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin.
debata (120)

Útok proti Sýrii by vyvolal vo svete novú vlnu terorizmu, napísal Putin v komentári, ktorý vo štvrtok zverejnil americký denník New York Times .

„Nikto nepochybuje, že v Sýrii bol použitý jedovatý plyn. Máme však všetky dôvody domnievať sa, že ho nepoužila sýrska armáda, ale opozičné sily, aby vyprovokovali zásah svojich mocných zahraničných patrónov,“ uviedol Putin. Podľa neho sa objavujú správy, že ozbrojenci plánujú ďalší taký útok, tentoraz proti Izraelu.

Vojenský útok USA proti Sýrii by podľa Putina viedol k ďalším nevinným obetiam a eskalácii konfliktu, ktorý by sa tak mohol rozšíriť ďaleko za sýrske hranice. Vyvolal by ďalšiu vlnu teroristických útokov a mohol by podkopať mnohostranné rokovania o riešení iránskeho jadrového problému a izraelsko-palestínskeho konfliktu. „Mohlo by to vykoľajiť celý systém medzinárodného práva a poriadku,“ napísal Putin v americkom denníku, aby tak „prehovoril priamo k americkému ľudu a jeho politickým vodcom“.

Šéf Kremľa poukázal na to, že proti vláde Bašara Asada bojujú členovia teroristickej organizácie al-Kajdá a ďalší extrémisti nielen z arabských krajín, ale aj zo Západu a dokonca aj z Ruska. Pripomenul vývoj po občianskej vojne v Líbyi, kedy sa radikálni islamisti, ktorí tu bojovali proti vláde, presunuli do Mali. „To ohrozuje nás všetkých,“ zdôraznil.

Putin zopakoval, že použitie sily proti inému štátu je podľa medzinárodného práva dovolené iba v prípade sebaobrany alebo so súhlasom Bezpečnostnej rady OSN. „Čokoľvek iné je podľa Charty OSN neprijateľné a bolo by aktom agresie,“ uviedol. Rusko, ako vyhlásil, „nechráni Sýriu, ale medzinárodné právo“.

Putin privítal záujem prezidenta USA Baracka Obamu o pokračovanie dialógu s Ruskom o otázke Sýrie v súvislosti s novou možnosťou, ako sa vyhnúť vojenskému útoku. „Spojené štáty, Rusko a všetci členovia medzinárodného spoločenstva musia využiť ochotu sýrskej vlády odovzdať svoj chemický arzenál pod medzinárodnú kontrolu pre následné zničenie,“ zdôraznil.

Moskva v stredu odovzdala Spojeným štátom svoj plán na zabezpečenie medzinárodnej kontroly nad sýrskym chemickým arzenálom. O pláne majú vo štvrtok v Ženeve rokovať ministri zahraničných vecí USA a Ruska John Kerry a Sergej Lavrov.

O podrobnostiach svojho plánu Kremeľ zatiaľ verejne neinformoval. Putin v utorok vyhlásil, že ruský návrh by mohol byť „dobrým krokom na mierové vyriešenie krízy“. Poznamenal ale, že ruský plán bude fungovať len vtedy, ak USA odmietnu nasadenie sily proti Damasku. Takýto úmysel však zatiaľ Washington nemá.

Sýria dala najavo, že je ochotná informovať o mieste svojich chemických skladov, podrobiť ich medzinárodnej kontrole a následne ich zničiť. Západ však o úprimnosti sýrskych sľubov pochybuje a podozrieva režim prezidenta Bašara Asada, že sa snaží získať čas a oddialiť hroziaci americký vojenský úder.

Ruský plán kontroly nad sýrskymi zbraňami počíta s etapami

Ruský plán na získanie kontroly nad chemickými zbraňami v Sýrii počíta so štyrmi etapami, z ktorých prvou by malo byť pripojenie Damasku do Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW). Uviedol to vo štvrtok ruský denník Kommersant. Podľa diplomatického zdroja, citovaného denníkom, Rusi odovzdali svoj podrobný návrh Američanom v utorok.

Podľa ruského plánu by Sýria najprv mala vstúpiť do OPCW, čo je výkonný orgán dohovoru o zákaze vývoja, výroby, skladovania a použitia chemických zbraní a o ich zničení, so sídlom v Haagu. Následne by krajina mala oznámiť, kde sa jej chemické zbrane vyrábajú a skladujú. Tretí krok by spočíval v povolení, aby tieto miesta preskúmali inšpektori OPCW. Záverečnú etapu predstavuje spoločné rozhodnutie o spôsobe, akým majú byť zbrane zničené.

Kommersant spresnil, že ešte nie je dohodnuté, kto by mal likvidáciu zbraní na starosti, nevylúčil však, že úlohy by sa spoločne mohli chopiť Spojené štáty a Rusko. O návrhu majú v Ženeve začať rokovať šéfovia diplomacií oboch krajín John Kerry a Sergej Lavrov. Kommersant tvrdí, že to boli Američania, ktorí si rokovania vyžiadali po tom, čo dostali podrobný ruský návrh.

Sýrski povstalci odmietli ruský návrh o chemických zbraniach

Povstalecká Slobodná sýrska armáda kategoricky odmietla vo štvrtok ruský návrh na umiestnenie sýrskych chemických zbraní pod medzinárodnú kontrolu a vyzvala, aby boli predstavitelia režimu postavení pred spravodlivosť. Veliteľ povstalcov generál Salím Idriss uviedol, že svetové mocnosti by sa nemali uspokojiť len s odstránením chemických zbraní, ktoré sú nástrojom zločinu, ale mali by súdiť páchateľov zločinu pred Medzinárodným trestným súdom.

Hlavné opozičné zoskupenie Sýrska národná koalícia rovnako spochybnila iniciatívu a označila ju za „politický manéver“, ktorého cieľom je získať čas pre režim prezidenta Bašara Asada. Podľa ich údajov je ruská iniciatíva neakceptovateľná, pokiaľ nevyzýva na „vyvodenie zodpovednosti za zločiny proti sýrskemu ľudu“. Podľa opozície by akékoľvek opatrenia mali byť prijaté na základe kapitoly VII Charty OSN, ktorá umožňuje nasadenie vojenských síl. Pokiaľ totiž „odpoveď medzinárodného spoločenstva nebude účinná a efektívna, Irán, Severná Kórea a milície Hizballáhu to budú považovať za zelenú pre výrobu a použitie chemických zbraní,“ uvádza sa v stanovisku koalície.

Správa OSN by mohla byť známa v pondelok

Správa inšpektorov OSN o okolnostiach augustového chemického útoku pri Damasku môže byť pravdepodobne zverejnená v pondelok. Podľa agentúry AFP to vo štvrtok oznámil francúzsky minister zahraničia Laurent Fabius.

Podľa neho sa bude v dokumente konštatovať, že sa chemický útok stal. Stanovenie vinníka však bude nejednoznačné. Šéf francúzskej diplomacie k tomu dodal, že by nemalo byť ťažké vyvodiť závery o zodpovednosti, keďže v danej chvíli vraj iba vládnuci režim mal plné sklady granátov s plynom a rakiet na ich odpálenie. Taktiež mal záujem podniknúť útok. Niet teda pochýb o tom, že zodpovednosť má vláda prezidenta Bašara Asada.

120 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Sýria #Vladimir Putin